august 2017
De la ambiţie la peformanţă nu e decât un pas

Unul dintre cele mai longevive evenimente independente dedicate muzicii şi artelor contemporane, ICon Arts, a ajuns în 2017 la ediţia cu numărul XV în România (22 - 29 iulie 2017) şi ediţia cu numărul V în Italia (31 iulie - 7 august 2017). Organizatorii, UCIMR şi Exces Music, dar, mai ales, publicul fidel, sunt de părere că ediţiile 2017 au înregistrat cel mai mare succes de la fondarea ICon Arts până în prezent. Mii de oameni au participat la cele 8 evenimente ICon Arts în 2017, atât în Transilvania, cât şi la Roma şi Arezzo.

Pentru noile generaţii de artişti şi muzicieni, cursurile intensive de tip masterclass au contat întotdeauna în evoluţia carierei lor, iar în România lipsea la acea vreme, în 2002, o academie de vară în care maeştri din lumea întreagă să poată lucra aici cu tineri artişti excepţionali.

Astfel a apărut Academia ICon Arts (International Contemporary Arts), programul prin care artiştii aflaţi în plină ascensiune participă la masterclass-uri în diferite arii ale muzicii clasice şi ale artelor contemporane. În paralel, se desfăşoară Festivalul ICon Arts unde participanţii au ocazia rară să concerteze alături de profesorii lor în spaţii inedite dar şi pe scene consacrate. Peste 150 de artişti şi profesori reputaţi în plan internaţional vin aici în fiecare an să studieze, să predea, să performeze sau pentru toate acestea la un loc.

Iar publicul are acces, astfel, la un laborator de creaţie unic în peisajul internaţional, mediu în care adesea sunt prezentate lucrări în primă audiţie absolută interpretate atât de personalităţi remarcabile cât şi de tineri despre care cu siguranţă că se va mai auzi în viitorul apropiat. Pentru că mulţi dintre cei care au studiat la ICon Arts au dobândit astăzi o reputaţie internaţională, concertând frecvent pe marile scene ale lumii.

Adrian Mantu (profesor la secţiunea Muzică de cameră): "Eu le spun mereu studenţilor mei că diferenţa dintre un artist mediu şi un nume celebru este foarte, foarte mică, este ca un fir de păr." (Sursa: Capital Cultural).

Concertul de gală de la Roma, Accademia di Romania

După un efort logistic de amploare, asemănător turneelor europene, artiştii şi-au împachetat din nou instrumentele şi au pornit din Transilvania către Roma unde îi aştepta încă o săptămână de studiu intensiv, dar şi o seară de gală care le-a răsplătit pe deplin munca şi creativitatea.

Sâmbătă, 5 august 2017, la Accademia di Romania (Institutul Cultural Român), Sala de concerte a devenit neîncăpătoare. În faţa unui public numeros şi deosebit de receptiv, participanţii fiecărui masterclass au susţinut un concert de excepţie, din multe puncte de vedere, alături de profesorii lor: Răzvan Suma - secţia Violoncel, Adrian Mantu - secţiile Violoncel, Muzică de cameră, Alexandru Anastasiu - Percuţie (marimbă şi vibrafon).

Cu prilejul acestui eveniment, Răzvan Suma şi Adrian Mantu au concertat împreună pentru prima dată după 23 de ani. Cei doi violoncelişti au interpretat sâmbătă aceeaşi lucrare de la ultima lor întâlnire: celebra Sonată nr. 10 în Sol major de Jean-Baptiste Barrière. Programul concertului a cuprins lucrări consacrate din repertoriul internaţional, însă şi lucrări mai puţin întâlnite în sălile de concerte, graţie formulei unice care a adus împreună pe scenă instrumente inedite precum marimba şi vibrafonul care s-au bucurat de un succes cu totul neaşteptat în faţa publicului român şi italian.

A fost seara în care maestrul a concertat alături de elevul său, seara în care un student la violoncel a cântat o piesă jazz, seara în care marimba şi vibrafonul şi-au manifestat calităţile atât în formula muzicii clasice, cât şi în formula improvizaţiilor contemporane cu influenţe jazz şi fusion. A fost seara în care Cvartetul Chordis din Târgu-Mureş a concertat pentru prima dată peste hotare. Artiştii au fost aplaudaţi minute în şir, revenind pe scenă cu un bis.

Seara s-a încheiat cu un cocktail, ocazie cu care a putut fi vizitată expoziţia de fotografie din cadrul masterclass-ului foto condus de Mihai Benea, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi din România.

ICon Arts Academy Quintet, o apariţie de succes şi la Festivalul Internaţional Quartetto d'Archi

Masterclass-urile desfăşurate în fiecare an la ICon Arts generează adesea noi formaţii camerale din a căror componenţă fac parte profesori şi tineri muzicieni. Pentru prima dată în 2017, ICon Arts Academy Quintet a fost invitat să concerteze în cadrul celei de-a 24-a ediţii a Festivalului Internaţional Quartetto d'Archi de la Arezzo, Toscana.

Evenimentul a avut loc marţi, 8 august 2017, în interiorul bisericii Pieve di San Pietro a Gropina şi s-a bucurat, din nou, de un public cunoscător şi extrem de receptiv. Şi de această dată, sala a fost plină, însă în public au fost prezente numeroase alte naţionalităţi, Arezzo fiind renumit pentru comunităţile sale formate din italieni, germani, americani ş.a., completând mediul internaţional cu care ICon Arts şi-a făcut deja un renume de-a lungul anilor.

Au concertat: ICon Arts Academy Quintet format din Adrian Mantu - violoncelist al RTÉ Contempo (cvartet rezident al Radiodifuziunii Irlandeze, câştigător al unui număr de 14 premii internaţionale de la fondarea sa în anul 1995) şi Chordis Quartet din Târgu-Mureş, format în anul 2015, în urma studiilor pe care le-au finalizat la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Cvartetul Chordis s-a bucurat de o a doua premieră, concertând pentru prima dată în cadrul unui festival internaţional.

În calitate de solist invitat, a concertat Alexandru Anastasiu - percuţie (marimbă), membru al Orchestrei Naţionale Radio, laureat al Sommerakademie Mozarteum şi iniţiator al primului Festival Internaţional dedicat vibrafonului.

Concertul lor a fost aplaudat şi de această dată la scenă deschisă, prilej cu care artiştii au fost invitaţi să revină pe scenă cu două bisuri. Pentru mulţi dintre cei prezenţi, marimba a însemnat din nou o revelaţie a sunetului în formula muzicii de cameră.

Povestea Festivalului Internaţional ICon Arts

Sebastian Gheorghiu, fondatorul ICon Arts: "După 15 ediţii la Sibiu şi în Transilvania şi cele 5 ediţii desfăşurate la Roma, pot spune că am atins o cifră rotundă în 2017: 20 de ediţii, toate cu împliniri şi reuşite pentru fiecare dintre aceste evenimente. Nici acum nu îmi vine să cred că ICon Arts şi-a dovedit continuitatea în timp, devenind un adevărat reper pentru promovarea şi susţinerea artelor contemporane în România şi nu numai. Studenţi care au participat la mai multe ediţii vorbesc acum despre un stil de viaţă ICon Arts, pe toată durata cursurilor şi Festivalului.

Este oportunitatea de a studia cu mai mulţi maeştri reputaţi în plan internaţional, bucuria de a-i avea alături pe scenă, imboldul de încredere pe care-l obţii astfel când eşti la început de carieră, la care se adaugă efortul continuu de a ieşi din zona de confort, de a ieşi din mediul cotidian, afară, în aer liber, în spaţii încărcate de istorie precum sunt satele din Transilvania şi explozia culturală care te înconjoară la Roma. Este vorba, înainte de toate, de o iniţiere culturală care te poartă pe sute şi mii de kilometri unde singurul scop este dezvoltarea ta artistică. Pe toată durata festivalului respiri artă, devii artă, într-o aventură care îţi accelerează constant nevoia de a evolua.

Ne bucurăm mult că ICon Arts se numără printre festivalurile susţinute de companii de prestigiu precum Kawai Europa şi Adams Percussion, oferind publicului internaţional concerte de excepţie. Toate acestea au contribuit semnificativ la formarea Fenomenului ICon Arts de care suntem cu toţii mândri în prezent. Sperăm să realizăm an de an ediţii cu şi mai mare amploare
."

*
ICon Arts Transilvania este un eveniment organizat de către Exces Music şi UCIMR - Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect care beneficiază de co-finanţarea AFCN, Consiliul Judeţean Sibiu, Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu. În sprijinul valorilor promovate de ICon Arts s-au alăturat: Jeep prin AutoItalia România - maşina oficială a Festivalului pentru al doilea an consecutiv, iar susţinerea prin instrumente muzicale de cea mai înaltă calitate este oferită de Kawai Europa şi Adams Percussion. Reputata companie japoneză producătoare de piane, Kawai, împlineşte anul acesta 90 de ani de la fondare. Alături de Festival este şi producătorul de vinuri organice Senator Wines, apreciate îndeosebi în plan internaţional.

Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizaţie non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor şi dansatorilor profesionişti, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel naţional. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viaţa culturală prin coerenţa şi continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătăţirea condiţiei artiştilor români şi la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susţine şi promovează tinerii interpreţi români, printr-un program dedicat, intitulat "Oportunităţi la Tine Acasă". Programul acordă oportunităţi de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susţinute în oraşe din toată ţara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecţionare cu maeştri internaţionali şi concursuri în ţară şi în străinătate, sprijinite de instituţii publice şi companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câştigat în competiţie deschisă zeci de finanţări şi sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte şi cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus