În istoria radioului internaţional genul sitcom-ului, comediei în serial, s-a bucurat de succes la publicul larg, succes reînnoit cu fiecare nouă generaţie de ascultători. Teatrul Naţional Radiofonic şi Radio România Actualităţi se aliniază tendinţelor media internaţionale şi co-produc un serial de comedie pe teme româneşti, adresate audienţei generale şi publicului tânăr.
Dubla aniversare pe care o sărbătorim în anul 2018 ne-a stimulat să imaginăm o abordare relaxată dar documentată a contextului istoric al înfiinţării Radioului public şi a apariţiei unui nucleu de artişti dedicaţi producţiei de teatru radiofonic la doar un an de la înfiinţarea instituţiei, sincron cu Radiourile europene.
UNDEva în 28 este o coproducţie a Teatrului Naţional Radiofonic împreună cu Radio România Actualităţi, o comedie adresată tuturor ascultătorilor Radio România, difuzată ca teatru în serial cu o frecvenţă de două episoade pe săptămână.
Pe parcursul a 11 episoade a maximum 30 de minute, scenariul parcurge cu elanul empiric al epocii etapele experimentării şi descoperirii teatrului radiofonic şi a mijloacelor specifice de expresie artistică. Scenariul Ilincăi Stihi pleacă de la realităţi documentate, semnalate nu doar prin referinţe la date şi fapte verificabile în istorie, ci şi prin denominarea unora din personaje cu numele lor reale (Hurmuzescu, primul director al Radioului, actorul George Calboreanu etc.)
Miza serialului UNDEva în 28 îmbină divertismentul, carcateristic comediei, cu restituirea faptelor ce ţin deja de istoria scrisă a României centenare, în care Radioul ca instituţie publică de informare şi educare joacă un rol cultural incontestabil datorită accesului său larg la populaţia României.
Teatrul radiofonic a preluat în conjunctura epocii sarcina activării culturale a conştiinţei naţionale, un comandament al vremii, dar constituie azi şi o oglindă a societăţii româneşti, a moravurilor şi a nivelului său de dezvoltare în primul deceniu de după Unire. Serialul doreşte să valorizeze aceste file de istorie într-un limbaj contemporan, cu un ton acordat la prezentul ascultătorilor. Comedia a fost dintotdeauna o manieră de a vorbi critic despre faţetele realităţii, de a livra adevărul cu zâmbetul pe buze.
Pe de altă parte, comedia este în scenariul Ilincăi Stihi o alternativă la tonul omagial comemorativ, un mod de a ne exprima pe înţelesul şi cu tonul aşteptat de ascultătorii de azi. Distribuţia serialului face apel la cei mai cunoscuţi actori ai scenei româneşti, vedete ale teatrului şi cinema-ului românesc, îndrăgiţi de marele public. Cele două elemente: comedia şi distribuirea marilor noştri actori sunt ingredientele succesului sitcomului UNDEva în 28, subsumat valorilor culturale pe care radioul le face accesibile oricui, indiferent de clasa socială sau de nivelul educţiei. Astfel, ne reafirmăm misiunea educativ formatoare a Radioului public, păstrată nealterată de la înfiinţarea lui, de 90 de ani încoace.
UNDEva în 28
Scenariu original şi regia artistică: Ilinca Stihi
În rolurile principale:
Rufus - Cristi Iacob
Giliola - Maia Morgenstern
Mărioara - Medeea Marinescu
Hurmuzescu - Gheorghe Visu
Moscu - Răzvan Vasilescu
Aristizza - Mirela Zeţa
Pipidi - Andi Vasluianu
Caracalian - Şerban Pavlu
Calboreanu - Mihai Constantin
Aglaia - Rodica Mandache
Eliza- Manuela Ciucur
În alte roluri: Dan Condurache, Constantin Cojocaru, Ion Haiduc, Mihai Bisericanu, Mircea Constantinescu, Dan Tudor, Lucian Ionescu Dan Clucinschi, Marius Rizea, Hetel Voicu, Ionuţ Kivu, Nicolae Călugăriţa, Ioana Calotă, Dorin Andone, Janine Stavarache, Andrei Miercure, Florin Dobre, Ciprian Cojenel, Ionuţ Ciocia, Daniel Tudorică, Constantin Florescu, Toma Vasile, Robert Radoveneanu, Adrian Nour, Vlad Bîrzanu, Emilian Mârnea, George Constantinescu, Hetel Voicu, Ada Navrot, Silviu Olteanu, Marius Furtună, Andrei Stăncescu, Vlad Vîlciu
Şi muzicienii: Maria Buză, George Pătraşcu, Vlad Pasencu.
În roluri episodice: Orodel Olaru, Răzvan Ursuleanu, Cătălin Coman, Ionuţ State, Silvia Creiniceanu, Raluca Tănăseanu, Luca Ioachimescu, Milica Creiniceanu, Loredana Năzat
Cu participarea extraordinară a actorilor Valentin Teodosiu şi George Mihăiţă.
Sound design şi regia muzicală: Tom Brânduş, înregistrări de teren: Cătălin Coman, Răducu Buia,
Regia de studio: Milica Creiniceanu, organizator de producţie: Puiu Preda, asistenţă economică: Loredana State şi Raluca Tănăseanu
Redactor şi coordonator de proiect: Oana Cristea Grigorescu
Povestea este o ficţiune. Asemănările cu personaje sau întâmplări reale este uneori voită, dar deloc obligatorie. Reclamaţiile de ordin personal sau istoric se primesc la departamentul corespondenţă. Marcaţi pe plic sub adresă, domnişoarei Aristizza Piscupescu.
Producţie a Teatrului Naţional Radiofonic şi a Radio Romania Actualităţi, noiembrie 2018.