Programul complet al proiecţiilor din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest este accesibil de astăzi pe site-ul filmedefestival.ro iar biletele pot fi achiziţionate prin Eventbook.ro. Proiecţiile au loc între 19 şi 28 octombrie 2018 la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union şi Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City.
Toate marile premii de la ediţia 2018 a festivalului de la Cannes, plus câştigătoarele de la Berlin şi Veneţia se văd, ca în fiecare toamnă, la Les Films de Cannes à Bucarest.
Shoplifters, filmul care i-a adus cineastului Kore-eda Hirokazu primul Palme d'Or din carieră, va fi proiectat în avanpremieră în România. Filmul a inspirat şi vizualul din acest an al festivalului: o ideogramă care preia o parte din numele realizatorului japonez.
Un eveniment de neratat este proiecţia specială cu Roma, de Alfonso Cuarón, câştigătorul Leului de Aur la Veneţia, film care nu va fi distribuit în România, proiecţia de la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City fiind unica şansă de a vedea filmul pe ecran mare.
Şi Mektoub, My Love: Canto Uno, filmul pentru care regizorul Abdellatif Kechiche şi-a scos în vânzare premiul Palme d'Or, câştigat în 2013 pentru La Vie d'Adele, va putea fi văzut în exclusivitate la Les Films de Cannes à Bucarest, filmul neavând distribuţie în România. Despre acest film, Le Parisien titra: "o minunată frescă naturalistă despre tinereţe şi dorinţă".
Nu mai puţin de 17 titluri din Selecţia Oficială de la Cannes fac parte din programul Les Films de Cannes à Bucarest 2018: Le Livre d'image, de Jean-Luc Godard, câştigătorul Palme d'Or Special, Burning, de Lee Chang-dong, premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţie, BlacKkKlansman, de Spike Lee, câştigătorul Grand Prix, Cold War, de Pawel Pawlikowski, câştigătorul premiului pentru regie, Dogman, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină, Ayka, de Serghei Dvortsevoy, premiul pentru interpretare feminină, 3 Faces, de Jafar Panahi, premiul pentru scenariu, Capharnaüm, de Nadine Labaki, Prix du Jury, Girl, de Lukas Dhont, premiul Caméra d'Or pentru cel mai bun debut, Border, de Ali Abbasi câştigătorul premiului pentru cel mai bun film în secţiunea Un Certain Regard, dar şi cele mai recente filme ale unor regizori emblematici ca Nuri Bilge Ceylan, Jia Zhang-ke sau Gaspar Noé.
În secţiunea Aide à la Distribution au fost grupate o serie de opt filme de la Cannes 2018 cărora festivalul le dă şansa de a fi distribuite pe marile ecrane din România. Publicul va decide prin vot filmul preferat, un pachet de promovare în valoare de 2.500 EUR urmând a fi oferit distribuitorului român care va achiziţiona filmul.
După China, secţiunea Focus se concentrează anul acesta asupra Mexicului. Va fi prezentată o retrospectivă Carlos Reygadas, figura centrală a noului val mexican. Vor fi proiectate toate cele cinci lungmetraje ale autorului, de la debutul Japón, care l-a plasat sus în topul preferinţelor criticilor, până la Our Time, cel mai recent film al său, în care Reygadas interpretează şi rolul principal. Proiecţiile se vor desfăşura în prezenta regizorului, atât în Bucureşti cât şi în unele ediţii locale ale Les Films de Cannes.
În cadrul Focus Mexic, publicul va putea vedea şi filme realizate de alte nume mari ale cinematografiei contemporane mexicane: Cronos, filmul de debut al lui Guillermo del Toro (câştigătorul unui premiu Oscar pentru The Shape of Water) sau The Untamed, filmul care i-a adus lui Amat Escalante Leul de Argint pentru regie la Veneţia, în 2016.
Retrospectiva unui autor din acest an îl are ca protagonist pe iranianul Asghar Farhadi, singurul regizor din lume care a câştigat de două ori premiul Oscar pentru film străin. Cel mai recent film al său, Everybody Knows, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz în rolurile principale, va deschide ediţia din acest an a festivalului. În plus, spectatorii vor putea revedea sau descoperi About Elly, filmul care i-a adus premiul pentru regie la Berlin, în 2009 şi A Separation, din 2011, lungmetrajul pentru care a câştigat primul premiu Oscar din carieră.
Unul dintre cele mai aşteptate evenimente din acest an este omagiul adus lui Lucian Pintilie, organizat în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru. Les Films de Cannes à Bucarest va proiecta toate lungmetrajele cineastului, în prezenţa actorilor, apropiaţilor şi colaboratorilor regizorului. În plus, publicul va avea ocazia să-l descopere pe Lucian Pintilie în două filme documentare puţin cunoscute: Fără Titlu, de Horea Lapteş şi Filmare / Filmage, de Gabriel Kosuth. Festivalul Naţional de Teatru va prezenta înregistrări cu două montări inedite ale regizorului: Raţa sălbatică, de Henrik Ibsen şi Flautul fermecat, de Wolfgang Amadeus Mozart.
Cinefilii au ocazia să descopere avanpremierele româneşti ale toamnei şi să aleagă prin vot filmul preferat, căruia îi va fi acordat un sprijin pentru distribuţie în valoare de 5.000 EUR. Premiul este oferit de DACIN SARA şi Asociaţia Cinemascop şi va fi acordat distribuitorului român al filmului. În cadrul acestei secţiuni, va avea loc şi avanpremiera Touch Me Not, mult aşteptatul film al Adinei Pintilie, care i-a adus anul acesta Ursul de Aur la Berlin.
Toate filmele sunt proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Filmele subtitrate suplimentar şi în alte limbi vor fi indicate ca atare pe site şi în catalogul festivalului.
Biletele şi rezervările, inclusiv cele pentru proiecţiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro şi la casele de bilete ale cinematografelor.
Shoplifters, Climax, Cold War, Capharnaüm şi Le Livre d'image sunt distribuite de Independenţa Film iar BlacKkKlansman este distribuit de Ro Image.
Urmăriţi toate informaţiile şi programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro şi pe pagina oficială de Facebook.
Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD - Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova
Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi DACIN SARA.
Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, UPS, Defi, SERVE
Omagiul Lucian Pintilie este organizat în parteneriat de Les Films de Cannes à Bucarest şi Festivalul Naţional de Teatru, în colaborare cu Filmex România şi Centrul Naţional al Cinematografiei, cu sprijinul Fundaţiei 9.
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile şi Nopţi, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI. Parteneri de comunicare: PiArt Vision.
Parteneri de monitorizare: MediaTRUST