decembrie 2018
Eveniment caritabil: #100 de zile pentru Andreea

În 2018, gândurile şi susţinerea noastră se îndreaptă către Andreea. Andreea are 25 de ani, se află în stare vegetativă şi este îngrijită la Clinica Polaris. Deschide ochii, priveşte, poate întoarce capul, are mici reacţii atunci când i se vorbeşte, dar nu se poate mişca. Ştim că este prezentă pentru că atunci când se bucură de prezenţa cuiva, Andreea îi întinde jucăria ei de pluş preferată.

Andreea a suferit un accident rutier în 2014, în Statele Unite ale Americii. Se afla acolo, studentă fiind, prin programul Work and Travel, pentru a-şi continua finanţarea studiilor de la Cluj. Au urmat 6 operaţii în SUA, după care a fost repatriată în stare gravă, vegetativă.

Andreea mai are şanse, dar este nevoie de timp, de răbdare, de speranţă şi tratamente medicale inovatoare de lungă durată. Mătuşa ei, singura aparţinătoare, trebuie să facă rost de 3.000 lei pe lună, lună de lună, an de an, în speranţa că, la un moment dat, Andreea îşi va redobândi sănătatea. Suma reprezintă o reducere substanţială pe care Clinica Polaris o acordă Andreei. O zi din viaţa Andreei costă, aşadar, 100 de lei. Haideţi să ne unim şi să îi oferim Andreei cel puţin încă 100 de zile de îngrijire! Vă propunem să adunăm împreună 10.000 de lei, ceea ce ar acoperi costurile pentru următoarele 100 de zile de spitalizare.

Intrarea la Noaptea Porţilor Deschise va fi liberă. În schimbul evenimentelor de care sperăm că vă veţi bucura, vă invităm să donaţi pentru Andreea. Urna se va afla în foaier pe toată durata evenimentului. Vom recompensa generozitatea voastră organizând o tombolă, la care pot participa toţi cei ce donează minim 10 lei pentru Andreea!

Extragerea câştigătorilor va avea loc în cadrul Nopţii Porţilor Deschise, la miezul nopţii, pe scena mare. Actorii teatrului vor înmâna cu bucurie şapte premii: pachete cu obiecte personalizate cu însemnele Teatrului Naţional din Cluj-Napoca şi sticle speciale de vin şi şampanie. Marele premiu va consta într-un card personalizat care vă asigură accesul la toate premierele noastre din anul 2019, pentru două persoane, în cele mai bune locuri din sală.

*
Noaptea Porţilor Deschise revine în 2018 cu multe evenimente, invitându-vă să ne bucurăm împreună de ele! Aveţi astfel ocazia să vă întâlniţi cu actori ai teatrului, să participaţi la un curs de iniţiere în dansul popular românesc sau la o demonstraţie cu participanţii la atelierul de dans susţinut de coregrafa Andrea Gavriliu, să ascultaţi, ca în fiecare an, muzică tradiţională romanescă, să participaţi la Cabina de film în care va avea loc o proiecţie de film cu şi despre spectatori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca, să asistaţi la un spectacol-colaj bazat pe texte dramatice româneşti din 1918 până în prezent, să participaţi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi să vă întâlniţi faţă în faţă cu actorii teatrului. Tot ca în fiecare an veţi putea participa la atelierul de pictură pe globuri, dar şi un atelier inedit de creaţie - felicitări şi pictură pe piatră. În încheierea serii, Ada Milea şi actori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca, vor susţine un concert de muzică de teatru. Pe toată durata desfăşurării evenimentului veţi putea asista la o instalaţie video cu participarea tuturor actorilor Teatrului Naţional Cluj-Napoca în cadrul căreia se vor citi 100 de poezii româneşti şi Mâna mea-Forţa mea, statuie video realizată de József Iszlai.

Programul complet al evenimentului

SCENA MARE
orele 18:00-19:20
100 DE MINUTE DE DANSURI TRADIŢIONALE ROMÂNEŞTI
Curs de iniţiere susţinut de Camelia şi Neluţu Motoc

De mai bine de 25 de ani în slujba dansului tradiţional românesc, coregrafii Camelia şi Neluţu Motoc formează generaţii de dansatori care să ducă mai departe frumuseţea şi măreţia folclorului coregrafic românesc.

Ansamblurile folclorice de copii şi tineri, formate şi instruite de cei doi coregrafi, au devenit, în scurt timp, adevăraţi ambasadori ai culturii tradiţionale româneşti. Valoarea repertoriului, acurateţea interpretării şi spectacolele bine regizate de cei doi, au făcut ca formaţiile instruite să se bucure de un palmares impresionant atât în ţară dar mai ales peste hotare. Activitatea scenică este dublată cu succes de cursuri de iniţiere şi învăţare a dansului tradiţional românesc pentru copii şi adulţi.

Din 1994 şi până în prezent, câteva sute de dansatori, copii, tineri şi adulţi au urmat cursurile celor doi coregrafi, o parte dintre ei fiind acum membrii unor importante ansambluri folclorice, dar ceea ce este cel mai important, este că toţi cei care au avut de-a face cu Camelia şi Neluţu, din acel moment au îndrăgit jocul popular.

orele 19:30-19:50
DEMONSTRAŢIE cu participanţii la atelierul susţinut de coregrafa Andrea Gavriliu
(pe bază de înscriere la adresa [email protected], până la data de 6 decembrie 2018)
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate pentru 20 de doritori, cu vârstă minimă de 16 ani.
Atelierul se va desfăşura în prima parte a zilei de 8 decembrie 2018, în clădirea Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

orele 20:00 - 20:50
100 DE ANI DE MUZICĂ TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ - preluări şi restituiri din Ţinutul Pădurenilor, judeţul Hunedoara
susţinut de către prof. univ. dr. Ioan Bocşa şi un grup de fete din Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească "ICOANE" (Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj). Invitat special: "Nana" Cosana Vinca (sat Cerişor, comuna Lelese, judeţul Hunedoara)

orele 21:00 - 21:30
CABINA DE FILM
proiecţie de film cu şi despre spectatori ai Teatrului Naţional Cluj-Napoca

orele 21:40 - 22:40
100 DE ANI DE TEATRU ROMÂNESC
Spectacol-colaj bazat pe texte dramatice româneşti din 1918 până în prezent.
Cu: Adriana Băilescu, Alexandra Tarce, Dan Chiorean, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Matei Rotaru
Dramaturgia: Anca Haţiegan
Regia: Andreea Iacob

Vă invităm să parcurgem împreună 100 de ani de teatru românesc! Într-un spectacol-lectură unic pe scena teatrului nostru, vom vizita piese a 35 de scriitori români de teatru din 1919 încoace. Vom trăi, prin piesa lui Zaharia Bârsan, primul director al Teatrului Naţional din Cluj de după Unire, momentul primelor replici spuse în limba română pe această scenă. Vom vizita apoi piese de Lucian Blaga, Al. Kiriţescu, Mihail Sebastian, G.M. Zamfirescu, Victor Ion Popa, Eugen Ionescu, Camil Petrescu, Radu Stanca. Vom călători prin perioada comunistă, prin texte de Lucia Demetrius, Aurel Baranga sau Ion Băieşu. Vom medita pe texte de Gellu Naum şi Dumitru Solomon. Vom regăsi realitatea post-comunistă alături de Alina Nelega, Radu Macrinici, Gianina Cărbunariu, Peca Ştefan sau Elise Wilk.
35 de autori - 35 de piese - 6 actori - 60 de minute - 100 de ani de teatru. Abia aşteptăm să călătorim împreună în acest maraton teatral!

orele 22:50 - 23:50
SESIUNE DE ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
cu actorii Teatrului Naţional Cluj-Napoca: Adriana Băilescu, Irina Wintze, Dan Chiorean, Matei Rotaru

orele 00:00 - 00:10
Extragerea câştigărilor de la tombola carităţii: 100 de ani pentru Andreea
Premiile vor fi înmânate de actorii Adriana Băilescu, Irina Wintze, Dan Chiorean şi Matei Rotaru

orele 00:10 - 01:00
CONCERT CU MUZICĂ DE TEATRU
Ada Milea alături de actorii Teatrului Naţional Cluj-Napoca: Anca Hanu, Sânziana Tarţa, Cristian Rigman, Radu Dogaru, Miron Maxim

FOAIER RANG III

orele 19:00 - 20:00
FAŢĂ ÎN FAŢĂ
întâlniri individuale cu actorii Diana Buluga, Elena Ivanca, Romina Merei, Cătălin Herlo, Ioan Isaiu, Ovidiu Crişan

Pe toată durata evenimentului:
100 DE ANI DE POEZIE ROMÂNEASCĂ
Instalaţie video cu participarea tuturor actorilor Teatrului Naţional Cluj-Napoca

FOAIER, RANG II
orele 18:00-21:00
ATELIER DE PICTURĂ PE GLOBURI
susţinut de Ilinca şi Dora Baba

orele 18:00 -21:00
ATELIER DE CREAŢIE: FELICITĂRI ŞI PICTURĂ PE PIATRĂ
susţinut de Iulia şi Geta Huiculescu

Pe toată durata evenimentului:
MÂNA MEA - FORŢA MEA
Statuie video realizată de József Iszlai

Mâna mea se întinde spre cer Şi cealaltă ţine de mână o altă persoană. Mâna cu care lucrez mă ţine în echilibru, îmi exprim forţa şi îmi arată direcţia... Ea îşi schimbă mereu forma, în fragilitatea unui moment, mereu închisă în corpul meu.

József Iszlai este artist interdisciplinar, compozitor, chitarist şi creator de muzică pentru teatru şi film. A realizat instalaţii audio, performance-uri, concerte live, susţine ateliere şi cursuri de sound design.

 Pe toată durata evenimentului:
TÂRG DE CRĂCIUN cu: Chiramó, Choofi, Asociaţia Derzelas, Devla Accessories, Floarea Ta, Friandise, Asociaţia Handicope, Ronna Art, VIVI Bijuterie Unicat şi reprezentanţi ai Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus