septembrie 2018
Concursul Internaţional George Enescu, 2018
Începând din 5 septembrie 2018, aplicaţia pentru mobil Jurat Enescu este la îndemâna celor care doresc să îşi testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicaţiei fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanţii la Concursul Internaţional George Enescu şi pot vedea în ce măsură opţiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

Aplicaţia este organizată pe cele trei secţiuni de interpretare pian, vioară, violoncel, conţine profilurile tuturor candidaţilor calificaţi şi propune o serie de criterii de apreciere în baza cărora juraţii amatori să îşi ordoneze opţiunile.


Aplicaţia compară selecţia făcută de fiecare utilizator cu cea făcută de juriu. Utilizatorii primesc puncte pentru numărul de candidaţi aleşi pentru etapa următoare, care corespund cu cei din lista juriului. Pentru finală, este punctată şi ordinea corectă a premiaţilor. Utilizatorii care primesc cele mai multe puncte vor fi primi diplome de Jurat Ucenic, o invitaţie la un cocktail cu membrii juriului şi bilete în Festivalul George Enescu 2019.

"Ne dorim să încurajăm ascultarea critică, urmărirea concurenţilor în mai multe etape, nu numai în finală, să împărtăşim bucuria descoperirii talentelor. Sperăm ca astfel să contribuim şi la înţelegerea mai profundă a demersului artiştilor şi la creşterea respectului pentru efortul lor. Performanţa nu vine numai dintr-un recital reuşit, ci din anduranţă în concurs, disciplină, tehnică, expresivitate. Prin abordarea aceasta, la limita jocului, sperăm să facilităm aprecierea muzicii şi apropierea de arta interpretării" -spune Mihai Constantinescu, directorul Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu.


Aplicaţia este al treilea pilon al proiectului Ce auzim când ascultăm muzică?, dedicat celor interesaţi să se familiarizeze cu muzica clasică, un proiect suport pentru ediţia 2018 a Concursului George Enescu. Acesta a inclus: o Caravană în licee, unde muzicianul Paul Ilea şi actorul Marius Manole au dialogat cu tinerii pe teme privind interpretarea muzicii clasice, o serie de dialoguri video care dezvoltă relaxat teme de educaţie muzicală şi cele privind aprecierea interpretării (distribuită pe canalul YouTube al Festivalului Enescu şi aplicaţia Culturesc) şi aplicaţia mobilă JuratEnescu. Cei interesaţi pot descărca JuratEnescu din Google Play sau din Apple Store.

Programul "Ce auzim când ascultăm muzică?" a fost realizat cu sprijinul Raiffeisen Bank, Samsung şi Wilo Foundation.


Despre Concursul Internaţional George Enescu

Ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, Concursul Internaţional George Enescu se desfăşoară în perioada 1-23 septembrie 2018, la Bucureşti. Este cea mai amplă competiţie internaţională de muzică clasică din România şi atrage tineri muzicieni şi compozitori din întreaga lume pentru a-şi demonstra talentul în cadrul celor patru secţiuni ale concursului: pian, vioară, violoncel şi compoziţie. Prestaţia şi compoziţiile concurenţilor sunt evaluate de un juriu internaţional din care fac parte personalităţi importante ale muzicii clasice internaţionale, precum: Philippe Entremont, Pierre Amoyal, Salvatore Accardo, Viktor Tretiakov, Peter Jablonski, David Geringas, Zygmunt Krauze, Arto Noras, Myung-Whun Chung, Raphael Wallfisch, Jian Wang, Marin Cazacu, Remus Azoiţei, Dan Dediu, Silvia Marcovici şi alţii.

Toate etapele Concursului Enescu 2018 - Etapa I, Etapa a II-a şi Etapa a III-a, Semifinală, pentru cele trei secţiuni de concurs (secţiunea Violoncel, secţiunea Vioară şi secţiunea Pian) - sunt deschise pentru public, la fel şi la Galele Finale cu orchestră (finala la Violoncel - 11 septembrie 2018, finala la Vioară - 17 septembrie 2018 şi finala la Pian - 23 septembrie 2018) şi au loc la Ateneul Român.

Ediţia din 2018 a Concursului Internaţional George Enescu a înregistrat un număr record de tineri artişti. S-au înscris 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări de pe cinci continente, în creştere cu 26% faţă de ediţia anterioară, consemnându-se şi cea mai ridicată participare românească din istoria Concursului.

Crezul sub care se va derula Concursul Internaţional George Enescu 2018 este "Descoperă talentul. Aplaudă efortul. Captează emoţia". Pornind de la consideraţiile marelui compozitor român George Enescu, care spunea că în muzică este nevoie de 30% talent şi de 70% muncă, Concursul Internaţional George Enescu 2018 îşi propune să fie o sărbătoare a darului unui artist şi a muncii depuse, încununate în bucuria participativă a publicului: o invitaţie la a trăi împreună emoţia.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus