Trei muzicieni în plină ascensiune pe scenele internaţionale, laureaţi ai competiţiei din 2014 - violonistul Ştefan Tarara, pianistul Josu de Solaun şi violoncelista Eun-Sun Hong - deschid ediţia 2018 a Concursului Internaţional "George Enescu" cu un Concert de Gală sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Preţurile biletelor sunt între 45 şi 55 de lei.
Ediţia 2018 a Concursului Internaţional "George Enescu" începe cu un concert extraordinar programat pe 1 septembrie 2018, de la ora 19 în sala mare a Ateneului Român. Biletele sunt disponibile în reţeaua Eventim, precum şi online pe eventim.ro şi pe site-ul Concursului şi Festivalului Enescu, festivalenescu.ro, la secţiunea BILETE.
Violonistul Ştefan Tarara, tânăr artist de origine română aclamat pe scenele internaţionale, pianistul spaniol Josu de Solaun, îndrăgostit de muzica lui George Enescu, şi vibranta violoncelistă Eun-Sun Hong, stabilită în Germania aduc publicului în seara de deschidere a Concursului "George Enescu" 2018 singurul triplu concert din literatura muzicală românească: Triplul concert de Paul Constantinescu. Dirijorul Gabriel Bebeşelea se va afla la pupitru, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Interpretarea din deschiderea Concursului Enescu 2018 va fi înregistrată şi lansată la prestigioasa casă de discuri internaţională Naxos.
Triplul concert de Paul Constantinescu este doar al doilea triplu concert din istorie, celălalt aparţinându-i compozitorului Ludwig van Beethoven şi fiind interpretat în deschiderea Concursului Enescu, la ediţia 2016, de laureaţi ai competiţiei.
Prima înregistrare a Triplului concert de Paul Constantinescu i-a avut pe Valentin Gheorghiu la pian, Ştefan Gheorghiu, la vioară şi Radu Aldulescu - la violoncel. Iosif Conta s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Valentin Gheorghiu şi Ştefan Gheorghiu, nume de rezonanţă în peisajul muzicii clasice româneşti şi internaţionale, sunt muzicieni foşti laureaţi ai Concursului Enescu.
Triplul concert pentru Vioară, Violoncel, Pian şi Orchestră a fost compus în anul 1963, ultimul an de viaţă al compozitorului Paul Constantinescu, şi este una dintre lucrările reper ale componisticii româneşti. Cu o operă de peste 20 de compoziţii care include muzică simfonică, muzică de cameră, dar şi muzică vocală, Paul Constantinescu (1909-1963) a semnat de asemenea muzică de film - O noapte furtunoasă (1952), O scrisoare pierdută (1953) şi Moara cu noroc (1956). Triplul Concert este cunoscut publicului român mai ales în varianta interpretativă care îl are la pian pe Valentin Gheorghiu.
În cadrul serii de deschidere a Concursului Enescu 2018, în a doua parte a concertului, va fi interpretată în primă-audiţie românească lucrarea câştigătoare a Secţiunii Compoziţie la ediţia precedentă a Concursului - Concerto for Orchestra, a tânărului compozitor Tian Tian din China.
La doar 32 de ani, violonistul de origine română Ştefan Tarara a câştigat ediţia 2014 a Concursului Enescu în ovaţiile publicului cu o interpretare încărcată de emoţie a Concertului pentru Vioară în Re Major Op. 35 de Ceaikovski - concert despre care spune că pentru el reprezintă o poveste de iubire. Născut din părinţi români în Germania, violonistul concertează deja pe unele dintre cele mai cunoscute scene ale lumii, de la Philharmonie Berlin, la Salle Pleyel din Paris şi a interpretat sub bagheta unor dirijori precum Zubin Mehta şi David Zinman. Ştefan Tarara cântă pe o vioară Nicolò Gagliano.
"George Enescu este un fir roşu în viaţa mea", spune pianistul spaniol Josu de Solaun. A înregistrat şi lansat internaţional integrala sonatelor pentru pian de George Enescu în 2016, la prestigioasa casă de discuri Naxos - înregistrarea a fost premiată în Spania. Astăzi, Josu de Solaun este îndrăgit inclusiv pe scenele româneşti din întreaga ţară unde vine să susţină recitaluri şi concerte frecvent. Un mare admirator al compozitorului George Enescu, pianistul a locuit în timpul Concursului Enescu 2014 într-un apartament închiriat pe Strada George Enescu chiar în blocul în care însuşi George Enescu locuise timp de şase ani.
Cu o forţă interpretativă remarcabilă, Eun-Sun Hong a început să studieze violoncelul la vârsta de nouă ani. Născută la Seul şi stabilită în Germania, violoncelista este prezentă pe scenele unor săli prestigioase din întreaga lume - Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Berlin, Théâtre des Champs-Élysées din Paris - şi interpretează în cadrul unor festivaluri reputate - Festivalul Ravello din Italia, Festivalul Casals din El Vendrell, Festivalul Internaţional Piatigorsky Cello din Los Angeles, Festivalul de violoncel Kronberg din Germania, Academia Internaţională Seiji Ozawa din Elveţia. L-a avut profesor pe violoncelistul Lluis Claret, un muzician şi un pedagog cunoscut şi apreciat în întreaga lume.
Dirijorul Gabriel Bebeşelea este un nume consacrat atât în ţară, cât şi în plan internaţional. În anul 2011, la doar 26 de ani, a devenit dirijor al Operei Naţionale din Iaşi şi a marcat astfel o premieră, fiind cel mai tânăr dirijor angajat al unei instituţii de cultură din România. Tot în 2011, Gabriel Bebeşelea a câştigat o bursă ca dirijor-asistent la una dintre primele zece orchestre ale lumii: Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. A avut şansa de a lua parte la repetiţiile şi concertele celor mai reprezentativi dirijori ai zilelor noastre, precum Mariss Jansons şi Bernard Haitink. În prezent, dirijează pe unele dintre cele mai importante scene internaţionale şi româneşti. Este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat "Transilvania" şi la începutul lunii iulie 2018 a debutat alături de Konzerthausorchester Berlin.
Desfăşurat ca eveniment de sine stătător începând cu ediţia din 2014, Concursul Internaţional "George Enescu" invită publicul să descopere unii dintre cei mai talentaţi tineri artişti ai momentului, marile nume ale muzicii clasice de mâine şi să le urmărească şi susţină parcursul până la vârf: câştigarea competiţiei. În total, 270 de tineri muzicieni din 39 de ţări, 22 dintre aceştia fiind din România şi din Republica Moldova vor intra în competiţie pentru câştigarea trofeului ediţiei 2018 la una dintre cele patru secţiuni - Compoziţie, Vioară, Violoncel şi Pian - la 60 de ani de la prima ediţie a Concursului.