ianuarie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Între 15 şi 24 martie 2019 va avea loc la Bucureşti cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania.

Primele 20 de abonamente la preţ redus au fost deja puse în vânzare pe platforma partenerilor de la Eventbook. După epuizarea abonamentelor early bird, preţul unui abonament care asigură accesul la toate proiecţiile şi evenimentele principale din cadrul OWR 12 va fi de 120 lei (90 lei preţ redus pentru elevi, studenţi, pensionari).

Spotul oficial de promovare a festivalului este realizat de Radu Jude. Spotul suprapune fragmente audio înregistrate în timpul Revoluţiei din 1989 peste imagini contemporane, înregistrate la parada militară din 1 decembrie 2018, sugerând astfel o ambiguitate între cele două momente, între trecut şi prezent. Ce şi cât s-a schimbat în ultimii 30 de ani? Cât a evoluat România pe calea democraţiei şi a statului de drept? Am ieşit oare din tranziţie şi încotro ne îndreptăm? Regizorul ne face să medităm asupra temei centrale a acestei ediţii - trecerea a 30 de ani de la sfârşitul dictaturilor comuniste şi începutul democraţiei.

În centrul selecţiei de filme - realizată anul acesta de Andrei Rus şi Vanina Vignal - se află tocmai secţiunea După revoluţii. Această secţiune tematică include 6 documentare care ne vor arăta ce a însemnat revoluţia în Iugoslavia, Siria, Uruguay, Libia sau Rusia şi ce au schimbat aceste răsturnări în vieţile oamenilor.

Unul dintre cele şase filme este Unas preguntas / Una sau două întrebări, realizat de Kristina Konrad. În Uruguayul anului 1986, după 12 ani de dictatură militară brutală, societatea se află într-un moment de confuzie de care guvernanţii profită pentru a lansa ideea graţierii criminalilor din poliţie şi armată: o lege a amnistiei care va deruta şi mai mult populaţia. În climatul tensionat al perioadei, două femei ies în stradă, filmează proteste şi intervievează trecătorii, chestionându-i despre dreptate şi pace. Compilaţie de reportaje arhivistice şi reclame de epocă, Unas preguntas e cronica unei societăţi rupte în două, scindată de valuri de informaţie diversă şi manipulată de fiecare din părţi - cei care vor pedepsirea vinovaţilor şi cei care preferă muşamalizarea completă.

Un alt documentar pe care de-abia aşteptăm să îl prezentăm publicului este Hotel Jugoslavija / Hotel Iugoslavia, regizat de Nicolas Wagnières. Pornind de la o investigaţie a relaţiei sale personale cu trecutul Iugoslaviei şi cu evenimentele care i-au forţat familia să plece în exil, regizorul analizează istoria particulară a Hotelului Jugoslavija din Belgrad şi modalitatea în care schimbările suferite de clădire reflectă schimbările prin care Iugoslavia însăşi a trecut după cel de-al Doilea Război Mondial.


Construit în 1969 de către Tito şi menit să funcţioneze ca simbol al unităţii şi fraternităţii de nezdruncinat a tuturor popoarelor care formau Iugoslavia la momentul respectiv, valenţele mitice ale Hotelului se risipesc odată cu destrămarea utopiei socialiste, bazate pe presupunerea că cetăţenii Iugoslaviei vor reuşi să lase în spate diferenţele etnice şi culturale care îi despărţeau şi vor alege să rămână de bună voie într-o nouă societate, construită împreună.

Şi în 2019, One World Romania va alcătui un nou juriu format din elevi de liceu, pentru singura secţiune competitivă a festivalului. Pentru a se înscrie, elevii interesaţi sunt invitaţi să scrie un eseu liber de aproximativ 500 de cuvinte pe care să îl trimită pe adresa [email protected], pornind de la următoarea temă de reflexie: "Descrie o societate sau o comunitate utopică, bazându-te pe propriile experienţe cu grupurile (mai mari sau mai mici) din care faci parte."

Rămâneţi conectaţi la canalele oficiale One World Romania - pe facebook şi blog, pentru a afla ultimele noutăţi despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediţie a festivalului şi pentru toate proiectele asociaţiei!
De acum înainte puteţi susţine misiunea Asociaţiei One World Romania şi dezvoltarea proiectelor asociaţiei, devenind "Prieten OWR". Aflaţi mai multe despre ce înseamnă să fiţi alături de noi ca "Cinefil" sau ca "Suporter" de aici.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNHCR - Agenţia ONU pentru Refugiaţi, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Goethe-Institut Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Suediei, microFILM
Sponsori: BOSCH
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Bilete prin: Eventbook


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus