august 2017
Festivalul de teatru Undercloud, 2017
Între 22 şi 31 august 2017, teatrul independent va fi în sărbătoare. ARCUB - Gabroveni, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, va găzdui ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate publicului bucureştean spectacole româneşti, invitate sau în competiţie, dar şi spectacole din străinătate.

Se împlinesc 4 ani de când UNDERCLOUD a devenit internaţional. A zecea ediţie va fi marcată de prezenţa la Bucureşti a unora dintre cele mai renumite companii de teatru contemporan din Italia, Franţa, Polonia şi Israel. Producţiile străine ce au răspuns invitaţiei UNDERCLOUD sunt spectacole-eveniment pentru teatrul din România datorită notorietăţii şi unicităţii artiştilor autori, dar şi a companiilor producătoare.

Romeo Castellucci, unul dintre cei mai inovatori şi îndrăzneţi regizori contemporani, care nu se teme să spargă barierele limbajului şi esteticii teatrale, va prezenta la UNDERCLOUD, Iulius Caesar. Fragmente. Una dintre cele mai de avangardă creaţii ale zilelor noastre, spectacolul pune accentul pe ideea materialităţii cuvântului, pe disecarea metodelor retoricii convenţionale şi demascarea lor ca false şi neputincioase în a transmite cu adevărat un mesaj. Iulius Caesar este o montare actuală, o recitire a lui Shakespeare în care se vorbeşte, tăios dar în acelaşi timp voalat, despre pericolul dictaturilor / dictatorilor din prezent şi despre cea mai perfidă capcană în care putem cădea - cea a tăcerii în faţa pericolului.


Premiat pentru întreaga activitate la Bienala de la Veneţia în 2013, Romeo Castellucci (56 de ani) este un creator complet care, inspirat de inconştientul uman, într-un limbaj vizual provocator, poate produce disconfort spectatorului. Producţia sa de suflet, Iulius Caesar. Fragmente, este un must-see al ediţiei UNDERCLOUD cu numărul zece.

Renumitul Institut Grotowski din Polonia va fi prezent la Bucureşti cu producţia Ultima bandă a lui Krapp, după textul lui Samuel Beckett, regizată de Jarosław Fret şi interpretată de Alessandro Curti.


Regizor şi actor, Jarosław Fret este fondatorul Teatrului ZAR, colaborator al Institutului Grotowski şi profesor la National Academy of Theatre Arts din Cracovia. În montarea sa, artistul propune o răsturnare-experiment a textului lui Beckett: un tânăr actor îşi înregistrează vocea pentru a folosi banda în acel moment din viitor când va fi pregătit să interpreteze personajul lui Krapp.

Două evenimente speciale îl vor avea în prim plan pe filosoful, eseistul şi romancierul Pascal Bruckner: Crăciunul preşedintelui ce a avut lectura în premieră mondială în ediţia 2016 a festivalului, se va juca pentru prima dată în ediţia 2017. Încântat de succesul avut în 2016 cu prima sa piesă de teatru, autorul a ales să îşi lanseze cel de-al doilea text dramatic, din nou în premieră mondială, la UNDERCLOUD. Este vorba despre lectura piesei Cu ce vă servesc?, ce va fi regizată de Chris Simion-Mercurian.

Iubitorii scrierilor lui Frederic Beigbeder au două motive de a participa la UNDERCLOUD. Spectacolul-lectură după romanul său Oona & Salinger, regizat şi dramatizat de Chris Simion-Mercurian, va avea premiera în festival. Autorul imaginează o poveste de dragoste sortită eşecului între romancierul emblematic al Americii, J.D. Salinger şi Oona, fiica unui dramaturg nu mai puţin celebru, Eugene O'Neill.

De asemenea, în 25 august 2017, publicul este invitat la reprezentaţia cu numărul 700 a spectacolului Dragostea durează 3 ani, după romanul omonim al lui Beigbeder, în regia lui Chris Simion-Mercurian.

În premieră la Bucureşti, Mashol Salem Dance House (MASH), cea mai importantă companie de teatru-dans din Israel, va prezenta trei dintre producţiile sale: Gravitas, HA-E 4-2 şi Ani-Ma.

MASH promovează artişti independenţi din Israel, găzduieşte producţii locale şi internaţionale şi a devenit, de-a lungul anilor, un centru artistic dedicat publicului, mai ales pentru că este situat într-o zonă sensibilă, în cartierul Musrara, între Oraşul Vechi (Old City) şi partea vestică a Ierusalimului.

Performerii din Gravitas, coordonaţi de Ofir Yudilevitch, se joacă cu gravitatea devenind masă pură şi încercând să se supună voinţei ei oarbe.


HA-E 4-2 (The Island), creat de celebrul coregraf israelian Ido Tadmor, este un performance despre prietenia dintre doi soldaţi, într-o zonă de război. 'Ha-E' este insula normalităţii, unde nu există războaie şi unde un simplu zâmbet sau o simplă strângere de mână încă există şi nu au fost uitate.


Ani-Ma este primul spectacol solo al tinerei artiste isreliene Roni Chadash. A participat la festivaluri internaţionale de dans contemporan şi a câştigat numeroase premii, unul dintre cele mai importante fiind Best performer Award, la Masdanza Festival din Spania, în 2016.


Ediţia aniversară reuneşte, pe lângă spectacolele din străinătate, producţii româneşti invitate, dar şi 17 reprezentaţii în competiţie (vezi lista celor 17 spectacole în Concurs aici). Programul festivalului este disponibil aici.

Au fost puse în vânzare primele bilete UNDERCLOUD, pentru spectacolele din secţiunea Concurs.
Ele pot fi achiziţionate direct de la Casa de bilele ARCUB, între orele 14.00-20.00 şi online prin https://www.mystage.ro/#/undercloud-15 şi https://eventbook.ro/program/undercloud.
Spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAŢA FĂRĂ CASH, susţinută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB-Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoţie nu este valabilă şi pentru biletele cumpărate online.
Preţul unui bilet este de 35 lei.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european "Europe for Festivals. Festivals for Europe", un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD este un eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Ambasadei Israelului la Bucureşti.
Parteneri tradiţionali: Raiffeisen Bank, Staropramen şi Aqua Carpatica.
Producător: Asociaţia Mişcarea UNDERCLOUD
Eveniment ascultat de Radio Guerrilla

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus