octombrie 2018
Comunicate de presă - concerte
Florian Mitrea, Adela Liculescu, Mara Dobrescu: trei nume ale unor excepţionali tineri pianişti români, care vor apărea pe scena Sălii Radio între 16 şi 18 octombrie 2018, în cadrul Festivalului de pian "Moştenitorii României muzicale", organizat de Radio România Muzical. La finalul recitalurilor lor, pianiştii Florian Mitrea şi Mara Dobrescu vor oferi autografe pe discurile Following the river, respectiv, Soleils de nuit, apărute anul acesta. Pe 18 octombrie 2018 va fi vernisată şi o expoziţie de desene realizate de elevi ai liceului Tonitza din Bucureşti, după audiţia uneia dintre lucrările care figurează în programul recitalului susţinut de Mara Dobrescu.

În anul sărbătoririi Centenarului României Mari, este important să ne raportăm la valorile autentice, care ne reprezintă ca naţiune. Ideea de la care s-a pornit în alegerea artiştilor a fost de a-i prezenta la Bucureşti pe muzicienii care au lansat anul acesta discuri promovate la nivel internaţional pe care se regăseşte muzică românească şi, de asemenea, de a oferi publicului ocazia de a-i asculta pe muzicieni români tineri, de mare valoare, care nu apar regulat pe scenele româneşti. Programul recitalurilor include atât muzică românească, dar şi opusuri din repertoriul universal. Evenimentul este unul dintre proiectele prin care Radio România Muzical, singurul post românesc dedicat muzicii clasice şi o garanţie a calităţii în media autohtonă, onorează Centenarul Marii Uniri, dar şi aniversarea Radio România 90, dincolo de emisiunile speciale concepute cu acest prilej.

Cei trei muzicieni aleşi sunt nume cu adevărat rezonante pentru pianistica românească de astăzi, formaţi atât în ţară, cât şi peste hotare, cu o experienţă internaţională de cel mai înalt nivel.

Pianistul Florian Mitrea (29 ani) a lansat în ianuarie 2018 albumul Following the river cu un interesant concept repertorial care reuneşte lucrări scrise de compozitori din ţările de pe malurile Dunării: printre ei, Sigismund Toduţă, Paul Constantinescu şi Radu Paladi. Florian Mitrea locuieşte din anul 2008 în Marea Britanie, unde şi-a şi definitivat studiile şi unde predă, la Academia Regală de Muzică din Londra. Florian Mitrea este câştigător al unor importante concursuri internaţionale. Revine sporadic în România; în luna iunie 2018 a concertat la Filarmonica bucureşteană şi a primit premiul Constanţa Erbiceanu pentru cel mai valoros competitor român din cadrul Concursului Enescu 2018. Florian Mitrea va cânta în cadrul Festivalului de pian organizat de Radio România Muzical pe 16 octombrie 2018, ora 19.00. În program lucrări de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Sigismund Toduţă, Franz Liszt, Radu Paladi şi Paul Constantinescu.

Florian Mitrea: "România are o lungă tradiţie de şcoală pianistică, cu rezultate apreciate la nivel internaţional. Ideea unui festival pianistic aşezat sub semnul Centenarului Marii Uniri este o recunoaştere a acestui fapt, şi sunt cu totul onorat de invitaţia de a participa la acest eveniment. Radio România Muzical este un element esenţial al unei normalităţi culturale şi sociale. Îşi asumă cu responsabilitate rolul de a educa şi cultiva publicul larg, dar în acelaşi timp nu se comportă ca o instituţie-muzeu, înţepenită în tipare învechite, ci se re-inventează, căutând noi moduri de a atrage publicul către marea muzică. Centenarul să ne fie prilej de mobilizare naţională pentru susţinerea şi protejarea reperelor culturale precum Radio România Muzical pentru încă o sută de ani."

Adela Liculescu (25 ani) şi-a definitivat studiile la Viena, oraş unde locuieşte în prezent. Este laureata unor importante concursuri internaţionale, cu o carieră în plină ascensiune. În 25 aprilie 2018, ea şi-a lansat albumul de debut, realizat cu finanţarea obţinută ca premiu la unul dintre concursurile internaţionale la care a participat. Pe acest disc regăsim şi selecţiuni din Suita op.10 de George Enescu, un omagiu adus de această pianistă ţării sale natale. Adela Liculescu va susţine un recital la Sala Radio pe 17 octombrie 2018, ora 19.00. În program lucrări de Christoph Willibald Gluck, Domenico Scarlatti, Franz Liszt, George Enescu, Enrique Granados şi Igor Stravinski.

Adela Liculescu: "Mă bucur foarte mult să susţin un recital în cadrul festivalului "Moştenitorii României muzicale". Revin acasă, în România, de fiecare dată, cu mare plăcere şi cânt cu mare drag pentru publicul atât de călduros de la Bucureşti. Este prima dată când voi cânta la Sala Radio, aşa că aştept concertul din 17 octombrie cu mare nerăbdare! Radio România Muzical mi-a fost aproape încă din anii de liceu, transmiţând concerte pe care le-am cântat la Bucureşti sau prin mai multe interviuri de-a lungul timpului. Sunt onorată să fiu invitată anul acesta în cadrul acestui festival organizat de Radio România Muzical!"

Mara Dobrescu este un nume rezonant românesc în peisajul cultural francez de astăzi. O prezenţă pianistică plină de rafinament şi sensibilitate, interpretează cu precădere repertoriul francez şi românesc, cu accent şi pe creaţia contemporană. În ianuarie 2018, Mara Dobrescu a lansat discul Soleils de nuit, pe care a cântat şi lucrări de Dinu Lipatti şi George Enescu. Alături de pianistul Florian Mitrea, Mara Dobrescu va interpreta la Sala Radio, pe 18 octombrie 2018, ora 19.00, o lucrare pentru două piane de George Enescu foarte rar abordată. În program se regăsesc şi alte lucrări de George Enescu, alături de opusuri de Philippe Hersant, Claude Debussy, Frédéric Chopin şi Dinu Lipatti.

Mara Dobrescu: "Sunt foarte bucuroasă şi onorată să fiu invitată în cadrul acestui proiect «Moştenitorii României muzicale». Am ales un program «de suflet». Pentru mine, care vin rar în ţară, programul pe care îl «împărtăşesc» cu publicul este foarte important, este ca un dar, şi acest dar este ceea ce mă face pe mine să vibrez! Evident, lucrările lui Enescu şi Lipatti nu puteau lipsi din acest program, cu atât mai mult cu cât ele fac parte din ultimul meu disc înregistrat în Franţa, intitulat «Soleils de nuit" (Label Paraty), disc pe care publicul îl va putea descoperi în seara concertului. De asemenea, muzica lui Debussy, al cărui centenar îl sărbătorim anul acesta, va fi prezentă în acest program.
Fiecare concert pe care îl dau în ţară, mă aduce în mod direct la impresiile copilăriei mele...
Sunt foarte interesată de modul în care copiii pot descoperi muzica clasică şi îmi place să cred că schimbul de idei între generaţii este esenţial. În acest sens, o mică surpriză va fi pregătită în foyerul Radiodifuziunii. Aştept cu mare nerăbdare întâlnirea cu publicul «de acasă
»!"

Festivalul se bucură de sprijinul Rotary Club Pipera, acesta fiind un prim eveniment dintr-o serie multianuală care îşi propune să-i aducă la Sala Radio pe "Moştenitorii României muzicale".

Biletele pentru Festivalul de pian "Moştenitorii României muzicale" sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Festivalul este inclus în stagiunea Orchestrelor şi Corurilor Radio România; abonamentele sunt valabile. Recitalurile se desfăşoară fără pauză şi durează, cu aproximaţie, până la ora 20.30.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cro[email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus