februarie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania revine la Bucureşti între 15 şi 24 martie 2019, în mai multe locuri din centrul oraşului.

Una dintre secţiunile festivalului se concentrează în fiecare an pe o zonă geografică despre care ne dorim să înţelegem cât mai multe, cu ajutorul poveştilor spuse de oamenii care trăiesc acolo. Pentru ediţia actuală am pregătit secţiunea "Focus: Israel şi Palestina", cu şase documentare incitante şi două retrospective care ne onorează, dedicate cineaştilor Avi Mograbi şi Michel Khleifi.

Retrospectiva Avi Mograbi

Unul dintre cei mai incitanţi şi originali cineaşti contemporani, Avi Mograbi se numără printre invitaţii speciali ai festivalului în 2019. Realizând în ultimele decenii o serie de filme greu de clasat, în care discursul politic şi abordarea documentară se îmbină adesea cu formule stilistice neaşteptate, ce nuanţează şi, în acelaşi timp, surprind temele abordate din perspective surprinzătoare, Mograbi este cu certitudine un iconoclast.


Aspectele societăţii israeliene care îl interesează pe cineast sunt în acelaşi timp particulare şi universale. Sunt particulare deoarece surprind tipurile de relaţionare ale israelienilor cu populaţia palestiniană, manifestate în moduri diverse, dar cel mai adesea prin atitudini agresive şi de superioritate. Şi sunt universale deoarece la baza tuturor acestor raportări se află mecanisme recognoscibile la nivelul oricărei naţiuni, toate fiind formate în jurul unor mituri şi credinţe colective, menite să le confere în acelaşi timp unicitate şi un ascendent faţă de celelalte.


Maniera cinematografică a lui Mograbi e marcată de un umor sarcastic, de multe ori dureros de privit, din cauză că nu propune neapărat căi de ieşire din fundătura ideologică şi politică în care pare scufundat Israelul din filmele sale. Constatările lui amare se aseamănă cu cele ale unui bufon prea lucid pentru a putea face abstracţie de realităţile ce îl înconjoară, dar în acelaşi timp prea pasionat de viaţă, cu toate registrele ei, pentru a nu o cânta. Din această ciocnire temperamentală aparent paradoxală rezultă o perspectivă spectaculoasă şi spectaculară asupra societăţii şi a oamenilor care o formează, potenţată mult de talentul performativ al lui Mograbi, protagonist al tuturor filmelor sale.

În cadrul retrospectivei pe care i-o dedicăm prezentăm patru documentare fantastice realizate de Avi Mograbi între 2002 şi 2016: August: un moment înaintea erupţiei (2002), Răzbună-mi unul dintre ochi (2005), Z32 (2008) şi Între frontiere (2016). După fiecare proiecţie, Avi Mograbi va fi prezent în sală pentru a discuta pe larg cu spectatorii bucureşteni.

Retrospectiva Michel Khleifi

Michel Khleifi e un tip unic de cineast, un interpret formidabil al lucrurilor care zac ascunse în cele mai îndepărtate cotloane ale sufletelor noastre. E un poet.
Născut în Nazaret în anii 1950, după ce studiază cinema-ul la Bruxelles, Khleifi revine pentru a-şi filma ţara natală aşa cum nu o făcuse nimeni înaintea lui, cu un fel aparte de a se folosi de instrumentarul cinematografic, rezultatul fiind un melanj între ficţiune, documentar şi docudramă, într-un stil foarte poetic - lirismul funcţionând în filmele sale ca un fel de cheie magică ce deschide porţile către realitate.


Majoritatea filmelor lui pun în discuţie societatea şi cultura palestiniană, ca şi relaţiile dintre israelieni şi palestinieni. Oricine poate rezona cu aceste căutări şi creaţiile lui Michel Khleifi din ultimii patruzeci de ani, indiferent de unde ar fi şi din ce mediu provine. Cu el, avem senzaţia că trăim pe pielea noastră deposedarea şi exilul tuturor oamenilor a căror identitate a fost răpită de colonialism. Cu el, descoperim diversitatea poporului palestinian prin viaţa de zi cu zi a indivizilor săi, descoperim cum pământurile lor devin din ce în ce mai fracţionate, simţim dubla restricţie impusă femeilor de către societatea patriarhală a Palestinei aflată sub ocupaţie israeliană, suntem martori la o serie de transformări politice şi sociale. Cu el, punem degetul pe rană într-un mod nespus de frumos şi de complex, nefiind niciodată voaiorist sau lacrimogen.

În cadrul retrospectivei pe care i-o dedicăm prezentăm trei documentare realizate de Michel Khleifi între 1980 şi 2004: Memoria fertilă (1980), Psalmul pietrelor (1990) şi Ruta 181: fragmente dintr-o călătorie prin Israel şi Palestina (2004, realizat în colaborare cu Eyal Sivan).

Secţiunea Focus

În secţiunea "Focus: Israel şi Palestina" încercăm să demontăm prejudecăţi cu ajutorul protagoniştilor şi realizatorilor. Unul dintre documentarele incluse în această secţiune este Samouni Road, realizat de Stefano Savona.

Povestea relatată în acest film este cunoscută în mass-media ca "Incidentul Zeitoun" care a avut loc în ianuarie 2009, într-o suburbie rurală a oraşului Gaza (Palestina), când 48 de civili au fost omorâţi în timpul nopţii, într-un atac al armatei israeliene. Familia Samouni a pierdut în acea noapte 29 de persoane, printre care bărbaţi, femei şi copii. Regizorul reuşeşte să ne conducă dincolo de masacrul orb şi de devastarea pământului - scene pe care le vedem zilnic în media. Prin modul cineastului de a se raporta la familia Samouni, întâlnim o familie palestiniană obişnuită şi paşnică, o familie de fermieri care încearcă să-şi reconstruiască viaţa după o traumă majoră.


Abonamentele generale şi cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneţi conectaţi la canalele oficiale One World Romania - pe facebook şi blog, pentru a afla ultimele noutăţi despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediţie a festivalului şi pentru toate proiectele asociaţiei!
De acum înainte puteţi susţine misiunea Asociaţiei One World Romania şi dezvoltarea proiectelor asociaţiei, devenind "Prieten OWR". Aflaţi mai multe despre ce înseamnă să fiţi alături de noi ca "Cinefil" sau ca "Suporter" de aici.

Organizator: Asociaţia One World Romania
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Sponsor principal: Kaufland
Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei,
Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, UNHCR - Agenţia
ONU pentru Refugiaţi, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie
Sponsori: Bosch
Parteneri: Ambasada Franţei în România, Institutul Francez din Bucureşti, Goethe-Institut
Bucureşti, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveţiei în România, British Council, Ambasada Statului Palestina, Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Ambasada Ucrainei în România, Ambasada Suediei la Bucureşti, Ambasada Libanului, Institutul Maghiar Balassi, ACID, Humanitas, Périphérie, microfilm, Fundaţia Friends for Friends, CEREFREA Villa Noël
Partener logistic: DHL
Partener digital: Canopy
Bilete prin: Eventbook
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, DOR, Scena9, Observator Cultural, Hotnews, Radio Europa Liberă, Film Menu, Sub25, LiterNet, All About Romanian Cinema, Films in Frame, Istoria cu Virgil, Graphic Front, Verbs Describe Us


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus