februarie 2019
Festivalul de Film Documentar One World România, 2019
Între 15 şi 24 martie 2019 are loc cea de-a 12-a ediţie a Festivalului One World Romania, în şase spaţii din centrul Bucureştiului. Noul site al festivalului este activ şi cuprinde informaţii despre filmele ediţiei.

Zece documentare incitante atât formal, cât şi tematic, vor intra în competiţie pentru singurul trofeu One World Romania. La ediţia din 2019 acordăm pentru prima dată un premiu în bani, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Documentarele competiţiei ne arată poveşti din toate colţurile lumii - din Italia până în Japonia, din Mali până în Franţa, din Kârgâzstan până în Ungaria, din Ucraina până în Statele Unite ale Americii şi din Ungaria până în Spania. De asemenea, abordează tematici foarte diverse, regăsindu-se în nouă dintre secţiunile principale ale festivalului. Pe opt dintre realizatorii filmelor îi veţi putea întâlni după fiecare proiecţie, programate seară de seară la Cinemateca Eforie, şi reluate a doua zi la ARCUB, la Cinemateca Union sau la Cinema Elvire Popesco.

Cu această ocazie îi veţi cunoaşte şi pe membrii Juriului One World Romania, format din cinci elevi de liceu, aleşi în fiecare an pe baza unui eseu liber pe o temă relevantă din punct de vedere social. Provocarea pe care am lansat-o anul acesta este ca elevii să îşi imagineze şi să descrie o comunitate pe care o consideră ideală.


Filmele din competiţie

În 35 de ani cu Nao şi familia sa, regizorul japonez Ise Shinichi îşi filmează timp de 35 de ani familia, în centrul atenţiei fiind nepoata sa cu dizabilităţi - o decizie luată după un diagnostic sumbru pus de medici.


În documentarul Înainte să se întoarcă tata, realizatoarea Mari Gulbiani urmăreşte două adolescente din Georgia, din familii ultra-conservatoare, care reuşesc să evadeze din universul lor închis, cu ajutorul filmelor.


În documentarul Jamilia, regizoarea Aminatou Echard ne prezintă mai multe femei kirghize şi problemele cu care se confruntă ele zi de zi.


Documentarul lui Christian Sonderegger, Coby, ne arată, fără a-l exotiza, procesul prin care trec persoanele transgender, dar şi prin ce trec cei apropiaţi lor.


Regizorul Denis Gheerbrant ne face cunoştinţă, în Mallé în exilul său, cu un nobil din Mali care munceşte în prezent în Paris, simţindu-se ca un sclav, ducând astfel o viaţă complet opusă faţă de cea din ţara natală, unde deţine - la propriu - sclavi.


Iar în filmul O femeie captivă, al Bernadettei Tuza-Ritter, o cunoaştem pe Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria supusă de angajatorii săi unor umilinţe inimaginabile.


În Divizarea, cineaştii Irene Yagüe Herrero şi Alberto García Ortiz prezintă lupta cu minicipalitatea a unor familii spaniole pe cale să fie strămutate forţat din locuinţele lor, în timp ce, în Camorra, al italianului Francesco Patierno, aflăm istoria acestei celebre grupări criminale organizate şi înţelegem mecanismele care i-au permis să înăbuşe o iminentă revoltă socială a claselor de jos din regiune.

 

Nu în ultimul rând, în Tatăl meu este fratele mamei, al lui Vadim Ilkov, cunoaştem o familie excentrică, dar ataşantă, din Ucraina zilelor noastre, iar în Srbenka, de Nebojsa Slijepcevic, rememorăm, prin intermediul unui spectacol de teatru cu efecte terapeutice, momente traumatizante din timpul Războiului Civil izbucnit în anii 1990 în ţările din fosta Iugoslavie.


Programul filmelor din competiţie

Sâmbătă, 16 martie 2019
Ora 19:00 Cinemateca Eforie - Coby, regia Christian Sonderegger
Ora 21:00, Cinemateca Eforie - 35 de ani cu Nao şi familia sa, regia Ise Shinichi

Duminică, 17 martie 2019
Ora 12:00, ARCUB - 35 de ani cu Nao şi familia sa, regia Ise Shinichi
Ora 15:00, ARCUB - Coby, regia Christian Sonderegger
Ora 18:30, Cinemateca Eforie - Înainte să se întoarcă tata, regia Mari Gulbiani
Ora 21:00, Cinemateca Eforie - Tatăl meu este fratele mamei, regia Vadim Ilkov

Luni, 18 martie 2019
Ora 18:00, ARCUB - Tatăl meu este fratele mamei, regia Vadim Ilkov
Ora 18:30, Cinemateca Eforie - Jamilia, regia Aminatou Echard
Ora 21:00, ARCUB - Înainte să se întoarcă tata, regia Mari Gulbiani
Ora 21:00, Cinemateca Eforie - O femeie captivă, regia Bernadett Tuza-Ritter

Marţi, 19 martie 2019
Ora 18:00, ARCUB - O femeie captivă, regia Bernadett Tuza-Ritter
Ora 18:00, Cinema Elvire Popesco - Jamilia, regia Aminatou Echard
Ora 21:00, Cinemateca Eforie - Srbenka, regia Nebojsa Slijepcevic

Miercuri, 20 martie 2019
Ora 18:00, ARCUB - Srbenka, regia Nebojsa Slijepcevic
Ora 18:30, Cinemateca Eforie - Camorra, regia Francesco Patierno
Ora 20:30, Cinemateca Eforie - Divizarea, regia Irene Yagüe Herrero şi Alberto García Ortiz

Joi, 21 martie 2019
Ora 18:00, Cinemateca Union - Divizarea, regia Irene Yagüe Herrero şi Alberto García Ortiz

Vineri, 22 martie 2019
Ora 18:30, ARCUB - Camorra, regia Francesco Patierno
Ora 20:30, Cinemateca Eforie - Mallé în exilul său, regia Denis Gheerbrant

Sâmbătă, 23 martie 2019
Ora 15:00, ARCUB - Mallé în exilul său, regia Denis Gheerbrant

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus