iunie 2018
Festivalul TIFF 2018
Cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi-a desemnat câştigătorii, sâmbătă seară, pe 2 iunie 2018, la Teatrul Naţional Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, a fost câştigat de Las herederas / Moştenitoarele / The Heiresses. Starul operei internaţionale, soprana Angela Gheorghiu, i-a înmânat premiul regizorului Marcelo Martinessi, care îşi adaugă în palmares un nou trofeu, după Ursul de Argint câştigat la Berlin 2018. Gala de închidere TIFF.17 a fost difuzată duminică, 3 iunie 2018 pe TVR 1.

Este pentru prima dată când TIFF are în competiţie un film din Paraguay, o premieră încununată chiar cu marele premiu. Marcelo Martinessi a impresionat juriul prin excepţionala rigoare, prin ritmul captivant impus în naraţiunea filmului, câştigând într-o competiţie în care alte 11 filme foarte bune au făcut alegerea juriului foarte dificilă.


Regizorul Dagur Kari, cineastul Stephane Foenkinos (director de casting şi regizor), scenarista Rebecca Lenkiewicz, actorul Vlad Ivanov şi regizoarea Agnes Kocsis au decis şi câştigătorul Premiului pentru cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro. Hlynur Pálmason, regizorul filmului Vinterbrødre / Iarna trădării / Winter Brothers, a atras atenţia juriului cu filmul său de o "puternică pasiune, frumuseţe şi energie cinematografică." Trei dintre actorii filmului Tierra Firme / Ancora şi speranţa / Anchor and Hope (r. Carlos Marques Marcet) s-au remarcat prin "modul excepţional în care se completează pe ecran, cu inteligenţă şi farmec, creând roluri emoţionante şi pline de umor", astfel că Premiul pentru Cea mai bună interpretare a mers către Natalia Tena, Oona Chaplin şi David Verdaguer. Premiul în valoare de 1.500 de euro a fost oferit de Conceptual Lab. Trofeul a fost înmânat de actorul Jean-Marc Barr, invitatul special la TIFF, pe care publicul l-a întâlnit duminică seară, la proiecţia Marele albastru / Le grand bleu (r. Luc Besson), filmul care a închis această ediţie.

Două filme curajoase au fost distinse cu Premiul Special al Juriului în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO. Juriul a apreciat Ev / Casa / The Home, de Asghar Yousefinejad, ca fiind "puternic ancorat în realitate şi de o moralitate complexă", iar filmul Annei Kruglova, Nashla kosa na kamen / Izbiţi de soartă / Scythe Hitting Stone, a fost o adevărată revelaţie, un film de debut, făcut pentru lucrarea de licenţă a regizoarei, dar foarte bine structurat. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui titlu din secţiunea tematică "A fi sau a nu fi politic corect", a fost acordat distopiei Ghid de viaţă / Life Guidance, semnată de Ruth Mader.

Thrillerul minimalist Den skyldige / Vinovatul / The Guilty (r. Gustav Moller) a atras admiraţia cinefililor de la TIFF, drept care a fost distins cu Premiul publicului, oferit de Mastercard. Începând cu luna noiembrie 2018, filmul va intra în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

"Mi-aş dori ca în fiecare an să avem filme româneşti ca Touch Me Not / Nu mă atinge-mă şi Charleston în competiţie", a declarat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, înainte de a le mulţumi tuturor regizorilor veniţi din toată lumea la această ediţie.

Nu mai puţin de 800 invitaţi, spectatori şi jurnalişti au fost prezenţi la gala prezentată de preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu. Alte câteva zeci de mii de oameni au admirat prin intermediul transmisiunilor live, pe Facebook şi YouTube, apariţiile de pe covorul roşu ale actorilor Fanny Ardant, Jean-Marc Barr, Vlad Ivanov, Florin Piersic, Dorian Boguţă, Ana Ularu, regizorilor Cristi Puiu, Adina Pintilie, Andrei Creţulescu, Tedy Necula şi vedetelor TV Andreea Esca şi Amalia Enache.

Invitată de onoare a ediţiei 2018, Fanny Ardant a strălucit pe scena Teatrului Naţional, în aplauzele îndelungi ale invitaţilor prezenţi la gală. Premiul pentru întreaga carieră i-a fost înmânat de către preşedintele festivalului, iar discursul cu care şi-a răsplătit publicul a creat valuri de emoţie: "Atunci când eram mică credeam că a fi artistă înseamnă doar plăcerea de a fi pe scenă. Doar că abia am înţeles că viaţa de actriţă înseamnă trecerea de la întuneric la lumină, de la frig la cald, de la spatele întors, la mâini întinse. Aşa că în această seară vă mulţumesc că prin acest premiu mi-aţi dat lumină, căldură şi mi-aţi întins mâinile."


În onoarea celor peste 50 de ani dedicaţi teatrului şi filmului, fermecătoarea Anna Széles a fost la rândul său premiată la Gala TIFF.17. Actorul Florin Piersic, cel care i-a fost partener de viaţă şi coleg de platou, i-a înmânat Premiul pentru întreaga carieră, în aplauzele publicului care a ascultat fascinat poveştile lor amuzante despre iubirea care încă îi leagă. "Norocul meu a fost că am avut regizori şi parteneri minunaţi, care au rămas în inima mea.", a declarat actriţa, copleşită de emoţii.


Prezentat de Cătălin Ştefănescu ca fiind "un personaj extrem de delicat" şi "unul dintre actorii icoană ai filmului românesc", cineastul Dan Nuţu, fondatorul Aristoteles Workshop, a fost distins cu Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz.


Pororoca a fost desemnat câştigătorul Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de Euro (servicii de post-producţie), oferit de Cinelabs România. Actriţa Mădălina Ghenea i-a înmânat premiul regizorului Constantin Popescu.


Controversata poveste de dragoste Soldaţii. Poveste din Ferentari i-a adus regizoarei Ivana Mladenovic, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de Euro, oferit de Banca Transilvania. "Pentru curajul şi demnitatea arătate atât de regizoarea filmului cât şi de personajele alese de ea", Touch Me Not / Nu mă atinge-mă a primit O menţiune specială în competiţia Zilele Filmului Românesc. "E foarte complicat să plasezi un astfel de film pe piaţă. Căldura cu care ne-aţi primit ne dovedeşte că piaţa subestimează inteligenţa emoţională a publicului", a subliniat Adina Pintilie, regizoarea filmului premiat cu Ursul de Aur la Berlin 2018.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Campari, şi servicii echipament (cameră & electrică & grip), în valoare de 5.000 euro, oferit de CutareFilm, a fost câştigat de Cadoul de Crăciun, în regia lui Bogdan Mureşanu. Pentru filmele incluse în această secţiune a competiţiei, juriul a oferit două Menţiuni Speciale. Duminică, în regia lui Dorian Boguţă, a impresionat cu un portret sensibil "în care membrii juriului au regăsit frânturi din propriile poveşti", iar Michelangelo, debutul în regie a lui Anghel Damian, a reuşit să sublinieze, într-o manieră sensibilă, "importanţa adevărului, chiar şi atunci când acesta este unul dureros".

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de PMA, i-a revenit filmului În întuneric, în regia lui Fran Casanova.

Cel mai popular film al secţiunii la această ediţie, Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, a fost distins cu Premiul publicului pentru cel mai popular film în secţiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1.500 de Euro, oferit de Dacin Sara. Este primul premiu pe care filmul îl primeşte în cadrul unui festival şi i-a fost înmânat tânărului actor Ştefan Iancu de către regizorul Iura Luncaşu.

Eliza Zdru este câştigătoarea Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 2.500 Euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab. Premiul i-a fost oferit pentru dezvoltarea proiectului de film documentar Lecţia / Learning Teaching. Board-ul care a analizat aplicaţiile cineaştilor i-a acordat şi o Menţiune specială, în valoare de 500 Euro, lui Tamás Chirodea-Ambrus (vlogger pe canalul de YouTube Tomtastic Movie Reviews). Proiectul lui vizează crearea unui website propriu pentru podcast-uri, scurtmetraje, ştiri, recenzii şi transmisiuni live. Menţiunea specială, în valoare de 1.000 de Euro, acordată pentru prima oară unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj lansat în anul 2017, i-a revenit lui Mircea Postelnicu, pentru rolul său din Ana, mon amour (r. Călin Peter Netzer).

"În acest drum spre moarte trebuie să ne sprijinim un pic mai mult." Vocea regretatului Lucian Pintilie a răsunat din nou în sala Teatrului Naţional, într-un omagiu dedicat regizorului. Momentul a impresionat audienţa, iar Tudor Giurgiu, i-a dedicat întreaga seară marelui cineast.

În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, premiul Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, i-a fost acordat proiectului Frost, de Pavle Vučković.

Servicii de post-producţie, oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, au fost oferite proiectului The Last Bus, de Nándor Lőrincz şi Bálint Nagy.

Au fost prezentate şi rezultatele Transilvania Pitch Stop Workshop. Premiul CoCo Award a fost câştigat de proiectul Octombrie, de Cristian Pascariu, care va fi invitat să participe în Connecting Cottbus East West Co-production Market (Germania). Rezidenţa de 5 zile în Berlin, cu scopul dezvoltării scenariului de film, a fost oferită proiectului To the North, de Mihai Mincan, câştigătorul premiului Villa kult Cultural Residency.

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni
, a fost oferit de TV5 Monde, Institutul Francez şI RFI România filmului Rugăciunea / La Prière, în regia lui Cédric Kahn, pentru "discursul vizual armonios, coloana sonoră şi personajele care absorb spectatorul în film".

Premiile celei de-a 17-a ediţii TIFF, 2018

Trofeul Transilvania în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen - Las herederas / Moştenitoarele / The Heiresses, regizat de Marcelo Martinessi
Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 5.000 de euro - Hlynur Pálmason pentru filmul Vinterbrødre / Iarna trădării / Winter Brothers
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO - Ev / Casa / The Home, regizat de Asghar Yousefinejad, şi Nashla kosa na kamen / Izbiţi de soartă / Scythe Hitting Stone, regizat de Anna Kruglova
Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Conceptual Lab - Natalia Tena, Oona Chaplin şi David Verdaguer pentru rolurile lor din filmul Tierra Firme / Ancora şi Speranţa / Anchor and Hope
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea "A fi sau a nu fi politic corect" - Ghid de viaţă / Life Guidance, regizat de Ruth Mader
Premiul Publicului, oferit de MasterCard - Den skyldige / Vinovatul / The Guilty, regizat de Gustav Möller
Premiul Publicului, pentru filmul cel mai popular din secţiunea Zilele Filmului Romanesc, în valoare de 1.500 Euro, oferit de DACIN SARA - Un pas în urma serafimilor, regizat de Daniel Sandu
Premiul pentru întreaga carieră - actriţei Fanny Ardant
Premiul pentru întreaga carieră - actriţei Anna Széles
Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz - actorului Dan Nuţu
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (servicii de post-producţie) oferit de Cinelabs România - Pororoca, regizat de Constantin Popescu
Menţiunea specială a juriului pentru lungmetraj în Zilele Filmului Românesc - Touch Me Not / Nu mă atinge-mă, regizat de Adina Pintilie
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania - Soldaţii. Poveste din Ferentari, regizat de Ivana Mladenovic
Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Campari şi servicii echipament, cameră, electrică şi grip în valoare de 5.000 de euro, oferit de CutareFilm - Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureşanu
Menţiuni Speciale ale Juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc - Michelangelo, regizat de Anghel Damian, şi Duminică, regizat de Dorian Boguţă
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de PMA - În întuneric, regizat de Fran Casanova

Premii în cadrul programelor TIFF
Transilvania Pitch Stop
Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro - Frost, de Pavle Vučković
Servicii de post-producţie oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro - The Last Bus, de Nándor Lőrincz şi Bálint Nagy
Premiul oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, în valoare de 5.000 de euro - Santa Barbara, de Anatol Durbală

Transilvania Pitch Stop Workshop
Connecting Cottbus Award - proiectul câştigător va fi invitat să susţină un pitch în faţa profesionistilor prezenţi la Connecting Cottbus (Germania) - Octombrie, de Cristian Pascariu
Villa kult Cultural Residency Award - rezidenţă de 5 zile în Berlin în scopul dezvoltării scenariului de film - To the North, de Mihai Mincan

Premiul Competiţiei Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania - Emigranţii, regizat de Andra Salaoru
Menţiune Specială în cadrul Competiţiei Locale, în valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule - Poftiţi, vă rog!, în regia lui Serestely Szilard
Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI România şi Institutul Francez - Rugăciunea / La Prière, regizat de Cédric Kahn

Bursa Alex. Leo Şerban, în valoare de 2.500 Euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab - regizorului Eliza Zdru, pentru dezvoltarea proiectului de film documentar Lecţia / Learning Teaching
Menţiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 500 Euro - Tamás Chirodea-Ambrus (vlogger pe canalul de YouTube: Tomtastic Movie Reviews), pentru crearea unui website propriu pentru podcast-uri, scurtmetraje, ştiri, recenzii şi transmisiuni live
Menţiunea specială din cadrul Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 1.000 de Euro, acordată pentru prima oară unui tânăr actor roman care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2017: Mircea Postelnicu, pentru Ana, Mon Amour

***
Ne puteţi urmări pe: www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Maşina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: Orange, HBO, MOL România, Samsung, Lidl, Tenaris Silcotub, PcMadd, E-ON, Compania de Apă Someş, Cinema City, Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Avon, IQOS, McDonald's, H&M, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Campari, Noumax, Nikon, Electroglobal, Farmec, PMA Invest, Energobit, Promelek, Lecom, Agressione, Ax Perpetuum
Cafeaua oficială: Nespresso
Partener Logistic Oficial: DHL
***
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Men's Health, TV5, Business Review, Zile şi Nopţi, Cinemap, Radio România Cultural, Observator Cultural, Scena 9, Agerpres, Life.ro, Cinemagia, BIZ, News.ro, A List Magazine, LiterNet, AaRC.ro, Sinteza, GeoMovies.
Parteneri media locali: Cluj.com, Erdèly Naplò, Făclia, Filmtett, Krónika, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST
foto: Vlad Cupşa şi Nicu Cherciu.

Descarcă broşura TIFF 2018 aici.. Descarcă programul TIFF 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus