martie 2018
Orchestra Română de Tineret va susţine sub bagheta lui Cristian Mandeal un turneu prin care aniversează 10 ani de la înfiinţare.

Primul concert va avea loc la Ateneul Român din Bucureşti în seara de 17 martie 2018, de la ora 18.30, evenimentul marcând în acelaşi timp 140 de ani de la înfiinţarea Societăţii Tinerimea Română şi 10 ani de la înfiinţarea Orchestrei Române de Tineret.


Concertul va avea în program Rapsodia a II-a de George Enescu, Fantezia ungară S123 şi Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 de Liszt, solistă fiind pianista de origine bulgară Plamena Mangova, iar în partea a doua a serii Simfonia a II-a de Rachmaninov.

Pianista Plamena Mangova este o prezenţă artistică plină de temperament, care a confirmat premiile internaţionale câştigate, prin impresionante prezenţe solistice alături de multe mari orchestre ale lumii precum, Rotterdam Philharmonic Orchestra, L'Orchestre Philharmonique de Radio France, BBC Philharmonic, RAI Torino Orchestra, Moscow Tchaikovsky Symphony Orchestra, Tokyo Philharmonic ş.a.

Acelaşi program va fi reluat pe 18 martie 2018 la Sala Teatrului din Ruse, în contextul Festivalului Internaţional March Music Days, festival aflat la ediţia cu numărul 58, la care Orchestra Română de Tineret a devenit un invitat tradiţional.

Vor urma două concerte în Republica Moldova, pe 20 martie 2018, de la ora 18, la Sala cu Orgă din Chişinău şi pe 21 martie 2018 de la ora 18, la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Bălţi, ambele seri fiind organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român Mihai Eminescu din Chişinău.

Orchestra Română de Tineret va interpreta sub bagheta lui Cristian Mandeal Rapsodia a II-a de George Enescu şi Simfonia a II-a de Rachmaninov, care vor încadra, de această dată spectaculoasa lucrare a lui Saint-Saens - Introducere şi Rondo Capriccioso, op. 28 pentru vioară şi orchestră, solist violonistul Dan Iulian Druţac.


Directorul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, violoncelistul Marin Cazacu, declara cu această ocazie: "În spiritul tradiţiei Societăţii Tinerimea Română, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română are nobila misiune culturală generatoare de schimbări importante în mentalitatea tinerilor şi a celor ce frecventează concertele şi spectacolele noastre şi urmăresc profesionalismul, entuziasmul şi optimismul pe care aceşti tineri îl imprimă vieţii muzicale româneşti. În anul Centenarului Marii Uniri când sărbătorim şi cei 70 de ani ai Ansamblului folcloric Cununa Carpaţilor, 46 de ani ai Corului de cameră Preludiu, 33 de ani ai Ansamblului Archaeus, 12 ani ai Cvartetului Arcadia şi 10 ani ai Orchestrei Române de Tineret, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română construieşte prin acţiunile sale, cu dăruire şi pasiune, o instituţie modernă capabilă să garanteze viitorul vieţii artistice din România."


Turneu organizat de: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română în contextul manifestărilor Anului Centenar, în colaborare cu Institutul Cultural Român, Filarmonica George Enescu din Bucureşti, Festivalul Internaţional March Music Days de la Ruse şi Institutul Cultural Român Mihai Eminescu din Chişinău.

Cu sprijinul: Centrul Cultural si de Tineret Ştefan Iordache şi Primăria sectorului 5
Parteneri: Radio România, Lanto Communication, Fundaţia Prietenii Muzicii - Serafim Antropov, Bucharest Mercure City Center
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Q Magazine, România TV, Observator Cultural, Liternet, Mediatrust, Miscareaderezistenta.ro.
Pentru informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.


Biografii

Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic şi educaţional sprijinit de Fundaţia Prietenii Muzicii - Serafim Antropov şi Lanto Communication. Din 2014 funcţionează sub egida Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română. Acest proiect reuneşte cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experienţă artistică unică ce are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanţă. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din ţară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp şi pe plan muzical internaţional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.
De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin performanţa de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruieşte astfel ţării o orchestră de nivel internaţional care impune un standard prin excelenţă.
În prezent, proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" implică diverse activităţi de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, şi cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori şi solişti de renume internaţional precum: Cristian Măcelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Kristjan Järvi, Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniţă, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniţă, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko şi Pinchas Zukerman.
Rezultatul - o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internaţional George Enescu şi pe scene internaţionale precum: l'Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach - Italia, March Music Day de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix-en-Provence, Konzerthaus Berlin şi Filarmonica din Berlin.
Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret - EFNYO. În cadrul acestui organism internaţional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulaţie a celor mai valoroşi tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.
Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret îşi continuă călătoria în lumea muzicii de calitate şi a recunoaşterii internaţionale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic excepţional.

Cristian Mandeal

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.
A studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) şi Bucureşti (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii George Enescu (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie - etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţională Bască - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 - 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Plamena Mangova

Admirată pentru arta sa unică de a elimina orice posibilă tensiune indusă de dificultăţile tehnice, pianista Plamena Mangova s-a format la Conservatorul de Stat din Sofia şi a continuat etapele de formare artistică cu importante personalităţi artistice precum Dmitri Bashkirov şi Abdel-Rahman El Bacha, cucerind aprecieri din partea unor iluştri parteneri de scenă precum Leon Fleisher, Rosalyn Tureck, Krystian Zimerman sau Andras Schiff.
Cariera sa este încununată cu premii internaţionale la concursuri importante, precum Queen Elisabeth Competition, Paloma O'Shea, Vittorio Gui, sau Juventus Festival.
Plamena Mangova are în palmares prezenţe prestigioase în recitaluri de muzică de cameră, precum şi prezenţe alături de mari orchestre, precum Rotterdam Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, National Orchestra of Belgium, European Union Chamber Orchestra, BBC Philharmonic, RAI Torino Orchestra, Moscow Tchaikovsky Symphony Orchestra, English Chamber Orchestra, Sinfonia Varsovia, Bulgarian Radio Orchestra, Luxembourg Philharmonic, St Petersburg Orchestra, MDR Orchester Leipzig, RTVE Symphony Orchestra, Netherlands Radio Chamber Philharmonic, Tokyo Philharmonic, Verbier Festival Orchestra ş.a., prezenţe care au adus după sine colaborări cu importante personalităţi ale artei dirijorale, precum Sir Colin Davis, Myung-whun Chung, Sir Andrew Davis, Emmanuel Krivine, Walter Weller, Tadaaki Otaka, Jaap van Zweden, Dmitri Jurowski, Jean-Jacques Kantorow, Karl Heinz Steffens, Gilbert Varga, Jean-Claude Casadesus, Jean-Bernard Pommier, François-Xavier Roth ş.a.

Dan Iulian Druţac

Dan-Iulian Druţac s-a născut la Chişinău, Republica Moldova în 1996. Tatăl lui fiind muzician, l-a îndrumat să devină violonist. Primii paşi în lumea muzicii i-a făcut la Liceul de Muzică Ciprian Porumbescu cu ajutorul profesoarei Iulia Luţă, iar apoi Galina Buinovschi.
În scurt timp, a început să susţină concerte în Moldova, România, Ucraina, Germania, Italia. Este laureat a numeroase competiţii din Moldova, România, Ucraina, Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Armenia, Regatul Unit. În 2013, a câştigat prima ediţie a Concursului Internaţional de Muzică în cadrul şcolii Whitgift. A fost premiat cu Marele Premiu, care i-a oferit o oportunitate de a obţine o bursă la Whitgift School, o şcoală de top din Marea Britanie.
Din 2013, studiază cu David Takeno, unul dintre cei mai buni profesori de vioară din Regatul Unit. Studiază şi la Departamentul pentru Juniori de la Guildhall School of Music & Drama. A susţinut concerte în Marea Britanie, Moldova şi România.
Cântă pe o vioară Stradivarius din anul 1696.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus