Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul TIFF 2018

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Vara care va veni - 3/4 la TIFF, 2018


iunie 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
3/4 al bulgarului Ilian Metev beneficiază de o programare interesantă la TIFF 2018. Prima proiecţie s-a întâmplat în după-amiaza primei zile a festivalului, a doua va avea loc în seara finală. Copertele ce încadrează a 17-a ediţie a întâmplării transilvane.

O fiică, un fiu, un tată. Şi o absenţă. O adolescentă, un puşti, un matur. Şi o absenţă. O pianistă în devenire pregătindu-se pentru examenul decisiv, un băieţel plin de energie şi imaginaţie, un profesor universitar de fizică. Şi o absenţă. O tânără care se pregăteşte pentru emigrarea în Germania, un băiat căruia i se face deja dor de sora ce va pleca, un bărbat singur pregătind cina copiilor. Şi o absenţă. Trei sferturi dintr-o familie.

În viaţa adolescentei, nu mai există mamă, dar există o profesoară de pian. În viaţa puştiului, nu mai există mamă, dar există jocurile din curtea şcolii şi drumurile cu sora de la meditaţiile de pian ale acesteia. În viaţa tatălui, nu mai există soţia, dar există copiii şi o anumită stinghereală în a se apropia de ei.

Pe fiu, încearcă să-l înveţe liniile mari, de forţă, ale fizicii, preferând să nu se piardă în detalii care ar însemna supravegherea temelor zilnice. Pe fiică, o încurajează să studieze şi să emigreze, dar lipseşte de la ultima repetiţie, cu public, pe care aceasta o face înaintea marelui examen.

La facultate, tatăl are un asistent excelent pe care îl sfătuieşte să plece din ţară. Acesta refuză. Tatăl evocă epoca în care tinerii aveau mai mult curaj. Asistentul îi intuieşte singurătatea şi încearcă să-l integreze într-o băută colegială.

Filmul curge lent şi frumos. Montajul ne prezintă alternativ vieţile separate ale celor trei şi apoi întâlnirile în formula de doi sau trei. Absenţa mamei e mereu prezentă. La fel şi căldura dintre ei. Coexistând cu ezitarea, cu delicateţea, cu nepriceperea, cu gesturile incomplete, cu tăcerile nepotrivite.

Finalul aduce o nuanţă deopotrivă dinamică şi solară. Neliniştea trăieşte lângă zâmbet. Orice vară aduce cu sine speranţa. Şi TIFF-ul:). Ne vedem la anul!

Descarcă broşura TIFF 2018 aici.. Descarcă programul TIFF 2018 aici.. Toate articolele despre Festivalul TIFF 2018


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Mihai Brezeanu


Alte articole

 Urgie - The Man Who Killed Don Quixote, Lucian Maier
 Terry Gilliam / Don Quijote - The Man who Killed Don Quixote, Alexandru Stănescu
 Limbaj - Touch Me Not, Lucian Maier
 Istorii repetate - Donbass la Toronto International Film Festival, 2018, Corin Toporaş
 Woody Seinfeld - Povestea unui-pierde vară, Mihai Brezeanu
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2018


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer