octombrie 2018
Les Films de Cannes à Bucarest, 2018
Ediţia a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest începe astăzi, 19 octombrie 2018, la Cinema PRO, cu filmul Everybody Knows, în prezenţa regizorului iranian Asghar Farhadi.

Tot astăzi începe şi Les Films de Cannes à Timişoara (19-21 octombrie 2018), la Aula Magna a Universităţii de Vest. Cinefilii timişoreni îl vor avea în prima seară ca invitat special pe regizorul mexican Carlos Reygadas, la premiera filmului său Nuestro Tiempo.

Les Films de Cannes à Arad se deschide tot astăzi, 19 octombrie 2018, la Cinema Arta, pentru trei zile. Invitata specială a primei seri este regizoarea Zsófia Szilágyi, cu One Day, filmul său de debut, premiat la Cannes.

14.000 de bilete s-au vândut în avans pentru Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Băneasa Shopping City Grand Cinema&More şi CINETic.

Din surprizele primelor zile menţionăm participarea la festival al regizorului Gaspar Noé. Regizorul revine în România, ca invitat al Les Films de Cannes à Bucarest, pentru a treia oară, şi se va întâlni cu publicul pe 21 octombrie 2018, la Cinema PRO, la proiecţia filmului Climax, supranumit de criticii de la Variety drept "cea mai recentă incursiune în Iad" a incorigibilului regizor.


În 2018, Les Films de Cannes à Bucarest aduce în premieră trei expoziţii de fotografie. La Cinema PRO publicul va avea ocazia să admire fotografiile de pe covorul roşu de la ediţia din 2018 a festivalului de la Cannes făcute de artista Samina Seyed. La Apollo 111, HUB-ul festivalului, vor fi expuse, în cadrul Focus Mexic, fotografii realizate de regizorul Cristian Mungiu la Morelia. Iar la Cinema Muzeul Ţăranului vor putea fi descoperite imagini behind the scenes din activitatea regizorului Lucian Pintilie.

Cele patru filme din prima vineri a festivalului bucureştean vor avea fiecare invitaţi.
Prima proiecţie a serii este povestea de dragoste Shéhérazade, de Jean Bernard Marlin. Debutul venit direct din Semaine de la Critique va fi proiectat în prezenţa regizorului, la Cinema Elvire Popesco.

La cinemateca Union, la proiecţia din cadrul Focus Mexic, The Untamed, de Amat Escalante, publicul îl poate întâlni pe Manuel Claro, directorul de imagine care a lucrat cu regizorul mexican dar şi la ultimele filme ale lui Lars Von Trier.

În paralel, la Cinema Muzeul Ţăranului, cinefilii pot opta pentru începutul Omagiului Pintilie, cu filmul Balanţa şi documentarul Filmare / Filmage, realizat chiar în timpul filmărilor, în 1992. La proiecţie vor fi prezenţi producătorul Marin Karmitz, actorii Maia Morgenstern, Marcel Iureş şi Ioan Chelaru şi regizorul Gabriel Kosuth. Marin Karmitz va fi întâlnit şi duminică, la proiecţia filmului său Coup pour coup.

Gala de deschidere îl aduce pe scena Cinema PRO pe regizorul câştigător de premii Oscar Asghar Farhadi. El va fi revăzut la masterclassul după proiecţia filmului A Separation, de sâmbătă, 20 octombrie 2018, la Elvire Popesco şi la introducerea filmului About Elly, de duminică, 21 octombrie 2018, la Cinemateca Union.

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, visătorii vor petrece seara la Cinema PRO, cu tinerii din Burning, adaptarea după Haruki Murakami regizată de Lee Chang-dong, care va intra la final prin skype pentru o discuţie cu publicul. Zsófia Szilágyi va sosi în Bucureşti pentru proiecţia filmului ei, One Day, despre o mamă în luptă cu ziua care are doar 24 de ore.

Tot sâmbătă, 20 octombrie 2018, la Cinemateca Union va rula Japón, debutul regizorului Carlos Reygadas. Acesta va susţine un Q&A la finalul filmului care l-a propulsat direct în topurile criticilor de la Cannes. El va putea fi întâlnit şi duminică, 21 octombrie 2018, la Our Time, cel mai recent film, cu premiera la Veneţia toamna aceasta. Our Time / Nuestro Tiempo îl surprinde pe Reygadas în calitate de regizor, scenarist şi actor principal, iar alături de el joacă întreaga sa familie. Regizorul şi soţia sa, editoarea şi actriţa Natalia Lopez vor fi prezenţi la proiecţia urmată de masterclass.

Les Films de Cannes à Bucarest invită spectatorii să îşi rezerve din timp locul la filmele şi discuţiile care îi interesează, iar serile, după proiecţii, ei sunt aşteptaţi la un pahar de vin, la Apollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 - 25) să povestească despre filmele zilei şi despre cele care vor urma.


Biletele şi rezervările, inclusiv cele pentru proiecţiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro şi la casele de bilete ale cinematografelor. Subtitrările disponibile pentru fiecare film se pot găsi începând de astăzi pe programul festivalului.
Urmăriţi toate informaţiile şi programul festivalului pe site-ul filmedefestival.ro şi pe pagina oficială de Facebook sau pe Instagram.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD - Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova
Ediţia a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films şi realizată în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB, realizat cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, DACIN SARA, CREDIDAM.
Parteneri: Air France, KLM, Institutul Cultural Român, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cişmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Librăria Kyralina, L'Atelier des Fêtes.
Văzut de: Radio Guerrilla
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile şi Nopţi, Elle, Glamour, Observator Cultural, Agerpres, News.ro, AListMagazine, Scena9, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Cinemap, The Institute, DoR, Liternet.ro, Cinemagia, Movienews, Ziarul Metropolis, AaRC, Igloo, Banchiza Urbană, Cinefan, Cineghid, FilmSi, Sub25, FilmMenu, RFI. Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus