septembrie 2017
Articole diverse
Începând cu 26 septembrie 2017, în fiecare marţi, de la ora 19,00, la Librăria Cărtureşti din Iulius Mall.

Marţi, 26 septembrie 2017, de la ora 19:00, începe seria de lecturi publice ale pieselor scrise vara aceasta în cadrul programului de rezidenţe Drama 5, parte din platforma Rezidenţele Reactor. Timp de o lună, şase autori talentaţi au participat în cadrul proiectului organizat de Reactor de creaţie şi experiment la întâlniri cu mentorul Alina Nelega, la discuţii şi lecturi. Rezultatul: şase piese de teatru nou-nouţe, diverse ca teme şi abordare, dar care vorbesc fiecare despre problematici actuale, ce reprezintă un punct de interes esenţial pentru autorii lor. Acum a sosit momentul ca acestea să ajungă la publicul larg, cinci dintre ele prin lecturi, timp de cinci săptămâni consecutive, în spaţiul prietenos de la Librăria Cărtureşti, iar al şaselea, regizat de regizorul Cristian Ban, va avea premiera la Reactor în noiembrie 2017.

Cele cinci piese ale primei ediţii Drama 5 se pot citi aici.
Cele şase piese ale celei de-a doua ediţii Drama 5 se pot citi aici.

Seria spectacolelor-lectură se deschide cu piesa Marele cutremur a Laviniei Branişte, care va fi regizată de Olivia Grecea şi lecturată de Patricia Boaru, Cătălin Codreanu, Elena Ivanca, Miron Maxim, Paul Sebastian Popa şi Alexandra Tarce.

Programul detaliat al lecturilor:

26 septembrie 2017, ora 19:00
MARELE CUTREMUR
de Lavinia Branişte
Cu: Patricia Boaru, Cătălin Codreanu, Elena Ivanca, Miron Maxim, Paul Sebastian Popa şi Alexandra Tarce.
Regia: Olivia Grecea

Piesa Marele cutremur este despre o bătrână care locuieşte singură într-o casă mare şi şubredă din centrul Bucureştiului. Casa e în pericol de a se prăbuşi la un cutremur mare, dar înainte de a primi bulina roşie, deja pe ea au pus ochii o serie de binevoitori care doresc să-i intre în graţii bătrânei, pentru a o moşteni. Bătrâna e tot mai măcinată de spaima de singurătate şi de marele cutremur, iar iminenţa bulinei roşii pe casă (care înseamnă că-şi va pierde singura armă în lupta ei cu lumea apucătoare) o împinge la gesturi perfide în relaţia cu haita de "prieteni".

3 octombrie 2017, ora 19:00
TRAGEDIE 2.1
de Ovidiu Cioclov

Despre doi adolescenţi care, într-o post-lume, fără soare şi fără părinţi, îşi refac amintirile pe baza unor artefacte (şi acestea sunt tot aduceri aminte): manuale de şcoală, dioramele din muzeele de ştiinţe naturale. Pe baza acestor amintiri fizice îşi declanşează nostalgii şi istorii personale despre incapacitatea de a vorbi sau despre teama de a adormi noaptea singuri... sau despre sinucidere...

10 octombrie 2017, ora 19:00
SUCCES
de Andreea Lăcătuş

Succes. Un standard de evaluare a vieţii, pentru o categorie tot mai largă de oameni. Dar ce faci când nu mai poţi? De ce nu mai poţi?

17 octombrie 2017, ora 19:00
LOVE ME TINDER
de Kata Győrfi

Cum e când prietenii tăi vor să-ţi facă cunoştinţă cu alţi prieteni de-ai lor single? Cum ne funcţionează barierele şi ce zicem de fapt când vrem să fim lăsaţi în pace. Ce înseamnă când nu mai poţi de singurătate şi când de la o atingere întâmplătoare în troleu te doare pieptul trei zile. Ce înseamnă când se opreşte, şi chiar se opreşte, timpul şi se dizolvă spaţiul din cauza prezenţei cuiva. Cum mai e să te îndrăgosteşti? Ce jocuri şi strategii mai ştim să părem inaccesibili? După câte zile ai voie să răspunzi la primul mesaj? Şi ce înseamnă deci vânată?

24 octombrie 2017, ora 19:00
LA LIMITA IMPASIBILULUI
de Mădălina Perjariu

Un text despre destinul unei mame robite de obsesia propriilor părinţi de a o controla. Piesa urmăreşte evoluţia mamei, dacă aceasta ajunge sau nu să se dezancoreze din realitatea în care e forţată să trăiască.

Drama 5 susţine dezvoltarea dramaturgiei româneşti printr-un program de rezidenţe de scriere dramatică oferită în urma unui open-call de proiecte. În perioada iunie-iulie 2017, autorilor selectaţi li s-a cadrul ideal pentru a căpăta o mai bună înţelegere a ceea ce presupune un text de teatru şi a finaliza o piesă proprie: şedinţe de lectură şi feedback cu un mentor cu experienţă, întâlniri cu regizori, actori, dramaturgi, producători, sprijin şi încurajare pentru ducerea la bun sfârşit a ideilor lor.

Ca şi în 2016, mentorul celor cinci rezidenţi, persoana care le-a fost alături pe tot parcursul rezidenţei, oferindu-le din experienţa proprie, a fost Alina Nelega. Alina Nelega este unul dintre cei mai de succes autori dramatici români contemporani, cu piese traduse în numeroase alte limbi, citite, publicate şi reprezentate în România şi în străinătate. Din 2010 conduce masteratul de scriere dramatică al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş, iar din 2012 este director artistic al Teatrului Naţional din Târgu-Mureş.

Puteţi afla noutăţi legate de Drama 5 urmărind pagina de Facebook a proiectului www.facebook.com/Drama5.rezidente sau cea a Reactor www.facebook.com/ReactorCluj şi site-ul Reactor www.reactor-cluj.com.

Drama 5 - rezidenţe de creaţie, ediţia a II-a, este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus