septembrie 2018
Concursul Internaţional George Enescu, 2018
Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia şi China şi câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croaţia, Turcia şi Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional "George Enescu" 2018.
Etapa I a Concursului Internaţional "George Enescu" 2018, Secţiunea Vioară, s-a desfăşurat în zilele de 8, 9 şi 10 septembrie 2018, la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Juriul de specialitate a decis luni seară, 10 septembrie 2018, concurenţii calificaţi pentru Etapa a II-a a Concursului. Datorită nivelului de performanţă ridicat al concurenţilor înscrişi la Concursul Enescu 2018, juriul de specialitate a decis selectarea a 17 tineri muzicieni care vor merge mai departe în cadrul Concursului Enescu 2018, în loc de 16, precum s-a întâmplat şi în etapa II a secţiunii de Violoncel.

Concurenţii calificaţi sunt: Angela Jiye Bae (Coreea de Sud), Mălina Ciobanu (România), Cristian De Sa (Marea Britanie), Giuseppe Gibboni (Italia), Haram Kim (Coreea de Sud), Alexandra Lomeiko (Noua Zeelandă), Elias David Moncado (Germania), Felicitas Schiffner (Germania), Vikram Sedona (Italia), Haruna Shinoyama (Japonia), Orest Smovzh (Ucraina), Una Stanic (Croaţia), Alican Suner (Turcia), Alexandra Tirsu (Republica Moldova), Yukiko Uno (Japonia), Songao Wu (China), Jinru Zhang (China).

Juriul Secţiunii de Vioară a ediţiei 2018 a Concursului Enescu este format din Pierre Amoyal, (Preşedintele Juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remuz Azoiţei, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn.

Etapa a II-a (eliminatorie) a Concursului Enescu se desfăşoară în zilele de 12 şi 13 septembrie 2018, începând cu ora 10:00, la Ateneul Român. Semifinala se va desfăşura pe 15 septembrie 2018. Finala Concursului, Secţiunea Vioară, constând în trei concerte cu orchestră, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Christoph Poppen, va avea loc pe 17 septembrie 2018, de la ora 19:00, în Sala Mare a Ateneului Român. Biletele pentru Finala de Vioară sunt disponibile în reţeaua EVENTIM.

Între 1 şi 23 septembrie 2018, 270 de tineri artişti din 39 de ţări pe tot globul vin la Bucureşti să intre în competiţie pentru a câştiga un trofeu în cadrul ediţiei 2018 a Concursului Enescu.
Cu vârste cuprinse între 16 ani - cel mai tânăr concurent înscris în Concurs - şi 33 de ani - vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susţin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar şi ale compozitorului George Enescu, în interpretări diferite. Concurenţii evoluează în faţa juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacraţi şi în faţa publicului în cele trei etape de concurs şi în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secţiuni: Violoncel, Vioară şi Pian. La secţiunea Compoziţie, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte şi având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.

La 60 de ani de la prima ediţie, în plin an de sărbătoare a Centenarului şi a 137 de ani de lanaşterea compozitorului George Enescu, Concursul Internaţional George Enescu propune publicului o experienţă unică, şi extinde perspectivele culturale şi educaţionale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma şi construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi: www.festivalenescu.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus