Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Comedy Cluj 2018 (V): Holy Air / Aer Sfânt


octombrie 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ce nu face omul religios pentru un strop de credinţă în plus? Şi cum profită turismul religios de această naivitate a omului de rând, transformat într-un vânător de relicve, mătănii şi alte suveniruri, care să materializeze într-o oarecare măsură transcendenţa lui Dumnezeu? Nicio "industrie" nu pare să fie mai profitabilă ca aceea a turismului religios, unde corupţia, meschinăria şi interesele materiale ale feţelor bisericeşti pălesc în faţa adevăratului scop pe care instituţia Bisericii (indiferent de religie) ar trebui să o aibă - şi anume credinţa.


Holy Air / Aer Sfânt, o comedie israeliană bine regizată de Shady Srour - premiat cu Premiul FIPRESCI la Jerusalem Film Festival - creionează imaginea eterogenă a Ţării Sfinte, în care sub auspiciul conflictelor religioase, politice şi militare, comunitatea musulmane şi cea creştină încearcă să convieţuiască. Dincolo de fundamentalismul religios care domină această regiune şi dincolo de interesele pe care fiecare grup religios le are, lungmetrajul lui Shady Srour scoate în evidenţă, cu un umor cinic talentul neguţătoresc al evreului, capabil să facă bani şi din aer.

Nevoit să se gândească serios la viitorul familiei sale, care urmează să crească cu un nou membru, Adam (Shady Srour), personajul principal, are tot felul de idei neobişnuite de business, menite să îi ofere un confort material, lui, Lamiei (soţia sa) şi copilului care este pe drum. Cum nicio idee nu s-a dovedit a fi viabilă, până acum, Adam încearcă să profite de vizita Papei în Ţara Sfântă şi să pornească o nouă afacere: vânzarea de Aer Sfânt.

Însă spre deosebire de stereotipul şarlatanului, care vinde doar nişte sticle goale, sub denumirea de sticle cu Aer Sfânt, Shady Srour ne aduce în faţa ochilor, imaginea unui om care chiar depune un efort considerabil pentru a colecta acest aer sfânt, şi care zi de zi escaladează culmile muntelui Sfânt din zonă, pentru a aduna acest aer transcendental care oferă iubire, viitor, fraternitate, spiritualitate - totul pentru doar 1 euro/sticluţă. Umorul cinic şi ironizarea turismului religios sunt redate prin intermediul spiritului antreprenorial mult prea onest al lui Adam, care capitulează în cele din urmă în faţa sistemului religios mult prea corupt. Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018
 Toate articolele despre Holy Air


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Aura Schussler


Alte articole

 Comedy Cluj 2018 (VIII) - Impresii finale, Aura Schussler
 Comedy Cluj (VII): Sangarid / The Dissidents / Dizidenţii, Aura Schussler
 Comedy Cluj 2018 (VI): Le grand bain / Sink or Swim / Înoată sau te scufunzi, Aura Schussler
 Comedy Cluj 2018 (IV): Hetedik alabárdos / Behind the Column / În spatele coloanei, Aura Schussler
 Comedy Cluj, 2018 (III): Noble tramps / Vagabonzi cu sânge nobil, Aura Schussler
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer