octombrie 2018
Festivalul de film documentar Astra Film Festival, 2018
A 25-a ediţie a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu începe luni, 15 octombrie 2018. Peste 400 de evenimente cinematografice se vor desfăşura timp de 7 zile, în 9 săli special amenajate în centrul istoric al oraşului. O selecţie de 128 de filme de top va fi prezentată iubitorilor filmului de non-ficţiune, profesioniştilor din industrie, invitaţilor speciali şi publicului larg. Din aceasta, 55 de producţii, din 30 de ţări, participă la competiţia AFF 2018 în cele 5 secţiuni competiţionale, iar 28 de titluri sunt proiectate în formatele VR şi full-dome. Un total de 17 documentare reprezintă cinematografia realităţii româneşti la Festival, iar peste 60 de proiecţii vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu realizatorii români şi străini prezenţi la Sibiu. Peste 50 din filmele selecţionate vor avea premiera în cadrul Festivalului.

Astra Film Festival îşi turează motoarele aparatelor de proiecţie pentru începerea oficială a ediţiei 2018, ediţie aniversară marcată de o participare record: peste 3.000 de filme înscrise, din 93 de ţări. Rezultatele competiţiei AFF 2018 vor fi decise de un juriu format din 13 personalităţi ale genului, care reprezintă toate faţetele industriei filmului de non-ficţiune - regizori, producători, critici de film, directori de festival, profesori, scriitori. Câştigătorii secţiunilor competiţionale vor fi anunţaţi sâmbătă, 20 octombrie 2018. Valoarea totală a premiilor acordate se ridică la peste 25.000 de euro.

Gala de deschidere Astra Film Festival prezintă premiera oficială a filmului Transalpina - Drumul Regilor, în regia lui Dumitru Budrala, o incursiune intimă şi fascinantă în istoria neştiută a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina. De o frumuseţe care te lasă fără suflare, Transalpina e mai mult decât o şosea spectaculoasă. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii. Într-o transpunere cinematografică de excepţie, filmul propune o călătorie pe drumul de care şi-au legat numele mai mulţi regi, dar şi pe sub pământ, pe căile pe care umbla zeul Zamolxis, şi prin cer, unde, pe vremea uriaşilor, s-au petrecut întâmplări care au dat numele munţilor şi văilor.


"În Transalpina - Drumul Regilor am încercat să surprind o experienţă aparte, o imersiune în istoria şi mitologia locului, din cele mai îndepărtate timpuri şi până în prezent. Am încercat să îmbin armonios mitologia, istoria, geografia şi poveştile celor care au fost martori la inaugurarea drumului de către regele Carol al II-lea, ca să pot reconstitui pentru spectator de unde provine numele drumului, precum şi povestea sa ca realizare extraordinară pentru timpurile acelea. Mi s-a părut dintotdeauna că acest drum a reprezentat un punct de întâlnire nu numai între oamenii aflaţi de o parte şi de alta a munţilor, dar şi între cer şi pământ, între real şi fantastic", a mărturisit regizorul Dumitru Budrala, director-fondator al Astra Film Festival.

"Filmul este mărturisirea lui Dumitru Budrala. Filmul este fabulos şi necesar ca vatra pentru pâine şi obârşiile noastre pentru născuţii lor", a declarat Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin.

Ceremonia de deschidere a AFF 2018 va avea loc luni, 15 octombrie 2018, la Sala Thalia, la ora 19.00, fiind urmată de proiecţia filmului Transalpina - Drumul Regilor, la 19.30, şi de un concert live cu nominalizaţii la Grammy The Tiger Lillies, la ora 21.00.


Programul complet al Festivalului Astra Film 2018 poate fi consultat şi descărcat aici.
Biletele pentru Astra Film Festival 2018 sunt disponibile online, pe site-ul www.eventbook.ro, precum şi în reţeaua librăriilor Humanitas din întreaga ţară. Un ghid complet pentru achiziţionarea de bilete şi abonamente, programul casieriilor şi accesul în sălile de proiecţie şi evenimente, este disponibil aici.

Festivalul Internaţional Astra Film Sibiu a fost lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est şi a avut timp de 25 de ani o contribuţie semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune şi în special în România. Astra Film Festival a atras constant atenţia industriei asupra artei filmului de non-ficţiune, sprijinind dezvoltarea genului şi deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus