septembrie 2018
Concursul Internaţional George Enescu, 2018
Pentru prima dată în istoria Concursului Enescu, juriul de specialitate a decis ca patru tineri muzicieni să intre în Finala Secţiunii de Violoncel, în loc de trei. Alegerea este motivată de nivelul artistic ridicat al concurenţilor înscrişi la ediţia 2018 a competiţiei de la Bucureşti. Stanislas Kim (Franţa), Shizuka Mitsui (Japonia), Yibai Chen (China), Marcel Johannes Kits (Estonia) sunt violonceliştii care vor încânta publicul marţi seară, pe 11 septembrie 2018, în cadrul finalei, cu concerte de Dvořák şi Şostakovici.

Cei patru finalişti ai Secţiunii Violoncel (foto: Andrei Gîndac)

Stanislas Kim (Franţa), Shizuka Mitsui (Japonia), Yibai Chen (China), Marcel Johannes Kits (Estonia) s-au calificat în Finala Secţiunii de Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu 2018. Rezultatele au fost anunţate duminică seară (9 septembrie 2018) de juriul de specialitate format din David Geringas, (Preşedintele Juriului), Raphael Wallfisch, Leonid Gorokhov, Alexandra Guţu, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Myung-Wha Chung, Philippe Muller şi Marin Cazacu.

Publicul va putea asculta în Finala Secţiunii Violoncel care are loc marţi, pe 11 septembrie 2018 la Ateneul Român, de la ora 18.00, patru interpretări diferite, personale ale celor patru finalişti ai Secţiunii: Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor, Op. 104 de Antonín Dvořák -în interpretarea concurenţilor Stanislas Kim şi Shizuka Mitsui - şi Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Şostakovici - în interpretarea tinerilor muzicieni Yibai Chen şi Marcel Johannes Kits. Finala Secţiunii de Violoncel a Concursului Enescu 2018 se va desfăşura alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, iar la pupitru se va afla dirijorul Paul Watkins.

Bilete pentru Finala de Violoncel sunt disponibile, în reţeaua EVENTIM, iar preţul unui bilet variază între 45 şi 55 de lei.

Yibai Chen (China) s-a născut pe 30 septembrie 2001. În prezent, studiază sub îndrumarea profesorului Danjulo Ishizaka la Universitatea de Arte din Berlin. A participat la mai multe cursuri de măiestrie susţinute de Marti Rousi, Liwei Qin, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Wolfgang Emanuel Schmidt şi Jens Peter Maintz. A concertat la Universitatea Cambridge în iulie 2012 şi a interpretat "Ariile Ţigăneşti" de Sarasate cu Orchestra de Cameră din Pforzheim şi a obţinut deja un premiu internaţional la ediţia a XI-a a Concursului Internaţional pentru Violoncel "Lutoslawski" în Varşovia, 2018.

Absolvent al Conservatorului din Courbevoie, Stanislas Kim (Franţa), născut pe 24 august 1993, a participat la cursuri de măiestrie susţinute de David Geringas, Frans Helmerson, Natalia Gutman, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Wolfgang Emanuel Schmidt şi Jens Peter Maintz. Este invitat să cânte în festivaluri precum: Würzburger Bachtage, "Grieg" din Bergen, Festivalurile din Schleswig-Holstein şi Mecklenburg-Vorpommern. Cântă la un violoncel provenit din şcoala Vuillaume, împrumutat de Deutsche Stiftung Musikleben. A obţinut premii internaţionale importante, printre care cele ale Concursului de Muzică de Cameră de la Lyon, a VIII-a ediţie a Concursului Internaţional din Suedia, alături de pianista Marie Rosa Günter şi Concursurile "Brahms" şi "Hindemith".

Estonianul Marcel Johannes Kits, născut pe 2 mai 1995, interpretează la un violoncel construit de Francesco Ruggeri în Cremona, 1674 şi cu un arcuş construit de Victor Fetique, ambele împrumutate de către Deutsche Stiftung. A urmat numeroase cursuri de măiestrie, cu artişti precum Maria Kliegel, László Fenyö, Wen-Sinn Yang, Jan-Erik Gustafsson, Marko Ylönen, David Geringas, Steven Isserlis. Din acest an, studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, în cadrul Universităţii de Arte din Berlin. Marcel Johannes Kits a concertat ca solist cu numeroase orchestre precum Orchestra Naţională Simfonică a Estoniei, Orchestra de Cameră din Talinn, Orchestra din Pärnu, Orchestra Naţională Simfonică a Letoniei, Württembergische Philharmonie din Reutlingen, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Saint Petersburg. Este laureat al Concursurilor Internaţionale "Dombrovsky" şi "Johannes Brahms".

Shizuka Mitsui (Japonia) s-a născut pe 14 martie 1992. Începând cu anul 2014, studiază cu profesorul Giovanni Gnocchi în cadrul Universităţii Mozarteum din Salzburg, iar din 2016, se află sub îndrumarea lui Clemens Hagen. Este semifinalist al Concursului Internaţional Regina Elisabeta din Bruxelles 2017. A obţinut premii la Concursul de Violoncel "Izumino-Mori", Japan Classic, "Enrico Mainardi" (Premiul I) şi Concursul de Muzică de la Tokyo (Premiul al II-lea). A participat la cursuri de măiestrie cu Jens Peter Maintz, Natalia Gutman, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Masato Iwai, Danjulo Ishizaka, Wolfgang Boettcher şi Gautier Capuçon.

Între 1 şi 23 septembrie 2018, 270 de tineri artişti din 39 de ţări pe tot globul vin la Bucureşti să intre în competiţie pentru a câştiga un trofeu în cadrul ediţiei 2018 a Concursului Enescu.

Cu vârste cuprinse între 16 ani - cel mai tânăr concurent înscris în Concurs - şi 33 de ani - vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susţin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar şi ale compozitorului George Enescu. Concurenţii evoluează în faţa juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacraţi şi în faţa publicului în cele trei etape de concurs şi în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secţiuni: Violoncel, Vioară şi Pian. La secţiunea Compoziţie, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte şi având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.

La 60 de ani de la prima ediţie, în plin an de sărbătoare a Centenarului şi a 137 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu, Concursul Internaţional George Enescu propune publicului o experienţă unică, şi extinde perspectivele culturale şi educaţionale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma şi construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi: https://www.festivalenescu.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus