martie 2018
Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe organizează în perioada 5-15 mai 2018, ediţia a 4-a a Festivalului Internaţional de Teatru Reflex, cu un concept care presupune deschiderea unui spaţiu de întâlnire, unde se cultivă răgazul reflexiei şi unde se formează şi se întreţine reflexul curiozităţii spectatorilor de a afla care sunt vocile artistice ce au produs revelaţii şi vibraţii în Estul, Centrul şi Vestul Europei teatrale.

Una dintre componentele fără de care Reflex4 nu poate fi conceput, pentru că ţine de structura şi identitatea Festivalului, este Atelierul In/Between Reflex(ions), al cărui scop este implicarea Reflexului de la Sfântu Gheorghe în procesul complex de formare a unei noi generaţii de teatrologi şi critici, respectiv încurajarea dialogului profesional despre teatru şi sprijinirea criticii teatrale de limba română şi maghiară.

La fiecare dintre ediţiile Reflex, participanţii la workshop-ul In/Between Reflex(ions) au avut şansa de a lucra cu prestigioşi critici şi teoreticieni din România şi Europa, aşadar şi tinerii care vor intra în Atelierul deschis de Reflex4 vor avea drept mentori patru specialişti cu experienţe profesionale diferite şi complementare: Beatrix Kricsfalusi - lector la Universitatea din Debreţin, Ungaria, teoretician al teatrului contemporan; Iulia Popovici - critic şi curator de arte performative, redactor la Observator Cultural, expert în domeniul noilor practici din artele spectacolului contemporan; Stefan Johannson - critic şi dramaturg, fost colaborator al Radio Suedia şi al Operei Regale din Suedia; Andrew Haydon - critic de teatru freelance, autorul blogului Postcards from the Gods. Atelierul se va desfăşura în perioada 6-14 mai 2018.


Limba de lucru a Atelierului este engleza, iar participanţii vor avea răgazul de a dezbate şi a construi împreună cu cei patru mentori demersuri critice pe marginea producţiilor teatrale din Programul Reflex4, care vor oferi teme de dezbatere dintre cele mai diverse şi de maximă actualitate. Textele analitice ale tinerilor critici vor fi publicate pe website-ul Reflex4, în cele trei limbi de comunicare şi schimb cultural ale Proiectului - maghiara, româna, engleza.

Înscrierea la Atelier se face prin trimiterea unui email în limba engleză, în care participanţii se vor prezenta, iar ataşat, în format word, o cronică de teatru care nu a mai fost publicată, scrisă în limba maternă sau engleză. Este important ca spectacolul ales să folosească un limbaj teatral contemporan. Participanţii vor fi aleşi de către mentori şi organizatori, pe baza cronicilor trimise. Organizatorii Reflex4 asigură cazarea, masa şi intrarea la spectacole. Costul călătoriei va fi acoperit de participanţi.

Pentru a aplica şi pentru alte informaţii, cei interesaţi pot contacta organizatorii pe [email protected]. Data limită de înscriere este 6 aprilie 2018.


Organizatorii mulţumesc tuturor celor care vor contribui la promovarea prezentului Apel, pentru a ajunge în atenţia tinerilor care sunt aşteptaţi în Atelierul In/Between Reflex(ions): studenţi la teatrologie, filologie, estetică, tineri interesaţi a-şi construi o carieră în domeniul criticii teatrale!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus