mai 2018
Festivalul TIFF 2018
După succesul primei ediţii, secţiunea Film Food revine la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie 2018, Cluj-Napoca) cu poveşti savuroase despre arta culinară şi oamenii care i-au dedicat întreaga viaţă. Selecţia de secrete şi detalii picante dezvăluite de filmele din secţiune va fi dublată de experienţe gastronomice live oferite de trei dintre cei mai apreciaţi chefs din România, invitaţi speciali la Cluj.

În Michelin Stars: Tales from the Kitchen / Totul despre stelele Michelin, regizorul Rasmus Dinesen ne oferă pe tavă o analiză profundă, onestă şi relevantă asupra ierarhiei stabilite de către cel mai popular ghid gastronomic din lume. Care sunt calităţile principale ale chef-ilor distinşi cu 3 stele Michelin, cât de profitabil a devenit acest sistem de rating în epoca de aur a artei culinare şi cum arată culisele unei bucătării bine clasate - toate acestea le aflăm dintr-o serie de interviuri savuroase cu reprezentanţii industriei.


Filmul prezentat de Nespresso va fi urmat de o cină specială, începând cu ora 20:00, preparată în bucătăria restaurantului Bricks de chef Paul Oppenkamp. După o largă experienţă internaţională, Oppenkamp s-a stabilit în România şi conduce The Artist din Bucureşti, unul dintre cele mai bune restaurante de fine dining din Europa, conform clasamentelor Tripadvisor. Cunoscut pentru abordarea sa modernă asupra gătitului, chef-ul de origine olandeză combină tehnicile clasice cu bucătăria modernă şi influenţele româneşti, generând combinaţii surprinzătoare de texturi şi arome care revoluţionează experienţa culinară. Evenimentul va avea loc luni, 28 mai 2018, iar spectatorii pot achiziţiona deja pachetul limitat de bilete care le permite prezenţa atât la proiecţia filmului, cât şi la cină.

Într-o aventură gastronomică în jurul lumii ne invită şi Food on the Go / Mâncare la pachet (r. Mercedes Cordova). Cucina italiana, bogăţia de arome mediteraneene care a cucerit un întreg mapamond, s-a reinventat odată cu milioanele de imigranţi care au format o influentă diaspora în locuri precum New York sau Buenos Aires. Mărturii de pe întreg globul ne oferă indicii despre cum au fost reinterpretate reţetele italiene, evidenţiind beneficiile culturale datorate imigraţiei sau conflictului dintre tradiţii.


Documentarul este prezentat de Staropramen, iar proiecţia va fi urmată de cina-eveniment preparată de chef Alex Petricean (D'Artagnan), un maestru format în cele mai bine cotate bucătării din ţările nordice. Cu multă creativitate, D'Artagnan îmbină ingredientele de calitate, texturile şi tehnicile moderne de gătit într-o modalitate inedită. Iubitorii de film şi artă culinară îl vor întâlni marţi, 29 mai 2018, începând cu ora 20:00, la restaurantul Bricks, pentru cina specială pregătită cinefililor la finalul proiecţiei filmului.

Publicul TIFF are ocazia de a urmări pe marele ecran munca şi evoluţia lui Alain Ducasse, unul dintre cei mai renumiţi maeştri bucătari şi mentori culinari din lume. O somitate publică, dar discretă, evaluat cu 18 stele Michelin şi proprietar a 23 de restaurante, maestrul a permis să fie urmărit de camera de filmat timp de doi ani, rezultatul fiind La quête d'Alain Ducasse / Misiunea lui Alain Ducasse (regia Gilles de Maistre), care a fost proiectat în 2018 la Berlin.


Filmul prezentat de LIDL va fi urmat de surpriza gătită de chef Florin Dumitrescu, unul dintre cei mai iubiţi maeştri bucătari din România. A devenit chef la vârsta de 18 ani, iar în cei peste 12 ani petrecuţi în bucătărie a gătit pentru celebrităţi ca Nicolas Cage, Roger Federer, Wesley Snipes, Francis Ford Coppola sau Jean-Claude Van Damme. Pe 30 mai 2018, de la ora 20:00, se va reîntâlni, la restaurantul Bricks, cu publicul TIFF, pentru o experienţă gastronomică deosebită.

Poveşti despre oameni şi gusturi descoperim şi în documentarul Schumann's Bar Talks / La o băută cu Schumann (r. Marieke Schroeder). Fondatorul Schumann's Bar, o adevărată instituţie, este şi scriitor: cartea sa "The American Bar" a devenit un clasic al genului. Ajuns la onorabila vârstă de 75 de ani, Charles Schumann ne călăuzeşte într-o călătorie globală pentru a descoperi cele mai cool baruri, pornind din New York şi ajungând până în Tokio sau Havana. Filmul urmăreşte istoricul fiecărui local şi ni-i prezintă pe oamenii care sfinţesc locul, tranformând localurile în adevărate legende urbane. Proiecţia este programată pentru 30 mai 2018, ora 22:00, la Sapientia.


Film Food este o secţiune prezentată de Staropramen, cu sprijinul Nespresso şi Lidl România.

Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: Orange, HBO, Samsung, Lidl, MOL România, Tenaris Silcotub, Avon, McDonalds, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti.
Cafeaua oficială: Nespresso
Partener Logistic Oficial: DHL
***
Parteneri media: TV5, Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Men's Health, Business Review, Zile şi Nopţi, Cinemap, Radio România Cultural, Observator Cultural, Scena 9, Agerpres, Life.ro, Cinemagia, BIZ, News.ro, A List Magazine, LiterNet, AaRC.ro, Sinteza.
Parteneri media locali: Erdèly Naplò, Făclia, Filmtett, Krónika, InfoTrafic, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă broşura TIFF 2018 aici.. Descarcă programul TIFF 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus