septembrie 2018
Articole diverse
Pe 28 septembrie 2018, ora 19:00 la Teatrul unteatru se va relua spectacoul "Înapoi în iarnă", pe un text al Andreei Borţun care semnează şi regia montării.

Spectacolul spune povestea a doi fraţi care se reîntâlnesc după mai bine de zece ani, în timpul unor proteste. Ea revine în ţară cu dorinţa de schimbare. E furioasă şi hotărâtă. El e indiferent şi retras şi fuge de conflict. Ea vrea să îşi răstoarne tatăl, un politician corupt ajuns la conducerea ţării. El ascunde un secret care ar putea-o ajuta să facă asta. Ambii, însă, caută să înţeleagă cine sunt. Pe fundalul acestor proteste care par fără sfârşit - anti-corupţie, LGBT, anti-LGBT - protagoniştii sunt martorii ascensiunii şi căderii politice a tatălui lor, antihristul poporului revoltat. Odată cu ei, devenim şi noi martorii acestei poveşti despre criză identitară, familie şi maturizare, care ne întreabă pe fiecare ce am moştenit de la ai noştri. Este o poveste despre vinovăţie şi frică, despre Cain şi Abel, despre dragoste şi ură, pe fundalul unei Românii în tranziţie.

În rolul principal feminin o puteţi revedea pe Cosmina Stratan cunoscută de publicul din România, şi nu numai, din pelicula lui Cristian Mungiu "După dealuri", câştigătoarea premiului pentru "Cea mai bună actriţă" în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2012.

Cu ocazia reluării spectacolului, agenţia de creaţie Glitch Shop a gândit un nou vizual, inspirat de celebra scenă în care Salomea primeşte capul lui Ioan Botezătorul pe un taler de argint. Noul afiş "Înapoi în iarnă" vorbeşte despre o reinterpretare a răzvrătirii copiilor împotriva părinţilor şi a moştenirii pe care aceştia ne-o dau mai departe, fie că ne dorim, fie că nu. Spectacolul nu vorbeşte doar despre conflictul dintre părinţii biologici şi copii, ci şi despre falia creată între stat şi fiii săi. Această montare este prin urmare un excelent exerciţiu de terapie politică.  

"Cum te defineşti în raport cu locul în care te-ai născut, cu epoca în care trăieşti şi mai ales cu cei care te-au crescut? Ce iei de la ei şi, mai ales, ce ştii că iei? Îţi învingi tatăl sau devii tatăl? Se moşteneşte răul în familie sau poate fi ignorat? Pe fundalul unei nelinişti sociale (mai relevante ca niciodată astăzi) doi fraţi îşi caută identitatea. O vor găsi până la final? Posterul spectacolului Înapoi în Iarnă încearcă să răspundă la aceste întrebări. E o posibilă declaraţie de independenţă. Independenţă faţă de toate forţele care ni se impun". (Dan Stănescu, Glitch Shop)

După reprezentaţia din Bucureşti, Înapoi în iarnă se opreşte la Piatra Neamţ. Spectaclul selecţionat în cadrul Festivalului de Teatru Piatra Neamţ, se va juca pe 30 septembrie 2018, de la ora 22:00, la Sala Mare a Teatrului Tineretului.
  
Regie & text - Andreea Cristina Borţun
Cu: Cosmina Stratan, Alexandru Ion
Scenografie - Andreea Săndulescu / Light design - Marius Apopei / Visual art - Oana Barbonie / Sound design - Roxana Bain / Voci - Alexandru Bogdan, Gabi Costin / Credit foto: Cosmin Gogu / Agentie de creatie: Glitch Shop
 
Proiect cultural co-finaţat de AFCN
Parteneri: BRD, unteatru, sub25

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus