"Poveste vieneză este un spectacol de balet vesel şi sentimental, în care perechi de tineri îndrăgostiţi descoperă în plină zi forfota veselă a unui parc vienez", spune regizorul şi coregraful Cătălin Caracaş despre noua premieră de la Sala UnderGrant a Operei Comice pentru Copii (15 septembrie 2018).
Redescoperim prin acest spectacol eleganţa valsului vienez în combinaţie cu mişcări de dans academic, ne cucereşte un amestec plutitor de perechi care transmit în sală bucuria dansului. Poveste vieneză nu înseamnă numai o privire spre trecut, spre XIX când valsul a fost unul dintre cele mai îndrăgite dansuri de societate.
Spectacolul ne introduce într-o lume fermecată în care iubirea se împleteşte cu mişcarea, cu natura şi cu frumuseţea. Este o lume perfectă, construită din arbuşti înverziţi (scenografia: Adriana Urmuzescu) printre care zboară ca nişte fluturi dansatori în costume colorate, armonioase şi create cu bun gust. Este un tărâm de vis în care perechi diverse se creează, se caută şi se regăsesc, mereu zâmbitoare şi fericite. Doi tineri logodnici îşi joacă feste: ea pleacă în glumă cu alţi băieţi, el încearcă să o facă geloasă dansând cu alte fete; un cuplu de aristocraţi îşi reînnoiesc jurămintele de dragoste prin vals, un ofiţer şi soldaţii lui atrag atenţia doamnelor şi domnişoarelor din parc, trei perechi de dansatori valsează aproape fără oprire. Întregul balet este însufleţit de aceste personaje care prin paşii lor perfect în acord cu ritmul muzicii lui Johann Strauss - fiul creează o feerie de culori în mişcare.
Aşa cum ne-a obişnuit şi în alte spectacole ale sale de balet, Don Quijote sau Lumea păpuşilor, pentru a enumera doar două dintre creaţiile sale de succes de la Opera Comică pentru Copii, coregraful Cătălin Caracaş introduce şi în Poveste vieneză momente de umor subtil, create de personaje comice. Sarea şi piperul spectacolului sunt reprezentate de scena Circului, un grup vesel de saltimbanci condus de un scamator care realizează numere de prestidigitaţie aproape de public. La aceştia se adaugă un trio de cuconiţe extrem de expresive care prin dans şi mimică stârnesc râsul spectatorilor.
Dacă în Poveste vieneză v-aţi aştepta să admiraţi numai mişcări clasice de vals, veţi avea surpriza de a asista la o combinaţie fermecătoare de paşi şi figuri de balet concepute de coregraf, rodul muncii cu dansatorii a unei echipe de asistenţi de coregrafie alcătuită din Cristina Opincaru, Gabriel Opincaru şi Andrei Nicolae. Coregraful şi cei trei au reuşit să pregătească balerinii cu seriozitatea şi profesionalismul care-i caracterizează pentru a realiza acea sincronizare dintre paşi şi muzică, dintre dansator şi partener, acel echilibru în ansambluri de trei, patru, şase dansatori, atât de greu de obţinut în balet.
Faptul că există mai puţine momente solistice decât într-un balet clasic conduce la unitatea acestui spectacol, fiecare element de mişcare din el fiind adus în scenă la momentul potrivit. Inclusiv gesturile şi expresia facială a dansatorilor, chiar şi mişcările din afara dansului, momente de respiro în economia spectacolului sunt armonizate cu întregul, fac parte din linia continuă a plutirii. Astfel Poveste vieneză scoate în relief abilitatea interpreţilor de a realiza prin balet acea unificare magică între dans, muzică şi teatru.
Prin spectacolul Poveste vieneză Opera Comică pentru Copii continuă să prezinte copiilor şi tinerilor frumuseţea dansului clasic, a baletului, într-un mod accesibil, atrăgându-i spre această artă prin crearea de lumi noi, perfecte, printr-o muzică melodioasă completată de o coregrafie care pare simplă, dar ascunde elemente de virtuozitate. Copiii pleacă de la acest spectacol plini de bucurie şi de admiraţie pentru dans şi chiar cu dorinţa de a păşi şi ei pe scenă, pe urmele acelor personaje minunate, vesele şi sentimentale.