octombrie 2018
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2018
Un proverb spune că "atunci când viaţa îţi oferă lămâi... fă-ţi o limonadă". Cam acesta pare să fie mesajul tacit al lungmetrajului Le grand bain / Sink or Swim / Înoată sau te scufunzi - o comedie franceză, în regia lui Gilles Lellouche, ce spune povestea a zece bărbaţi, cu joburi variate, din medii şi culturi diferite (director de fabrică, vânzător, angajat al sălii de înot, asistent la ospiciu, casnic, muzician etc.), trecuţi de prima tinereţe, cărora viaţa nu le-a oferit prea multe, sau care, am putea spune, au intrat în conflict cu soarta, ca o consecinţă a unor traume. Depresia, deziluzia, rateurile, frustrările sau neajunsurile par să fie sentimentele care îi macină zilnic pe cei zece, care îşi găsesc un refugiu în cursul de înot sincron al Delphinei, antrenoarea lor, clientă fidelă, la rândul ei, a centrelor de dezalcoolizare).


Fără să aibă trupul sculptat al zeului Apollo şi fără să mai fie la vârsta tinereţii, cei zece sunt totuşi cuprinşi de o determinare puternică, de încăpăţânarea de a face din activitatea lor, într-un sport mai puţin obişnuit pentru genul masculin, un motiv de mândrie - prin participarea la Campionatul Mondial de Înot Sincron Masculin.

Dincolo de aparenţa grotescă pe care o astfel de iniţiativă o are din partea unor burtoşi, care depun eforturi în a se păstra pe linia de plutire din punct de vedere al normalităţii sociale, filmul prezintă mai multe poveşti / lecţii de viaţă care surprind într-un mod tragicomic, traumele şi neajunsurile cu care fiecare dintre personaje se confruntă, sub greutatea sufocantă a sentimentului ratării.

Deşi plin de ironie şi sarcasm, Le grand bain / Sink or Swim / Înoată sau te scufunzi încearcă să submineze o serie de prejudecăţi şi stereotipuri umane care, de regulă, au ca rezultat marginalizarea şi etichetarea nedreaptă a unor oameni care nu se încadrează în modelul standard al majorităţii sociale (individul integru din punct de vedere social, familial, psihologic şi financiar). Medalia de aur pe care grupul nostru de înotători de ocazie o caută la Campionatul Mondial de Înot Sincron Masculin reprezintă mai degrabă o victorie sufletească şi emoţională, care încearcă să redea modestia şi bucuria lăuntrică unor oameni care nu caută faimă sau remuneraţie financiară, ci bucuria proprie şi aprecierea celor dragi.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus