august 2018
Festivalul de teatru Undercloud, 2018
Maratonul Book Run, spectacole-lectură care includ întâlnirea cu scriitoarea Nora Iuga, poveşti din teatrul românesc cu Dinu Săraru şi concert The Mono Jacks se numără printre evenimentele pe care le-am pregătit în acest weekend (24-26 august 2018) la UNDERCLOUD.

Concertul acustic al celor de la The Mono Jacks de sâmbătă, 24 august 2018, de la ora 22:00 este o premieră pentru UNDERCLOUD, fiind pentru prima dată în cei 11 ani când în cadrul festivalului are loc un spectacol de muzică. The Mono Jacks este unul dintre cele mai importante repere de muzică alternativă românească.

Alte evenimente de neratat vor fi a două ediţie a maratonului Book Run, spectacolele-lectură dramatizate după cărţi scrise de Herta Müller sau Nora Iuga, dialogul cu Dinu Săraru, dramaturg şi fost director de teatru, dar şi reprezentaţii din ţară şi din străinătate pentru care biletele sunt aproape epuizate.

Vineri, 24 august 2018

Weekendul UNDERCLOUD începe vineri, 24 august 2018, de la ora 19:00 cu spectacolul Complet alb, un performance în care spectatorilor li se pun ochelari negri pe ochi şi experimentează lumea prin percepţii, asemeni unui nevăzător. Scenariul vrea să declanşeze multiple meditaţii: De ce suntem atât de orbi câteodată? De ce nu ne mulţumim cu puţin? De ce nu preţuim incredibilele bogaţii care ni s-au dat?

De la ora 19:00 va avea loc Victory over the Sun, o reprezentaţie din Anglia care are la bază spectacolul Victorie asupra Soarelui - Prima operă futuristă din lume care a avut premieră în 1913 la Sankt Petersburg şi care la acel moment a atras foarte multe critici negative. În cadrul acestui eveniment din urmă cu o sută de ani a fost prezentat pentru prima dată "pătratul negru", imagine care ulterior devenea simbolul unui nou curent în artă: suprematismul.

La ora 20:00 aflăm care sunt Vârstele lunii, într-un spectacol în care Byron şi Ames, prieteni din copilărie, se regăsesc după foarte mult timp. Întâlnirea este marcată însă de neînţelegere şi de dificultatea reapropierii. Actorii Gelu Niţu şi Constantin Cojocaru ne vorbesc despre bătrâneţe, moarte, ambiguitatea memoriei şi speranţa că dragostea poate uşura apropierea inevitabilă de eclipsa finală.

Festivalul continuă de la ora 21:00 cu În doi, un spectacol performance care are loc într-o maşină, în fiecare seară. Producţia este regizată de Alexandru Nagy după un text de Matei Vişniec, cu actorii Alina Chinie şi Dani Ionescu.

Chris Simion- Mercurian, regizoarea si fondatorul UNDERCLOUD, vrea ca de la ora 21.30 să alegem Care dintre noi. Autoarea va citi texte din recenta perioadă care a inspirat-o: experienţa post operaţie, a chimioterapiei şi radioterapiei. Alături de ea, pe scena vor urca Maia Morgenstern, Ilona Brezoianu, Carla-Maria Teaha. Lectura va fi însoţită de fotografiile realizate în această perioadă de prietena sa Cătălina Flămînzeanu. Spectacolul este parte a unui proiect mărturisire care va continua în luna decembrie 2018 cu lansarea romanului Care dintre noi sunt eu?

Sâmbătă, 25 august 2018

Sâmbătă dimineaţă, de la ora 09:30, alergăm...pentru că este cea de-a treia ediţie a maratonului UNDERCLOUD Book Run. Fiecare participant va alerga sau va merge cu o carte în mână, cartea care i-a schimbat viaţa si pe care doreşte să o doneze Bibliotecii UNDERCLOUD- pentru a schimba şi alte vieţi. Cărţile vor fi donate secţiilor de chimioterapie din spitalele bucureştene. Maratonul se desfăşoară între sucursala Raiffeisen Bank de pe Calea Victoriei, traseul continuă prin Centrul Vechi şi se termină la ARCUB- Gabroveni.

Seara vă veţi întâlni de la ora 19:00 cu Maia Morgenstern şi Carla-Maria Teaha în spectacolul-lectură mai drăguţ decat dostoievski, bazat pe cartea scrisă de Nora Iuga si Angela Baciu şi dramatizată de Chris Simion-Mercurian. Spectacolul are loc în prezenţa poetei, prozatoarei şi traducătoarei Norei Iuga, care vine pentru prima dată în cadrul UNDERCLOUD. Una dintre contribuţiile importante ale Norei Iuga la cultura românească este traducerea operei Hertei Müller.

De la ora 20:00 căutăm în Butoiul cu fericire împreună cu Anca Sigartău şi Tiberiu Păun. Ea este o chelneriţă care ia totul în glumă, deşi nu are o viaţă prea roz. El, profesor universitar şi matematician, ajunge în barul de mâna a doua în care lucrează chelneriţa, momit de o studentă blondă. Între profesor şi chelneriţă se creează o relaţie ciudată de prietenie, bazată pe o sinceritate câteodată amuzantă, alteori dureroasă.

Grounded, spectacolul pe care îl puteţi vedea de la 20:30, ne-o prezintă pe Isabela Neamţu în postura de femeie pilot de bombardier care devine mamă şi soţie. Însă atunci când se întoarce din concediul de maternitate şi îşi doreşte să zboare din nou, sistemul o "reciclează" şi o trimite să piloteze drone în deşert. E posibil pentru o fiinţă umană să meargă la război în fiecare zi şi apoi seara să-şi sărute fetiţa de noapte bună?

Adrian Titieni, Alexandru Papadopol, Mircea Gheorghiu, Emanuel Pârvu, Constantin Cojocaru (voce) fac O spovedanie de la ora 21:30. Doi fraţi se întâlnesc întâmplător într-un bar, fiecare dintre cei doi fiind acolo pentru a rezolva aceeaşi problemă - moştenirea tatălui, aflat încă în viaţă. Cel mic se întâlneşte cu directorul spitalului unde este internat tatăl său, cel mare vine să discute cu un preot. Un spectacol în care dezbaterea dintre religie şi ateism are un final neaşteptat.

Sâmbătă, ca în fiecare zi de festival (mai puţin 31 august), ne întâlnim de la ora 21:00 în maşină, În doi.

The Mono Jacks susţin de la ora 22:00 primul concert de muzică live din istoria festivalului. Trupa alternativă va susţine un recital acustic în care va interpreta piese ca "1000 de DA", "Infinit", "Tablou", "Un sfert de secundă". Concertul este SOLD-OUT.

Duminică, 26 august 2018

Duminică de la ora 17:00 ne amintim de actorii şi regizorii din teatrul românesc într-un dialog cu Dinu Săraru, fost director al Teatrului Mic şi Teatrului Foarte Mic (1977-1990), cât şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (2001-2004). Intrarea este libera!

De la actriţa Simona Măicănescu aflăm de la ora 18.00 că Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi. Spectacolul-lectură este dramatizat după romanul Hertei Müller în care ne este prezentată povestea unei tinere persecutate de Securitate în România ultimilor ani de comunism. Romanul poate fi considerat unul autobiografic, Herta Müller intrând în vizorul Securităţii după refuzul ei de colaborare.

De la ora 18:00 suntem Sub pragul de sus cu Răzvan Vasilescu, un bibliotecar olandez care găseşte un bilet de curăţătorie într-o carte returnată 113 mai târziu. Descoperirea îl face să plece într-o călătorie fabuloasă în căutarea personajului căruia i-a trebuit mai mult de o viaţa de om să returneze un ghid de călătorie împrumutat. În final, bibliotecarul ajunge la o concluzie extraordinară. Curioşi să aflaţi care e?

MaRó vine de la ora 19:00 să ne arate bizareriile relaţiilor româno-maghiare prin zece scene uşor absurde care ne fac să râdem cu lacrimi. Întâmplările se petrec în Transilvania, unde se întâlnesc mândria etnică şi complexul de inferioritate, sentimentele de dominare şi nemulţumirile reale, durerea sinceră şi umorul, condimentate bineînţeles cu multe gâlcevi şi bruftuieli.

La ora 21.00 vine iar maşina să ducă doar trei norocoşi la performance-ul În doi.

Dacă tot suntem la UNDERCLOUD, începând cu ora 21:00 vedem Stă să plouă, un spectacol despre prietenie, copilărie, abuz, iubire, după textul şi regia Liei Bugnar. "Stă să plouă" este numele unei trupe de tinere care cântă muzică uşoară. Momentan, doar într-o garsonieră mică, un loc numai bun de visat la turnee de binefacere în Africa, atunci când trupa va ajunge faimoasă şi plină de bani. Deocamdată e ziua de plătit chiria şi proprietarul vine personal s-o colecteze.

*
Mai multe detalii despre spectacole si programul complet al UNDERCLOUD 2018 sunt disponibile aici şi pe www.undercloud.ro. Schimbările care ar putea interveni vor fi anunţate pe site şi pe pagina de Facebook a festivalului.

Bilete la UNDERCLOUD - Ediţia 11
Spectatorii beneficiază de campania 1+1 susţinută de Raiffeisen Bank: la 1 bilet cumpărat cu un card Raiffeisen Bank de la Casa de Bilete ARCUB- Gabroveni (str. Lipscani 84-90), al doilea bilet este oferit cadou. Această promoţie nu este valabilă şi pentru biletele cumpărate online. Biletele pot fi achiziţionate şi online prin eventbook sau mystage.

UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin ARCUB (Str. Lipscani nr. 84 - 90 cu corespondent în strada Gabroveni nr. 50-53).
Eveniment cultural co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Sponsorii ediţiei 11
: Raiffeisen Bank, Staropramen, Kinder, Samsung, Santal, Aqua Carpatica.
Promovat de: Adevărul, Dilema Veche, Euromedia, National Geographic, IQads, Agerpres, BIZ, Liternet.ro.
Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.
UNDERCLOUD a fost creat în 2008 şi este primul festival de teatru independent din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus