Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2018

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

NegaTIFF - Caniba la TIFF, 2018


mai 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
E un act negativ chiar faptul că mă opresc la acest film-oroare, care aduce în prim plan o "celebritate macabră". Filme cu un personaj canibal n-ar trebui să se facă. Ce naiba, promovăm sociopaţi, mizerie umană, anormalitate? Caniba, docu-artistic realizat de Lucien Castaing-Taylor şi Vrena Parave, e prea mult. Mult prea mult!

Nu ştiam nimic despre cazul "canibalului din Paris", studentul japonez care, în 1981, a ucis o tânără de 24 de ani, colega lui de la Sorbona. Şi era mult mai bine nici să nu aflu nimic despre un asemenea monstru, intens mediatizat la vremea aceea pentru că, pe lângă crimă, a şi mâncat părţi din cadavru. Un criminal dublat de un canibal moden. Sinistrul este continuat în film cu mărturisirile de ultimă oră (2017) ale acestui descreierat încă în viaţă la Tokio, care a scăpat prea uşor jurisdicţiei franceze. Obiectivul urmărit de realizatorii filmului îmi scapă. Cu ce mă îmbogăţeşte acest sondaj excesiv în bezna umană? Am eu nevoie de tainele macabre care zac într-un degradat mintal? Au spectatorii nevoie de acest spectacol monstruos?

Imaginile predominante sunt o suită de grosplanuri ale tenului plin de leziuni aparţinând lui Issei Sagawa, adevărată mască a abisului lăuntric. E masca ucigaşului ajuns fără vlagă, poate, dar nu e sigur, copleşit de pivniţa mocirloasă unde se ascunde conştiinţa lui. Monosilabic, masca mai murmură câteva cuvinte, confesiuni către fratele său Jun Sagawa. Două măşti-capcane ale senzaţiilor sexuale lugubre. Apoi apare albumul cu desenele făcute de Issei Sagawa, prins în obsesia pentru Renée Hartevelt, colega sa olandeză care i-a refuzat avansurile. Fratele criminalului se torturează cu sârmă ghimpată şi cuţite pentru a simţi plăcerea! Monstruos! Apoi vedem imagini de arhivă cu cei doi copii bucurându-se de viaţă în familia unui bogat industriaş japonez. Nimic nu prevestea căderea în abisul simţurilor şi al raţiunii. Anormalitatea are faţă normală carevasăzică. E destul un insucces de natură sentimentală ca totul să degenereze? Sensibilitatea rănită trebuie răzbunată astfel? Sunt secvenţe din pivniţele umanului. Canibalul a scris cărţi despre crima sa şi senzaţiile sale. La Paris a studiat literatura comparată, şi-a considerat crima "un act artistic". Suntem în centrul unor "valori criminale". Ce facem? Le promovăm sau le întoarcem spatele, făcându-ne că nu ne interezează? Nu mai avem valori umane pe care să le promovăm? Canibalul ajuns în stare de legumă, îngrijit de fratele lui şi de o infirmieră, mai vede soarele, se bucură de atenţia celor din jur, mai respiră. Se simte el vinovat? Ce mai contează din moment ce femeia care are grijă de el este o adevărată minune, o divinizează de-a dreptul, privindu-i mâinile şi sânii, zâmbetul binevoitor. Târziu ajunge acest personaj macabru la divin. Nici nu e pentru el. E chiar o ofensă.

Per aspera ad astra spuneau latinii. Dar nici să cobori în mocirla simţurilor ca să ajungi să apreciezi lumina. Ăsta vrea să fie mesajul filmului? Nimic nu poate fi mai sinistru decât acest final nemeritat. Asta e recompensa unei crime oribile? Şi apoi, de ce stele pentru un spirit al întunericului?

Descarcă broşura TIFF 2018 aici.. Descarcă programul TIFF 2018 aici.. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2018


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Adrian Ţion


Alte articole

 Urgie - The Man Who Killed Don Quixote, Lucian Maier
 Terry Gilliam / Don Quijote - The Man who Killed Don Quixote, Alexandru Stănescu
 Limbaj - Touch Me Not, Lucian Maier
 Istorii repetate - Donbass la Toronto International Film Festival, 2018, Corin Toporaş
 Woody Seinfeld - Povestea unui-pierde vară, Mihai Brezeanu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2018


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer