septembrie 2018
Les Films de Cannes à Bucarest, 2018
Ediţia a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest (19 - 28 octombrie 2018) aduce şi anul acesta în România cele mai importante şi premiate filme ale anului 2018. Proiecţiile vor avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union şi la Cinema Muzeului Ţăranului.

Câştigătoarele premiilor de regie, scenariu, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă de la Cannes vor avea premiera în cadrul festivalului. Spectatorii vor putea vedea mult aşteptatul Zimna wojna / Cold War, de Pawel Pawlikowski, premiul pentru regie, Ayka, de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină acordat actriţei Samal Yeslyamova, Dogman, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte şi Se rokh / 3 Faces, de Jafar Panahi, premiul (ex-aequo) pentru scenariu.

După multi-premiatul Ida, câştigătorul Oscarului pentru film străin în 2015, regizorul polonez Pawel Pawlikowski (My Summer of Love) ajunge la Cannes cu un film inspirat din viaţa părinţilor săi şi câştigă premiul pentru regie. Zimna wojna / Cold War este plasat în perioada războiului rece, în Polonia, şi ne spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiţii sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviţi, dar incapabili să renunţe unul la celălalt. Iubit de critici, dar şi de public, Zimna wojna / Cold War are forţa de odinioară a cinematografului polonez clasic şi este considerat un favorit al Oscarurilor pentru film străin încă dinainte ca filmul să fi fost nominalizat oficial de Polonia în această cursă, aflăm din The Guardian. Coloana sonoră, pe ritmuri de jazz şi rock and roll, se împleteşte perfect cu povestea furtunoasă a cuplului în "una dintre cele mai colorate experienţe pe care le vei vedea vreodată alb-negru", scrie revista Time Out.


După premiul Un Certain Regard din 2008 pentru filmul Tulpan, regizorul kazah Sergey Dvortsevoy şi actriţa Samal Yeslyamova revin la Cannes cu Ayka, povestea unei tinere din Kirghiztan, refugiată ilegal în Rusia. În 2010, 248 de nou născuţi au fost abandonaţi în spitale din Rusia de mame kirghize. Această statistică a fost punctul de plecare pentru filmul Ayka, "o dramă intimă, o poveste implacabilă care testează graniţele empatiei, conform ScreenDaily. Film New Europe a notat după premiera canneză că actriţa Samal Yeslyamova, "transformă un joc intens şi emoţionant într-un rol visceral care scoate la lumină un întreg univers de suferinţă."


Supranumit un western urban, Dogman se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecţia dintre metropolă şi sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret şi apreciat de toată lumea, se trezeşte prins într-o relaţie de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, Dogman este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câştigător a două mari premii la Cannes, pentru Gomorra (2008) şi Reality (2012). "Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut", după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone şi a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes şi recunoaştere internaţională.


În Se rokh / 3 Faces, carismatica actriţă Behnaz Jafari este emoţionată de povestea unei fete căreia familia îi interzice să studieze la conservatorul din Teheran. Behnaz îl roagă pe regizorul Jafar Panahi să o ajute să rezolve problema fetei. Regizorul, scriitorul şi documentaristul Jafar Panahi a fost arestat în numeroase ocazii în ţara sa din cauza poveştilor non-conformiste şi critice abordate în filmele sale. În 2010 autorităţile i-au interzis să mai facă filme în Iran timp de 20 de ani, decizie pe care a încălcat-o cu hotărâre şi consecvenţă. În prezent este în al 8-lea an de interdicţie, iar Se rokh / 3 Faces este al patrulea film realizat şi premiat - după In film nist / This is not a Film (2011) şi Closed Curtain (2013, Ursul de aur pentru scenariu la Berlin), prezentate la Cannes şi Taxi Teheran (2015, Ursul de aur la Berlin). "El este Jafar Panahi, un cineast cu infinit de multe motive să se simtă victimizat, care îşi îndreaptă atenţia, respectuos, artistic şi plin de compasiune, către greutăţile celorlalţi, într-un film debordând de empatie care devine o inimoasă declaraţie de solidaritate", a scris Variety în introducerea premierei mondiale de la Cannes.


Vă invităm să rămâneţi la curent cu cele mai noi ştiri despre ediţia 2018 a Les Films de Cannes à Bucarest, urmărind site-ul filmedefestival.ro şi pagina oficială de Facebook. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Titlurile cu subtitrări şi în engleză sau franceză vor fi anunţate ulterior. Biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro.

***
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova
Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, UPS, Defi, SERVE.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Elle, Glamour, A List Magazine, Cinemap, Observatorul Cultural, Agerpres, Ziare.com, Business24, News.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, CineGhid, Cinefan, DOR, Scena9, AaRC, Sub25, FilmSi, FilmMenu, Senso TV.
Parteneri de comunicare: PiArt Vision.
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

***
Detalii: www.filmedefestival.ro. // Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus