august 2018
Festivalul de teatru Undercloud, 2018
Se iau cele mai bune spectacole şi se adună sub norul Festivalului Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD. Se abate de la reţeta tradiţională şi se adaugă două ingrediente noi: dans şi performance. Se lasă timp de 10 zile să (se) joace, să danseze şi să bucure inimile îndrăgostiţilor de artă independentă. Acestea sunt doar câteva dintre ingredientele care vor face cea de-a unsprezecea ediţie UNDERCLOUD memorabilă.

UNDERCLOUD 2018 va avea loc în perioada 22-31 august 2018 în Bucureşti, la ARCUB-Gabroveni şi va găzdui peste 35 de evenimente din România, Anglia, China, Franţa, Israel, Polonia şi Portugalia.

Iubitorii de artă care vor participa la Festivalul UNDERCLOUD, realizat cu sprijinul ARCUB, vor avea ocazia să participe la spectacole de teatru, spectacole-lectură, dans, performance, workshop-uri, conferinţe, lansări de carte.

Dansând cu norii

În 2018 festivalul anunţă două noutăţi importante: crearea a două secţiuni - dans şi performance - şi invitarea unor producţii independente din afara Bucureştiului.

"Intrăm într-un nou deceniu. UNDERCLOUD a crescut firesc, organic şi a ajuns după 11 ani un reper al mişcării independente de teatru. De la an la an s-a transformat frumos, cu curaj, cu oameni cu viziune şi a ajuns să fie un eveniment aşteptat toată vara. Secţiunile noi vin în întâmpinarea gândului de a avea un festival de interferenţă artistică.", spune Chris Simion-Mercurian, fondatoarea Festivalului.

Printre spectacolele de dans din 2018 se numără şi două producţii din Israel: The Third Dance un show care pune în lumină romantismul şi toate clişeele acestuia şi Territorial Opera, conceput de Schlomit Fundaminsky, desemnată de Ministerul Culturii din Israel cea mai promiţătoare tânără coregrafă.

Pe de altă parte, secţiunea performance include spectacole precum: Homo Love, Nok!Nok! şi Institute of Change.

O altă noutate pe care o aduce această ediţie este selecţia unor spectacole independente din afara Bucureştiului. Este vorba de Complet alb (Iaşi), În umbra marelui plan (Cluj) şi MaRo (Târgu-Mureş). Complet alb ne face să experimentăm ce simte un nevăzător, În umbra marelui plan este o ȋncercare de a reconstitui istoria unui experiment social, iar MaRo ne arată bizareriile relaţiilor româno-maghiare.

Stele călătoare

Dintre categoriile deja consacrate iese în evidenţă secţiunea de spectacole internaţionale. La această ediţie festivalul şi-a îndreptat atenţia către artiştii români care fac performanţă în străinătate.

"Am continuat tradiţia din ultimii cinci ani, aceea de a aduce invitaţi internaţionali şi spectacole străine în premieră în România, iar anul acesta punem reflectoarele pe artiştii români care au succes în afara ţării şi care sunt mai puţin cunoscuţi aici", a declarat Carla-Maria Teaha, directorul executiv al festivalului.

Astfel, UNDERCLOUD se va deschide cu The Fever (22 şi 23 august 2018), o producţie franceză care o readuce acasă pe actriţa Simona Măicănescu. Un spectacol monolog despre inegalitatea socială, The Fever este regizat de Lars Norén, considerat cel mai important dramaturg suedez după August Strindberg. Textul aparţine lui Wallace Shawn, celebru actor şi scriitor hollywoodian care a colaborat cu regizori precum Woody Allen.


O altă producţie care pune în evidenţă contribuţia unui român la un spectacol internaţional este Stretto (22 august 2018). Spectacolul îl are în centru pe dansatorul, profesorul şi coregraful Romulus Neagu, stabilit în Portugalia.


Pe 24 august 2018 veţi putea urmări performance-ul londonez Victory Over The Sun, bazat pe spectacolul omonim din 1913 care la momentul lansării a schimbat arta de avangardă din Rusia.

Alchimie culturală

În program îşi vor face loc şi în 2018 spectacolele-lectură, workshop-urile şi lansările de carte.

Din seria spectacolelor-lectură fac parte Orbi (de Petronela Rotaru) şi mai drăguţ decît dostoievski (de Nora Iuga şi Angela Baciu), dramatizate de Chris Simion-Mercurian.

De asemenea, profesioniştii din industria artelor spectacolului vor putea interacţiona cu artiştii străini prin două workshop-uri de excepţie: Jarosław Fret, regizor al Institutului Grotowski din Polonia şi regizorul chinez Tang Shu-Wing, denumit şi "Achimistul teatrului minimalist".

Programul complet al UNDERCLOUD 2018 este disponibil aici.
Schimbările care ar putea interveni vor fi anunţate pe site şi pe pagina de Facebook a festivalului.

Biletele pot fi achiziţionate online prin eventbook sau mystage.

Începând cu luni, 13 august 2018, spectatorii beneficiază de campania 1+1 VIAŢA FĂRĂ CASH, susţinută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoţie nu este valabilă şi pentru biletele cumpărate online.

UNDERCLOUD a fost creat în 2008 şi este primul festival de teatru independent din România. Din 2014 se desfăşoară sub egida programului Europe for Festivals. Festivals for Europe, un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti (Str. Lipscani nr. 84 - 90 cu corespondent în strada Gabroveni nr. 50-53).
Eveniment cultural co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
UNDERCLOUD este creat şi organizat de Asociaţia UNDERCLOUD.
Sponsorii ediţiei 11: Raiffeisen Bank, Staropramen, Kinder.
Promovat de Adevărul, Dilema Veche, Euromedia, National Geographic, IQads, Agerpres, BIZ, Liternet.ro.
Susţinut de Primăria Capitalei prin ARCUB.
Aplaudat de Radio Guerrilla.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus