Ca parte a marelui turneu pe care îl derulează în Statele Unite, Orchestra Română de Tineret a fost prezentă şi la Washington, prin intermediul spectaculosului ansamblu Violoncellissimo, format din partida de violoncele a celebrului ansamblu simfonic românesc şi condus de acelaşi vizionar muzician şi profesor, Marin Cazacu.
Concertul, organizat de Ambasada României la Washington împreună cu Institutul Cultural Român din New York, a avut loc în prestigiosul Cosmos Club, unul dintre punctele de intersecţie ale vieţii diplomatice din capitala americană, şi a avut o dublă semnificaţie: celebrarea Zilei Culturii Naţionale şi lansarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.
Pentru a marca deschiderile deopotrivă româneşti şi europene ale evenimentului, programul serii a inclus piese celebre din repertoriul românesc de inspiraţie folclorică din creaţia compozitorilor Constantin Dimitrescu, Béla Bartók şi Grigoraş Dinicu, alături de o surprinzătoare combinaţie de Händel şi Mozart reinventat, într-un potpuriu care a uluit publicul american prin trecerile pline de virtuozitate în binecunoscute piese semnate de AC/DC sau Michael Jackson.
Repertoriul a fost ales pentru a pune în evidenţă impetuozitatea, entuziasmul şi extraordinarele abilităţi ale tinerilor muzicieni care formează ansamblul Violoncellissimo şi a ridicat în picioare un public care a fost luat prin surprindere de expresivitatea fără limite pe care violoncelul a căpătat-o în interpretarea muzicienilor români.
La finalul concertului, Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din New York, instituţie care gestionează importante proiecte de contact dintre cultura română şi publicul american, declara: "Este fără exagerare unul dintre cele mai importante evenimente de diplomaţie culturală realizat în ultimii ani, mă refer, bineînţeles la acest mega-turneu care a cuprins o bună parte din Statele Unite, cu săli pline, aplauze nesfârşite, cronici entuziaste care au apărut şi bineînţeles cu acest concert minunat dedicat Zilei Culturii Naţionale şi debutului preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Am avut în această seară un eveniment "de manual", pentru că vorbim despre nişte protagonişti cu totul şi cu totul speciali, într-un spaţiu deosebit din inima Statelor Unite şi nu numai, dacă mă refer la întregul turneu şi cu un public nemaipomenit format în mare măsură din americani."
Violoncellissimo a fost înfiinţat de renumitul violoncelist şi profesor Marin Cazacu în 2001, pentru a pune în valoare talentul şi abilităţile muzicale ale studenţilor săi, în special de la clasa de violoncel. Cu timpul, neobişnuitul grup, cu o componenţă care variază în funcţie de programul ales, şi-a creat o reputaţie foarte bună, impunându-se atât prin calitatea interpretării, cât şi prin spectaculosul apariţiilor. În 2008, Violoncellissimo i-a uimit pe melomanii reuniţi la Ateneul Român printr-un concert în care au evoluat nu mai puţin de 60 de tineri violoncelişti. În 2013, pe aceeaşi scenă, în faţa publicului au apărut 100 de violoncelişti, într-un eveniment care a întărit reputaţia excelentă a ansamblului, deschizându-i calea spre cele mai cunoscute scene naţionale şi internaţionale, reluându-se cel mai recent în 2018. La Washington, ansamblul a fost format din 9 violoncelişti, un percuţionist şi un pianist.
În perioada 6-16 ianuarie 2019, Orchestra Naţională Simfonică a României a fost protagonista primului său turneu în Statele Unite ale Americii, având în program şapte concerte, primele în Florida la Palm Beach, Miami şi Fort Myers, pentru ca apoi să continue la Detroit şi New Jersey, punctul culminant fiind la Lincoln Center din New York, unde în prim plan s-a aflat marele trompetist Wynton Marsalis. Concertele l-au avut ca dirijor pe Cristian Măcelaru şi ca solist pe Andrei Ioniţă, cu excepţia celor de la New York, care l-au avut ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis.
Orchestrele Naţionale de Tineret reprezintă cel mai important program educaţional naţional dedicat muzicii clasice creat în 2008 de violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscută este Orchestra Română de Tineret, desfăşoară o notabilă activitate concertistică atât în ţară cât şi peste hotare.
Turneul a fost organizat de Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română" în colaborare cu Primo Artists, cu sprijinul Institutul Cultural Român, ultimul concert având loc pe 16 ianuarie 2019 la State Theatre New Jersey şi având în program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel şi orchestră de Dvořák, solist Andrei Ioniţă, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss şi Bolero de Ravel, succesul acestui eveniment final fiind la înălţimea tuturor concertelor din turneul american.