septembrie 2018
Concursul Internaţional George Enescu, 2018
Juriul de specialitate a decis sâmbătă seară (15 septembrie 2018) cei trei tineri muzicieni care intră în Finala Secţiunii de Vioară şi sunt, astfel, cu un pas mai aproape de a câştiga trofeul Concursului Enescu. Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) şi Orest Smovzh (Ucraina) vor aduce publicului luni, pe 17 septembrie 2018, în cadrul finalei, Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, Concertul în Re Major pentru Vioară şi Orchestră de Brahms şi Concertul în Re Major de Ceaikovski.

Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) şi Orest Smovzh (Ucraina) s-au calificat în Finala Secţiunii de Vioară a Concursului Internaţional George Enescu 2018. Rezultatele au fost anunţate sâmbătă seară de juriul de specialitate format din Pierre Amoyal, (Preşedintele Juriului), Salvatore Accardo, Agustin Leon Ara, Remus Azoiţei, Silvia Marcovici, Eduard Schmieder, Viktor Tretyakov, Pavel Vernikov, Krzysztof Wegrzyn.

Publicul va putea asculta în Finala Secţiunii Vioară care are loc luni, pe 17 septembrie 2018 la Ateneul Român, de la ora 19.00, un regal cu trei dintre cele mai spectaculoase concerte pentru vioară din literatura muzicală: Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, în interpretarea tânărului muzician Giuseppe Gibboni, Concertul în Re Major pentru Vioară şi Orchestră de Brahms, în interpretarea lui Vikram Sedona şi Concertul în Re Major de Ceaikovski - interpretat de Orest Smovzh.

Înainte de finala de vioară, puteţi urmări mai jos cele trei concerte, în interpretări celebre:


Finala Secţiunii de Vioară se desfăşoară cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. La pupitru se va afla dirijorul şi violonistul german Christoph Poppen. Biletele sunt sold-out, însă publicul care nu a mai găsit loc în sala de concert poate urmări finala în transmisie live pe www.festivalenescu.ro.

Giuseppe Gibboni (Italia) s-a născut pe 16 mai 2001 şi interpretează la o vioară F.Landolfi încredinţată în 1751 Fundaţiei Pro Canale din Milano. Este cunoscut drept "miracolul italian": a participat la programul "Prodigies - Music is life" al RAI 1, în colaborare cu UNICEF şi a înregistrat un disc cu Warner Classics care îi poartă numele. A câştigat Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară "L. Kogan", Bruxélles, Premiul I la Concursul Internaţional "A. Postacchini" şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a Capriciilor de Paganini.

Suţinând concerte în Italia, Austria, Malta, Elveţia, Germania, Polonia, Rusia şi Franţa, Vikram Sedona (Italia) studiază în prezent în cadrul Universităţii de Arte din Graz. Are 18 ani. Deţine Premiul I la Concursul Internaţional de vioară "Andrea Postacchini", obţinut în anul 2017.

Orest Smovzh (Ucraina) este în prezent student în cadrul Institutului Peabody. A studiat vioara cu mama sa, cu prof. Nadiya Varyanko, precum şi cu Mariya Futorska, Yaroslava Rivnyak, Dmytro Tkachenko, Qian Zhou. A absolvit Academia Naţională de Muzică Tchaikovsky din Ucraina şi Conservatorul de Muzică Yong Siew Toh din Singapore. A participat la masterclass-uri cu Vadim Repin, Ilya Gringolts, Ivry Gitlis, Gyorgy Takacs-Nagy, Nigel North, Bernard Lanskey, Pierre Amoyal, Nam Yun Kim, Petru Munteanu, Kszysztof Węgrzyn, Takashi Shimizu, David Takeno şi Norman Fischer. A cântat pe instrumente construite de Guarneri del Gesù, Jean-Baptiste Vuillaume, Carlo Landolfi, Lorenzo Storioni şi Stefan-Peter Greiner, împrumutate de regretatul Rin Kei Mei şi din colecţii private. Este născut pe 27 martie 1991 şi în anul 2015 a fost desemnat câştigător al Concursului pentru vioară solo "Tadeusz Wroński".
*
Între 1 şi 23 septembrie 2018, 270 de tineri artişti din 39 de ţări pe tot globul vin la Bucureşti să intre în competiţie pentru a câştiga un trofeu în cadrul ediţiei 2018 a Concursului Enescu.

Cu vârste cuprinse între 16 ani - cel mai tânăr concurent înscris în Concurs - şi 33 de ani - vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni susţin recitaluri cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar şi ale compozitorului George Enescu. Concurenţii evoluează în faţa juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacraţi şi în faţa publicului în cele trei etape de concurs şi în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secţiuni: Violoncel, Vioară şi Pian. La secţiunea Compoziţie, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte şi având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.

La 60 de ani de la prima ediţie, înplin an de sărbătoare a Centenarului şi a 137 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu, Concursul Internaţional George Enescu propune publicului o experienţă unică, şi extinde perspectivele culturale şi educaţionale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma şi construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi: https://www.festivalenescu.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus