Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Comedy Cluj 2018 (IV): Hetedik alabárdos / Behind the Column / În spatele coloanei


octombrie 2018
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Temele abordate - teatrul şi modul în care acesta se descompune în faţa intereselor meschine ale indivizilor cu bani, şansa de a te afirma ca actor / regizor într-un loc muribund din punct de vedere cultural, dar şi puterea de a iubi şi în aceste condiţii nefaste - fac din filmul lui Csaba Vékes, Hetedik alabárdos / Behind the Column / În spatele coloanei, o comedie aparent dramatică, dacă stăm să gândim subiectul - cultura contemporană - la rece.

Povestea dureroasă a filmului - care redă modul în care arta teatrală dintr-un mic orăşel din Ungaria dispare sub presiunea unor investitori care doresc să transforme clădirea teatrului într-un hotel cu centre SPA - nu numai că trage un semnal de alarmă cu privire la situaţiile similare, în care arta este nevoită să îngenuncheze în faţa intereselor consumeriste, dar şi ironizează, în acelaşi timp, cauzele şi circumstanţele penibile care au condus la o astfel de situaţie.


Miki, un actor modest, dar cu idei inovatoare, cade în plasa directorului teatrului, care unelteşte să îl folosească pe post de ţap ispăşitor în planul său de vânzare a clădirii teatrului. Însă pasiunea, dăruirea şi încăpăţânarea lui Miki, de a finaliza piesa de teatru pe care o regizează, pe ascuns, de ani de zile, îi zădărniceşte directorului planul, până la un punct.

Chiar dacă finalul nu este unul fericit, există un triumf al iubirii pentru artă şi cultură. Momentele hazlii în care Miki iese din anonimat în faţa colegilor, presărate cu mici conflicte, sau pasiunea ascunsă pe care o nutreşte faţă de frumoasa Fanni, precum şi replicile pline de efervescenţă şi sarcasm pe care actorii şi le aruncă unul celuilalt, pentru a-şi dovedi fiecare în parte superioritatea şi priceperea în arta teatrală, (comparativ cu "intrusul" Miki), construiesc un cadru ilar, în care adicţia pentru arta teatrală împinge personajele din film în tot felul de situaţii contradictorii şi momente culminante care se sfârşesc apoteotic într-o ironizare totală a sorţii. Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018
 Toate articolele despre Hetedik alabárdos / Behind the Column


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Aura Schussler


Alte articole

 Comedy Cluj 2018 (VIII) - Impresii finale, Aura Schussler
 Comedy Cluj (VII): Sangarid / The Dissidents / Dizidenţii, Aura Schussler
 Comedy Cluj 2018 (VI): Le grand bain / Sink or Swim / Înoată sau te scufunzi, Aura Schussler
 Comedy Cluj 2018 (V): Holy Air / Aer Sfânt, Aura Schussler
 Comedy Cluj, 2018 (III): Noble tramps / Vagabonzi cu sânge nobil, Aura Schussler
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer