Seria Documentary Mondays din primăvara 2018 continuă cu un documentar ca o poezie, care îmbină datele ştiinţifice cu imagini impresionante, menite să absoarbă privitorul într-o lume care e a noastră, însă pe care ochiul uman nu o poate surprinde astfel.
Luni, 21 mai 2018, de la ora 20:00, la Centrul Ceh, vedem Voyage of Time: Life's Journey, primul documentar al renumitului regizor Terrence Malick, narat de Cate Blanchett.
Abordând atât trecutul nostru planetar, cât şi o căutare a locului umanităţii în viitor, documentarul vibrează cu energia naturii în sine, combinând diferite efecte speciale inovatoare cu imagini de arhivă terifiante de pe întreg mapamondul, în căutarea a ceea ce rămâne, ceea ce supravieţuieşte timpului schimbător.
Acţiunea trasează cronologia ştiinţifică a Terrei, de la naşterea stelelor până la apariţia vieţii şi, în final, la debutul umanităţii şi schimbările pe care aceasta le produce asupra planetei. Malick invită publicul să asiste la trecut, prezent şi viitor într-un mod intim. Lucrând cu o echipă de consultanţi ştiinţifici şi artişti vizuali conduşi de Dan Glass (The Tree of Life, Batman Begins, The Matrix Reloaded), documentarul ilustrează o înşiruire de fenomene naturale nemaivăzute - celeste şi terestre, macroscopice şi microscopice - într-o varietate de moduri.
"Unul dintre cele mai măreţe vise ale mele" - spune regizorul despre documentarul la care a lucrat mai bine de 40 de ani. Un film colaj (la fel ca Koyaanisqatsi de Godfrey Reggio) care intenţionează să ilustreze viaţa unui univers nedescoperit.
Probabil cel mai ambiţios film al lui Malick, Voyage of Time este un film ce poate fi considerat a fi extrem de experimental, incluzând imagini puternice care dau o notă copleşitoare imaginii filmului. Acesta a fost lansat în două versiuni, cea narată de Cate Blanchett, de 90 de minute, pentru publicul larg şi o a doua, narată de Brad Pitt, de 40 de minute, pentru IMAX.
Dacă unele imagini vă sunt cunoscute, este pentru că acest proiect realizat de Terrence Malick porneşte de la prologul filmului The Tree of Life, care a primit premiul Palme D'Or în 2011, dezvoltând astfel o idee care îl măcina demult de regizor.
Aşadar, vă aşteptăm la Centrul Ceh pentru o nouă aventură cinematografică. Ca de obicei, intrarea este liberă şi berea Budweiser Budvar din partea casei.
Eveniment Facebook aici.
Parteneri media: Arte şi Meserii, Radio România Cultural, Romania Journal, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin, Sub25.