mai 2018
Concursul Internaţional George Enescu, 2018
Juriul de specialitate al Concursului Internaţional George Enescu 2018 a selectat 270 de tineri muzicieni pentru a participa la cea de-a XVI-a ediţie a Concursului. Aceştia au fost selectaţi dintr-un număr total de 400 de aplicanţi, cel mai mare din istoria evenimentului, aflat în momentul celebrării a 60 de ani de la prima ediţie.

Vor intra în Concurs 80 de tineri din 27 de ţări la Secţiunea Violoncel, 80 din 25 de ţări la Secţiunea Vioară, 83 din 23 de ţări la Secţiunea Pian. Pentru Secţiunea Compoziţie, cele 27 de lucrări înscrise vor fi jurizate la Bucureşti, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 23 septembrie 2018, în cadrul Concertului de Încheiere a Concursului.

Concurenţii selectaţi provin din ţări precum Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Austria, Olanda, Spania, Finlanda, Italia, Franţa, Ucraina, Taiwan, China, Japonia, Turcia, Letonia, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Germania, Suedia, Elveţia, Serbia şi Muntenegru, Georgia, Uzbekistan, Kazahstan, Israel, Belarus, Slovacia. Numărul concurenţilor din România şi Republica Moldova atinge un record: 22 de participanţi la cele trei secţiuni.

Listele în ordine alfabetică ale concurenţilor care au fost selectaţi să intre în competiţie la Concursul Enescu 2018 sunt disponibile pe site-ul Concursului şi Festivalului, www.festivalenescu.ro, şi pot fi accesate la link: festivalenescu.ro/stiri/rezultate-preselectie/.

Juriile de specialitate ale Concursului sunt formate din interpreţi şi profesori de top la nivel internaţional. Valoarea totală a premiilor este de 115.000 de euro.

Programul ediţiei 2018 a Concursului Enescu aduce publicului o serie de recitaluri şi concerte. Gala de deschidere are loc pe 1 septembrie 2018, la Ateneul Român, cu un concert susţinut de câştigătorii ediţiei 2014: Ştefan Tarara - vioară, Eun-Sun Hong - violoncel şi Josu de Solaun - pian, alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Gabriel Bebeşelea. Reputaţi muzicieni internaţionali, membri ai juriului, vor susţine recitaluri: violoncelistul Raphael Wallfish şi pianistul John York (5 septembrie 2018), violonistul Salvatore Accardo şi pianista Laura Manzini (14 septembrie 2018) şi pianistul Peter Jablonski (22 septembrie 2018). Acestora li se vor alătura laureaţi ai Concursului Enescu 2016: violoncelistul Zlatomir Fung (8 septembrie 2018), violonistul Erzhan Kulibaev (16 septembrie 2018) şi pianistul Takuma Ishii (20 septembrie 2018).

Etapa I a fiecărei secţiuni se va desfăşura în sala "George Enescu" a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Etapa a II-a, Semifinala şi Finala fiecărei secţiuni se vor desfăşura în Sala Mare a Ateneului Român.

Programul integral al Concursului este disponibil pe www.festivalenescu.ro, aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus