august 2018
Concursul Internaţional George Enescu, 2018
Cei care doresc să se apropie de muzica clasică au ocazia să parcurgă rapid câteva etape urmărind seria video Ce auzim când ascultăm muzică?. Aceasta se lansează astăzi, în pregătirea întâlnirii cu cei 270 de muzicieni înscrişi la Concursul Internaţional George Enescu - 2018. Muzicianul Paul Ilea şi actorul Marius Manole abordează, în 18 filme scurte, teme de bază în formarea unui ascultător avizat de muzică. Proiectul îşi propune să ofere câteva instrumente utile celor care vor să îşi dezvolte "ascultarea critică" a muzicii clasice, urechea şi simţul artistic.


Pe parcursul celor 18 episoade sunt tratate, într-o abordare relaxată, subiecte diverse: de la perioadele muzicale şi compozitorii reprezentativi, la structurile de compoziţie în muzica clasică şi diferenţele dintre ele, structurarea unei orchestre simfonice şi rolul diferitelor partide, partitura şi rolul dirijorului, tema muzicală şi dezvoltarea ei, elemente de tehnică şi stilistică ale interpreţilor, audiţia şi sala de spectacol, expresivitatea şi prezenţa scenică şi altele.


Seria include, de asemenea, câteva interviuri cu interpreţi români, laureaţi ai Concursului Internaţional "George Enescu", care dezvăluie abordarea personală a interpretării muzicale şi exprimarea artistică. Violoniştii Alexandru Tomescu şi Remus Azoiţei, pianistul Viniciu Moroianu sunt artiştii care au acceptat să împărtăşească din experienţa lor directă de concurenţi şi de juraţi ai Concursului Internaţional George Enescu. Li se alătură arhitectul de sunet Cosmin Gherghinoiu, cu un dialog despre acustică.

"Aşa cum gândirea critică este un instrument esenţial pentru a putea argumenta coerent, 'ascultarea critică' formează înţelegerea, propune o experienţă muzicală mai bogată, mai plină de sens. 'Ce auzim când ascultăm muzică?' doreşte să dezvolte această 'ascultare critică', atrage atenţia asupra artei interpretului şi aşază câteva categorii de bază în cultura unui meloman. Ne dorim ca, astfel, să încurajăm publicul să se apropie de sala de concurs şi să urmărească mai avizat tinerii artişti din competiţie", spune Mihai Constantinescu, directorul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu".

Seria de 18 video-uri corespunde numărului de ore de muzică din programa anuală de liceu şi poate fi utilizată individual sau la clasă, în licee sau chiar la nivel de gimnaziu. Fiecare film poate reprezenta un punct de deschidere către discuţie, pentru a trata mai în profunzime subiecte de bază în educaţia muzicală. Pentru accesul uşor, filmele se vor găsi în aplicaţia Culturesc 100, parte din platforma culturală Samsung dedicată Centenarului Marii Uniri şi pe canalul YouTube al Concursului şi Festivalului George Enescu.

"Din păcate, astăzi, cultura muzicală pierde teren în faţa altor discipline. Sper ca dialogurile noastre să trezească curiozitatea publicului, să îl echipeze cu câteva noţiuni de bază pentru a se bucura de muzică în cele mai diverse moduri. Nu în ultimul rând, sper să le trezească curiozitatea de a ajunge în sala unde are loc Concursul Internaţional "George Enescu" şi de a asculta activ şi muzică cultă", spune Paul Ilea, cel care a conturat informaţia muzicală din proiect.

"Invitaţia de a face parte din acest proiect a răspuns propriei mele curiozităţi, pe de-o parte şi, pe de alta, credinţei mele că este în continuare necesară o bază culturală solidă pentru a înţelege mai bine lumea în care trăim. Lucrând la proiect, făcând frecvent paralele între interpretarea muzicianului şi cea a actorului, am legat mai multe tipuri de expresie artistică şi sper că am şi demonstrat această idee într-un mod atractiv pentru publicul tânăr", spune actorul Marius Manole despre rolul de moderator al întregii serii de filme educaţionale.

Proiectul video a fost dezvoltat după o serie de întâlniri live, cu peste 500 de elevi, din patru licee bucureştene. Ce auzim când ascultăm muzică? în formatul de Caravană a permis testarea modului de abordare a subiectelor şi nivelul de interes al publicului tânăr faţă de subiectele propuse.

În prezent, este în pregătire şi o aplicaţie mobilă dedicată Concursului Internaţional George Enescu prin intermediul căreia publicul îşi va putea testa "ascultarea critică", comparând propria evaluare a concurenţilor cu cea a juriului Concursului.

Realizarea Caravanei pilot a fost posibilă cu sprijinul financiar al Raiffeisen Bank şi Wilo Foundation, iar pentru realizarea dialogurilor video s-a alăturat proiectului Samsung Romania.

Despre Concursul Internaţional "George Enescu"
Ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, Concursul Internaţional George Enescu se desfăşoară în perioada 1-23 septembrie 2018, la Bucureşti. Este cea mai amplă competiţie internaţională de muzică clasică din România şi atrage tineri muzicieni şi compozitori din întreaga lume pentru a-şi demonstra talentul în cadrul celor patru secţiuni ale concursului: pian, vioară, violoncel şi compoziţie. Prestaţia şi compoziţiile concurenţilor sunt evaluate de un juriu internaţional din care fac parte personalităţi importante ale muzicii clasice internaţionale, precum: Philippe Entremont, Pierre Amoyal, SalvatoreAccardo, Jean Jacques Kantorow, Viktor Tretiakov, Peter Jablonski, David Geringas, Zygmunt Krauze, Arto Noras, Myung-Whun Chung, Raphael Wallfisch, Jian Wang, Marin Cazacu, Remus Azoiţei, Dan Dediu, Silvia Marcovici şi alţii.
Toate etapele Concursului Enescu 2018 - Etapa I, Etapa a II-a şi Etapa a III-a, Semifinală, pentru cele trei secţiuni de concurs (Secţiunea Violoncel, Secţiunea Vioară şi Secţiunea Pian) - sunt deschise pentru public, la fel şi la Galele Finale cu orchestră (Finala la Violoncel - 11 septembrie 2018, Finala la Vioară - 17 septembrie 2018 şi Finala la Pian - 23 septembrie 2018) şi au loc la Ateneul Român.
Ediţia din 2018 a Concursului Internaţional George Enescu aînregistrat un număr record de tineri artişti. S-au înscris 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări de pe cinci continente, în creştere cu 26% faţă de ediţia anterioară, consemnându-se şi cea mai ridicată participare românească din istoria Concursului.
Crezul sub care se va derula Concursul Internaţional George Enescu 2018 este "Descoperă talentul. Aplaudă efortul. Captează emoţia".
Mai multe detalii pe: https://www.festivalenescu.ro/program/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus