septembrie 2018
Festivalul TIFF 2018
Prima ediţie TIFF Oradea s-a încheiat duminică, 9 septembrie 2018, după ce a adus în faţa ecranelor de cinema, în doar 3 zile de festival, peste 5.000 de spectatori, numeroşi invitaţi şi evenimente speciale care au ţinut publicul în priză până noaptea târziu.

Deschiderea festivalului a strâns în Piaţa Unirii peste 1.400 de orădeni, care s-au lăsat cuceriţi de frumuseţea misterioasă cu care au fost înzestrate meleagurile autohtone, la proiecţia România neîmblânzită (r. Tom Barton-Humphreys). Documentarul, care a stabilit noi recorduri de public în cinematografele din România, a fost şi cel mai popular film al primei ediţii TIFF Oradea.


Cele aproape 30 de titluri incluse în selecţia din acest an au umplut sălile în toate cele 6 spaţii partenere, aproape 2.500 de bilete fiind achiziţionate pe durata evenimentului, un mare procent încă de dinaintea începerii festivalului. Terasa Lokal a fost seară de seară plină de cinefili curioşi să vadă selecţia celor mai bune scurtmetraje de la TIFF 2018, în timp ce premierele româneşti au atras cei mai mulţi spectatori.

Proiecţiile cu cele mai multe bilete vândute au fost Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude) - laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria "Cel mai bun film străin" la Premiile Oscar 2019 şi Nu mă atinge-mă! (r. Adina Pintilie) - marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, ambele proiectate la Teatrul Regina Maria. În topul vânzărilor de bilete s-a aflat şi Povestea unui pierde-vară, cel mai nou film al regizorului Paul Negoescu. Proiecţia de la Cetate a fost urmată de întâlnirea spectatorilor cu Alexandru Papadopol şi Crina Semciuc, într-una din cele mai vibrante sesiuni de Q&A a festivalului.

Ziua de sâmbătă le-a prilejuit orădenilor mult-aşteptata întâlnire cu actorul Dorel Vişan, invitat de onoare la TIFF Oradea, recitalul de poezie "Omul şi Taina lui" devenind un spectacol care a transpus publicul într-o atmosferă feerică timp de aproape două ore.


În cele 3 zile de festival, la Universitatea Partium au rulat 12 filme care au atras zilnic sute de spectatori, unul din momentele de vârf fiind întâlnirea publicului cu actorul şi regizorul Vlad Zamfirescu, imediat după premiera Secretul fericirii. Sinagoga Sion a fost gazda celor mai autentice evenimente şi întâlniri - producţia Exod de Suflete, filmată parţial în Oradea şi proiectată în prezenţa regizorului Csaba Bereczki a încântat zeci de orădeni în prima zi TIFF Oradea, în timp ce întâlnirea cu inconfundabila "voce a filmului românesc", Irina Margareta Nistor, la cineconcertul Studentul din Praga, a umplut complet spaţiul locaşului.

După succesul primei ediţii şi interesul mare din partea publicului, TIFF Oradea va reveni în 2019 cu ediţia a 2-a, între 6 şi 8 septembrie.

Ne puteţi urmări pe: www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.

Prezentat de: Banca Transilvania
Parteneri instituţionali: Universitatea Partium, Teatrul Regina Maria, Muzeul Oraşului Oradea
Sponsori: Staropramen, Catena
Partener mobilitate: ATP Motors Oradea
Partener ospitalitate: Hotel Caro, Double Tree by Hilton
Partener comunicare: Manifest Advertisting
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile şi Nopţi, Cinemap, Observator Cultural, Cinemagia, Agerpres, LiterNet, MovieCore, Radio Cluj, Plusz FM, Bihon.ro, Bihari Naplo, Jurnalul Bihorean, Bihoreanul, eBihoreanul.
Partener monitorizare: mediaTRUST
***
Asociaţia Filmtett si Hungarian National Film Fund sunt partenerii TIFF Oradea pentru organizarea proiecţiilor filmelor maghiare.


Descarcă broşura TIFF 2018 aici.. Descarcă programul TIFF 2018 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus