Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Comedy Cluj, 2018 (III): Noble tramps / Vagabonzi cu sânge nobil


octombrie 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Noble tramps / Vagabonzi cu sânge nobil este o comedie-musical (în regia ucraineanului Oleksandr Berezan) în care ne întoarcem relaxaţi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când Ucraina sovietică este acaparată, treptat, de regimul nazist. Însă dincolo de amprenta istorică şi evenimentele nefericite din acea perioadă, filmul lui Berezan - proiectat în premieră la cea de-a noua ediţie a Festivalului de Comedie, Comedy Cluj, 2018 - oferă o abordare ironică şi sarcastică la adresa celor două regimuri politice (cel comunist şi cel nazist), aflate într-un permanent conflict pentru deţinerea supremaţiei.

Obsesia lui Hitler de a face din Germania nazistă o putere milenară ("Al Treilea Reich" sau "Reich-ul milenar") care să domine lumea, la fel ca Marele Imperiu Roman, a declanşat o adevărată vânătoare a artefactelor sfinte: Lancea destinului, Chivotul lui Dumnezeu, Sfântul Graal sau Brăţara victoriei a lui Alexandru cel Mare.


În ciuda faptului că însemnările istorice nu ne oferă date concrete şi de netăgăduit cu privire la posesia sau nu a acestor artefacte de către marele Führer, totuşi acest subiect a încins imaginaţia multor cercetători, dar şi a unor scriitori, de-a lungul vremii. Pornind de aici, Berezan ne oferă o comedie romantică, în care elemente specifice culturii postmoderne - precum neîncrederea în veridicitatea istorică, împletită cu ironia cu privire la metanaraţiune sau distorsionarea realităţii în hiperrealitate - creează o pastişă anti-istorică în care burlescul şi carnavalescul musicalului se împletesc cu tema obsesiei puterii, în acorduri de jazz, house sau electro swing.

Elementul care declanşează intriga filmului este Brăţara victoriei a lui Alexandru cel Mare, pe care atât Hitler, cât şi Stalin, şi-o doresc pentru a dobândi puterea supremă. Cum ironizarea istoriei nu putea fi evitată, această brăţară este deţinută de o tânără evreică, Khrystia, care, după ce i-a murit unchiul a rămas singură pe lume. Salvarea ei vine din partea celor doi vagabonzi ai oraşului, a căror imagine contradictorie, de eroi pozitivi, dar şi de pierde-vară, condimentează filmul.

Deşi nu sunt fan musical, Noble tramps / Vagabonzi cu sânge nobil este o comedie în care elementul estetic şi coloana sonoră completează cu succes aventurile Khrystiei şi al celor doi vagabonzi din Lviv, unul din cele mai mari oraşe ale Ucrainei. Performance-ul actorilor ce evoluează în paşi de dans sau acrobaţiile pe care le fac, combinate cu diferite cadre care surprind cotidianul vremii, în care totul este presărat cu o bună dispoziţie teatrală, creează o structură eclectică a elementului comic, unde notele clasice ale unui musical fuzionează cu modul de abordare postmodern al imploziei de sens în metanaraţiune. Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018
 Toate articolele despre Noble Tramps


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Aura Schussler


Alte articole

 Comedy Cluj 2018 (VIII) - Impresii finale, Aura Schussler
 Comedy Cluj (VII): Sangarid / The Dissidents / Dizidenţii, Aura Schussler
 Comedy Cluj 2018 (VI): Le grand bain / Sink or Swim / Înoată sau te scufunzi, Aura Schussler
 Comedy Cluj 2018 (V): Holy Air / Aer Sfânt, Aura Schussler
 Comedy Cluj 2018 (IV): Hetedik alabárdos / Behind the Column / În spatele coloanei, Aura Schussler
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer