noiembrie 2018
Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe Cluj, 2018
Joi, 22 noiembrie 2018 se deschid porţile celei de VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în perioada 22-30 noiembrie 2018.

În 2018, sunt invitate la Cluj 16 trupe de teatru din 13 ţări. Tema centrală a celei de-a VI-a ediţii este Războiul, ca un omagiu adus celor 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial - ̎război ale cărui tratate de pace au redefinit în mod dramatic şi tragic harta Europei şi au prelungit parcă până la infinit conflictele armate la care asistăm şi azi şi care par să favorizeze în mod vizibil o elită economică a lumii alcătuită din doar câteva sute de familii. - preciza Gábor Tompa, selecţionerul Festivalului.

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe va avea loc pe 22 noiembrie 2018, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat, începând cu ora 18.30, cu spectacolul Ifigenia la Aulis / Occident Express de Euripide / Soeren Voima şi Stefano Massini, producţie a Volkstheater din Austria.

Regizoarea Anna Badora abordează frecvent conflictele zilelor noastre prin prisma temelor antice, în acest caz alăturând personaje din timpuri diferite. În tragedia lui Euripide, oamenii vor un singur lucru: să ardă oraşul Troia până la temelii. În drama lui Massini, eroii nu-şi doresc decât să se îndepărteze de război, să lase în urmă pământul ars, să ajungă la Pământul Făgăduinţei - continentul european unde există doar pace şi prosperitate.

Tot joi, 22 noiembrie 2018, orele 16.00 şi 21.30, la Sala Studio a Teatrului Maghiar, se va juca Ismène, un spectacol regizat şi interpretat de Marianne Pousseur la Compagnie Khroma, Belgia.

Ismène, asemeni unui grădinar al memoriei, cultivă în singurătate contactul senzorial cu elemente din copilăria sa. Din ataşamentul faţă de cele mai mici lucruri, în contrast cu absolutismul surorii sale, Antigona, şi grandilocvenţa sau rezervarea impuse de palatul tatălui ei, Oedip, izvorăşte un gând, un discurs, o viziune pe care ea o construieşte încet şi cu seninătate.

Ismène este o instalaţie vizuală şi o lucrare vocală, având o mişcare care combină deschiderea şi concentrarea extremă.

Timp de nouă zile, la Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe veţi avea ocazia de a vedea producţii care vorbesc despre război şi feluritele lui faţete, sunt invitate spectacole din Europa Centrală şi de Est întrucât aceste regiuni au fost cele mai afectate de Primul Război Mondial.

Astfel, vineri, 23 noiembrie 2018, în miezul zilei, la ora 14.30, publicul clujean este invitat în Sala Mare a Teatrului Maghiar, la unul dintre spectacolele cele mai aşteptate din cadrul festivalului - Compassion. The History of the Machine Gun - în regia cunoscutului Milo Rau şi montat la Schaubühne am Lehniner Platz, Germania.

În Compassion. The History of the Machine Gun, Milo Rau şi echipa sa călătoresc către punctele politice fierbinţi ale vremurilor noastre: rutele mediteraneene ale refugiaţilor din Orientul Mijlociu şi zonele războiului civil din Congo. Dublul monolog semi-documentar bazat pe interviuri realizate cu angajaţii ONG-urilor, clericii şi victimele războaielor din Africa şi Europa, se aventurează în abordarea unui subiect contradictoriu: cât de mult suportăm suferinţa altora şi de ce o urmărim? De ce o persoană moartă la porţile Europei valorează mai mult decât miile de oameni morţi în războiul civil din Congo?

Seara de vineri, 23 noiembrie 2018, se va încheia în acordurile Sandei Weigl acompaniată de Mat Maneri (violă) şi Lucian Ban (pian), cei doi semnând şi aranjamentul muzical.

Concertul de jazz Lost in the Stars este programat la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului şi prezintă muzica lui Kurt Weill şi cântecele expresionismului german din cadrul culturii Weimar.

Născută la Bucureşti, Sanda Weigl şi familia ei au fost nevoiţi să fugă la Berlin din cauza persecuţiei politice a regimului comunist. Acolo s-au reunit cu singura rudă supravieţuitoare, Helene Weigl, văduva lui Bertolt Brecht şi directorul Berliner Ensemble. Sanda a aprofundat tradiţia lui Brecht / Weill, cunoscând-o Lotte Lenya şi studiind cu Helene.

Două zile intense de teatru şi de poveşti spuse prin intermediul muzicii deschid periplul teatral pregătit de Teatrul Maghiar în perioada 22-30 noiembrie 2018.

Vă aşteptăm la teatru!

Co-organizator: Fundaţia Corvineum.
Finanţatori: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Fondul Bethlen Gábor, Energobit, Fundaţia Communitas, UNITER.
Printre principalii parteneri ai festivalului se numără Casa TIFF, Casa Tranzit, Teatrul Naţional Cluj Napoca, Centrul de Cultură Urbană Casino, Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, Fabrica de Pensule, Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj, Eximtur, Toyota, Aeroportul Internaţional Avram Iancu, CTP, Vitrina Advertising, biletmaster.ro.
Pachetul Interferences Grand 2018 - care include bilete la cele opt spectacole prezentate în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj - poate fi achiziţionat de pe site-ul biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului. Preţul pachetului promoţional este de 280 lei.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus