august 2018
Festivalul de teatru Undercloud, 2018
La Institutul Schimbării (2016) [continuarea performance-ului The Institute of Change (2014) - o călătorie fantastică alături de super eroi trans] e un bio-info-show construit din şase interviuri cu persoane transgender din România - trei bărbaţi trans şi trei femei trans, în diverse stadii ale tranziţiei fizice şi emoţionale din genul în care s-au născut, către cel căruia îi aparţin. Poveştile reale sunt puse în scenă de un institut fictiv care militează pentru dizolvarea diferenţelor de gen dintre bărbaţi şi femei şi o egalitate adevărată.


Institutul are un Manifest [inspirat de scrierile filozofului Paul B. Preciado] şi promovează 10 principii:

Noi suntem Institutul Schimbării, o fostă clinică cu tradiţie în domeniul tranziţiei de gen şi de identitate în România.
Membrii acestui institut au trecut cu toţii prin tranziţie şi văd genul ca pe un har şi o forţă.
Pentru că timpurile se schimbă mereu, noi ne transformăm în permanenţă.
Noi, ca şi majoritatea concetăţenilor noştri, luptăm împotriva trădării, înşelăciunii, mitei, ipocriziei, lăcomiei şi supremaţiei bărbatului alb heterosexual.
Ne închinăm în faţa milei, iertării, justificării, iubirii şi libertăţii, slăvind energia sexuală umană şi ştiind că nimic nu se compară cu puterea hormonilor.


^
Corpurile umane - sisteme tehno-vitale - sunt singurele platforme care fac posibilă materializarea imaginaţiei politice.
Activitatea noastră nu este un proces de a transforma femeile în bărbaţi sau bărbaţii în femei, ci mai degrabă de a infecta baza moleculară pe care se axează producţia de diferenţe de gen. Astfel încât aceste status-uri - bărbat/femeie - pot fi văzute ca nişte ficţiuni politice.
^
Vrem să intervenim în procesul de producţie a genurilor în mod conştient pentru a ajunge la noi forme de viaţă care nu sunt nici bărbat, nici femeie şi permit o transformare a speciei.
^
Corpul creează în acelaşi fel ca spiritul. În ochii Universului creaţia lor e egală. Unul nu este superior celuilalt şi creaţia spiritului depinde de cea a corpului.
^
Forma noastră de organizare se numeşte SORORITATE.


Principiile noastre sunt:
1. Iubeşte-te!
2. Nu lăsa pe nimeni să-ţi spună cine eşti!
3. Înfruntă-ţi fricile!
4. Renunţă la ură! Te urâţeşte!
5. Ascultă-ţi copiii!
6. Asumă-ţi un gen fluid!
7. Ascultă-ţi intuiţia!
8. Corpul tău e un univers!
9. Îmbrăţişează-ţi emoţiile!
10. Dă-ţi timp să respiri.


Direcţie şi coordonare: Paul Dunca
De/cu: Mădălina Brânduşe, Carmen Coţofană, Renate Dinu, Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Maria Mora, Ada Muşat & Vava Ştefănescu
Muzică live: Chlorys & Monica Ivanov
Artistă asociată: Mihaela Michailov
O producţie Centrul Naţional al Dansului Bucureşti 2016 în parteneriat cu Asociaţia Colectiv A prin Programul RAP - rezidenţe, ateliere, public 2015 - proiect de formare şi rezidenţe pentru producătorii de spectacole de dans contemporan, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
durata: 1h 15 min
foto: Alina Uşurelu

Spectacolul La Institutul Schimbării se joacă joi, 30 august 2018, la ora 19:00, la Sala Mare a ARCUB - Gabroveni în cadrul Undercloud, 2018. Programul complet al festivalului îl găsiţi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus