februarie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Duminică, 17 februarie 2019, la POINT, vă invităm la penultimul Cineclub One World Romania de până la începerea festivalului, pe 15 martie 2019. De la ora 17:30 este programat documentarul realizat de Andrei Ujică şi Harun Farocki - Videogramele unei revoluţii, iar de la ora 19:30 filmul lui Péter Forgács - Câinele negru: Poveşti din Războiul Civil Spaniol.

Andrei Ujică

Videogramele unei revoluţii prezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluţiei române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturării regimului lui Ceauşescu, demonstranţii au ocupat studioul televiziunii de stat şi au transmis revoluţia în direct. Realizatorii Andrei Ujică şi Harun Farocki au concentrat 125 de ore de transmisiuni video în această reconstituire cronologică a revoluţiei.


În timpul festivalului One World Romania ne vom reîntâlni cu Andrei Ujică, care ne va prezenta în premieră naţională, în cadrul secţiunii "Work in progress", un fragment din documentarul la care lucrează în prezent - Things We Said Today, o capsulă a timpului datând din 13-15 august 1965, încadrată de sosirea trupei Beatles la New York şi de primul lor concert pe Shea Stadium. Filmul este narat din perspectiva a doi adolescenţi interpretaţi de tineri actori şi este în întregime compus din materiale de arhivă, în mijlocul cărora cei doi protagonişti vor fi inseraţi cu ajutorul efectelor speciale.


Péter Forgács

Cu ajutorul unor imagini private, în Câinele negru: Poveşti din Războiul Civil Spaniol, Péter Forgács explorează dramele personale, iluziile, disperarea şi faţa nevăzută a Războiului Civil Spaniol. Suferinţele civililor, visele revoluţionare, crimele şi masacrele ordonate de Franco au schimbat odată pentru totdeauna universul lui Unamuno, Lorca şi Buñuel.

Şi cu Péter Forgács ne reîntâlnim între 15 şi 24 martie 2019 la Bucureşti, când vom proiecta alte două filme de-ale sale, Eu sunt von Höfler: variaţiuni asupra lui Werther şi Vârtejul: cronica unei familii. De asemenea, regizorul va susţine două ateliere cu studenţii UNATC şi UNARTE.


Eu sunt von Höfler: variaţiuni asupra lui Werther face parte din seria "Ungaria privată", proiectul de o viaţă al lui Péter Forgács. Tibor Höfler este urmaşul unei familii de fabricanţi evrei al cărei parcurs poate fi urmărit, prin documente păstrate până azi, pe durata mai multor secole. Apelând la scrisori, la fotografii, la home movies realizate în tinereţe de protagonist, la citate din alte opere de artă, la voice over-uri narative multiple, Eu sunt Von Höfler este unul dintre filmele cele mai complexe şi mai lungi ale seriei, iar experienţa de a-l viziona într-o sală de proiecţii, alături de alţi oameni, trebuie să fie una hipnotică. O vom proba împreună cât de curând.


În Vârtejul: o cronică de familie, Forgács prezintă viaţa de zi cu zi a membrilor unei familii de evrei olandezi, spulberată aproape în totalitate de Holocaustul nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pornind de la jurnalul video din anii '30 - '40 al unuia dintre membrii acesteia, filmul include momente fericite şi de relaxare care se succedă unele după altele, fiind explicate sau introduse exclusiv de inserturi şi de sunete recompuse. Poate cel mai copleşitor element al documentarului e paralela creată cu viaţa de zi cu zi a unei alte familii, aparţinând Reichkommissarului Arthur Seyss-Inquart, responsabil de aplicarea politicilor naziste pe teritoriul olandez aflat sub ocupaţie germană.


Harun Farocki

Proiecţia de duminică, din cadrul Cineclubului, a filmului Videograme dintr-o revoluţie, co-regizat de Harun Farocki este şi un preambul al unei expoziţii organizate, între 4 şi 25 aprilie 2019, de Institutul Goethe din Bucureşti şi dedicate acestuia. Expoziţia "Despre deteritorializarea muncii" este curatoriată de Silke Wittig şi va cuprinde atât lucrări din anii 1990 şi 2000, cât şi din opera mai recentă a artistului, acompaniate de o serie de proiecţii de filme urmate de dezbateri. La Cineclub luna aprilie 2019 îi va fi, de asemenea, dedicată lui Farocki, aşa că vă invităm să urmăriţi comunicatele şi postările noastre din următoarea perioadă pentru a afla mai multe detalii despre această serie de evenimente pe care le aşteptăm cu entuziasm.

Intrarea la Cineclub se face pe baza unor liste de rezervări. Pentru a vă înscrie pe liste, vărugăm să ne trimiteţi un e-mail pe adresa [email protected] care să conţină numele dumneavoastră, numărul de locuri pe care doriţi să îl rezervaţi şi data şi ora evenimentului la care vreţi să participaţi. Pentru evenimentele din data de 17 februarie 2019, aşteptăm rezervările până sâmbătă, 16 februarie 2019, ora 17:00.

Abonamentele generale şi cele de 5 intrări pentru festivalul One World Romania sunt disponibile în reţeaua Eventbook! Rămâneţi conectaţi la canalele oficiale One World Romania - pe facebook şi blog, pentru a afla ultimele noutăţi despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediţie a festivalului şi pentru toate proiectele asociaţiei!

De acum înainte puteţi susţine misiunea Asociaţiei One World Romania şi dezvoltarea proiectelor asociaţiei, devenind "Prieten OWR". Aflaţi mai multe despre ce înseamnă să fiţi alături de noi ca "Cinefil" sau ca "Suporter" de aici.

Evenimentul de duminică, 17 februarie 2019, este organizat de Asociaţia One World Romania în colaborare cu Institutul Goethe din Bucureşti şi Institutul Maghiar Balassi şi este co-finanţat de AFCN.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus