septembrie 2018
Concursul Internaţional George Enescu, 2018
Daria Parkhomenko (Rusia), în vârstă de 27 de ani, a câştigat Concursul Enescu 2018, Secţiunea Pian, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în re minor op.30 de Serghei Rahmaninov. În urma votului juriului, concurenta s-a clasat la egalitate cu câştigătorul locului al II-lea - Daumants Liepins -, iar decizia finală a aparţinut preşedintelui juriului, Philippe Entremont.


Finala de Pian a Concursului Enescu a avut loc duminică, 23 septembrie 2018, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Daumants Liepins (Letonia), iar pe locul al treilea Alexander Panfilov (Rusia). Finaliştii au fost acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii George Enescu, condusă de la pupitru de dirijorul Vassily Sinaisky.

Premiul Constanţa Erbiceanu (2.500 de euro), oferit de Fundaţia Culturală Erbiceanu ,,celui mai valoros competitor român", i-a revenit lui Florian Mitrea.

Daria Parkhomenko, câştigătoarea premiului I al Secţiunii Pian, este născută pe 28 aprilie 1991 şi studiază la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hamburg (prof. Stepan Simonian) şi Şcoala de Muzică de la Fiesole (prof. Eliso Virsaladze). A susţinut recitaluri şi concerte în săli de concerte renumite precum Sala Mare a Filarmonicii din Rostov, Sala Laeisz din Hamburg si Sendesaal din Bremen, Sala Teatrului Mariinsky, alături de Filarmonica din Rostock, Filarmonica Naţională a Letoniei, Orchestra Naţională din Talinn, Orchestra din Kaunas, Tainan Artists Orchestra.

Premiul I al Concursului Internaţional George Enescu 2018 este în valoare de 15.000 de euro. Câştigătorul Concursului Enescu 2018 are posibilitatea de a evolua pe scena următoarei ediţii a Festivalului Enescu, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea este de 10.000 de euro, iar premiul al treilea de 5.000 de euro. Trofeele Concursului Enescu 2018, oferite celor trei muzicieni, sunt realizate din porţelan alb şi poartă semnătura artistei Daniela Făiniş.

Rezultatele au fost anunţate duminică seară de juriul format din Philippe Entremont (Preşedintele Juriului), Hyoung-Joon Chang, Dan Atanasiu, Dana Borşan, Andrei Pisarev, Pascal Rogé, Peter Jablonski şi Philippe Dinkel.

În cadrul aceluiaşi eveniment, au fost anunţate premiile la Secţiunea Compoziţie din a cărui juriu au făcut parte Zygmunt Krauze (Preşedintele Juriului), Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner şi Cornel Ţăranu.

Alexandru-Ştefan Murariu (România) a fost câştigătorul Secţiunii de Muzică Simfonică (premiu în valoare de 10.000 de euro) cu lucrarea Concert pour clarinette et orchestre. La Secţiunea Muzică de Cameră (7.000 de euro) a fost desemnat câştigător Jung Hoon Nam (Coreea de Sud) pentru lucrarea Scattering for string quartet.

La 60 de ani de la prima ediţie, în plin an de sărbătoare a Centenarului şi a 137 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu, Concursul Internaţional George Enescu a oferit publicului o experienţă unică, şi a extins perspectivele culturale şi educaţionale într-un început de dezbatere despre felul în care muzica clasică poate transforma şi construi o societate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesaţi: festivalenescu.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus