octombrie 2018
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018
Noble tramps / Vagabonzi cu sânge nobil este o comedie-musical (în regia ucraineanului Oleksandr Berezan) în care ne întoarcem relaxaţi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când Ucraina sovietică este acaparată, treptat, de regimul nazist. Însă dincolo de amprenta istorică şi evenimentele nefericite din acea perioadă, filmul lui Berezan - proiectat în premieră la cea de-a noua ediţie a Festivalului de Comedie, Comedy Cluj, 2018 - oferă o abordare ironică şi sarcastică la adresa celor două regimuri politice (cel comunist şi cel nazist), aflate într-un permanent conflict pentru deţinerea supremaţiei.

Obsesia lui Hitler de a face din Germania nazistă o putere milenară ("Al Treilea Reich" sau "Reich-ul milenar") care să domine lumea, la fel ca Marele Imperiu Roman, a declanşat o adevărată vânătoare a artefactelor sfinte: Lancea destinului, Chivotul lui Dumnezeu, Sfântul Graal sau Brăţara victoriei a lui Alexandru cel Mare.


În ciuda faptului că însemnările istorice nu ne oferă date concrete şi de netăgăduit cu privire la posesia sau nu a acestor artefacte de către marele Führer, totuşi acest subiect a încins imaginaţia multor cercetători, dar şi a unor scriitori, de-a lungul vremii. Pornind de aici, Berezan ne oferă o comedie romantică, în care elemente specifice culturii postmoderne - precum neîncrederea în veridicitatea istorică, împletită cu ironia cu privire la metanaraţiune sau distorsionarea realităţii în hiperrealitate - creează o pastişă anti-istorică în care burlescul şi carnavalescul musicalului se împletesc cu tema obsesiei puterii, în acorduri de jazz, house sau electro swing.

Elementul care declanşează intriga filmului este Brăţara victoriei a lui Alexandru cel Mare, pe care atât Hitler, cât şi Stalin, şi-o doresc pentru a dobândi puterea supremă. Cum ironizarea istoriei nu putea fi evitată, această brăţară este deţinută de o tânără evreică, Khrystia, care, după ce i-a murit unchiul a rămas singură pe lume. Salvarea ei vine din partea celor doi vagabonzi ai oraşului, a căror imagine contradictorie, de eroi pozitivi, dar şi de pierde-vară, condimentează filmul.

Deşi nu sunt fan musical, Noble tramps / Vagabonzi cu sânge nobil este o comedie în care elementul estetic şi coloana sonoră completează cu succes aventurile Khrystiei şi al celor doi vagabonzi din Lviv, unul din cele mai mari oraşe ale Ucrainei. Performance-ul actorilor ce evoluează în paşi de dans sau acrobaţiile pe care le fac, combinate cu diferite cadre care surprind cotidianul vremii, în care totul este presărat cu o bună dispoziţie teatrală, creează o structură eclectică a elementului comic, unde notele clasice ale unui musical fuzionează cu modul de abordare postmodern al imploziei de sens în metanaraţiune.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus