martie 2019
Articole diverse
Violoncelistul Andrei Ioniţă, singurul câştigător român al prestigiosului concurs Ceaikovski de la Moscova, va susţine alături de pianista japoneză Naoko Sonoda un recital în cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. Evenimentul este programat luni, 15 aprilie 2019, de la ora 19.00, la Sala Radio. În program figurează Sonata nr. 5 de Ludwig van Beethoven, Două piese op. 2 de Serghei Rahmaninov şi Sonata în La major de Cesar Franck.

Recitalul este urmat de o sesiune de autografe în foaierul Sălii Radio, prilej de prezentare a primului CD pe care apare numele lui Andrei Ioniţă, album lansat pe 15 martie 2018 la casa engleză Orchid Classics.

"Moştenitorii României muzicale" este un proiect inaugurat în 2018 de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, cu ocazia Centenarului României mari. Succesul festivalului de pian propus între 16 şi 18 octombrie 2018 a determinat organizatorii să continue această iniţiativă de a-i prezenta în recitaluri pe tinerii muzicieni ai României, deja confirmaţi pe mari scene internaţionale, pe care îi putem asculta însă mai rar şi acasă. Recitalurile din cadrul seriei "Moştenitorii României muzicale" se adresează şi acelui tip de public care, deşi interesat de cultură, nu ajunge des în sala de concert, mai ales din cauza unui program foarte încărcat: recitalurile au o durată maximă de o oră, se desfăşoară fără pauză şi prezintă un repertoriu accesibil pentru un public larg.

Însă punctul central de atractivitate îl reprezintă calitatea ieşită din comun a muzicienilor protagonişti. Andrei Ioniţă (25 ani) este unul dintre cei mai apreciaţi tineri violoncelişti ai momentului la nivel mondial, un talent ieşit din comun, cu o tehnică şi muzicalitate strălucitoare. Cea mai mare reuşită a sa rămâne câştigarea, în 2015, a Concursului Ceaikovski de la Moscova, o performanţă excepţională: Andrei Ioniţă a devenit astfel primul român care a cucerit medalia de aur la această competiţie, printre cele mai semnificative din lume. Printre laureaţii concursului Ceaikovski s-au numărat, de-a lungul anilor, pianiştii Van Cliburn, Vladimir Ashkenazy, Grigory Sokolov, Denis Matsuev, Daniil Trifonov, violonistul Gidon Kremer.

Andrei Ioniţă a început, mai întâi, studiul pianului, de la vârsta de 5 ani; iar de la 8 ani a luat primele lecţii de violoncel. A studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi, în paralel urmând cursurile Colegiului Naţional Sf. Sava din Bucureşti, profilul matematică-informatică; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include şi alte premii importante, la Concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din München sau Emanuel Feuermann din Berlin.

Andrei Ioniţă a cântat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia, în recital sau în concerte alături de orchestre precum Filarmonica din Munchen, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Sankt Petersburg. În cadrul festivalului Enescu - ediţia 2017, Andrei Ioniţă a apărut alături de Orchestra Filarmonicii din München, condusă de Valery Gergiev, dirijor care a contribuit mult la promovarea tânărului violoncelist român. În noiembrie 2018, Andrei Ioniţă a revenit pe scena Sălii Radio, solist al BBC Philharmonic Orchestra, în cadrul Festivalului RADIRO. La Sala Radio, va apărea din nou pe 14 iunie 2019, în concertul care închide stagiunea 2018-2019 a Orchestrei Naţionale Radio.

Între anii 2016-2018, Andrei Ioniţă a fost parte a proiectului "BBC New Generation Artists"; înregistrări realizate pentru BBC au fost editate pe un disc cu lansarea programată în 15 martie 2019 la casa Orchid Classics.

În ultimii ani, Andrei Ioniţă a evoluat în recitaluri alături de pianista japoneză Naoko Sonoda, specializată în muzică de cameră. Ea a susţinut, de altfel, numeroase recitaluri alături de nume sonore ale prezentului, ceea ce nu a împiedicat-o ca, în paralel, să evolueze şi în concerte cu orchestre, în special în Germania. Naoko Sonoda a studiat la Universitatea de Arte din Berlin, ca şi Andrei Ioniţă. În calitate de pianist acompaniator, Naoko Sonoda activează în cadrul unor concursuri internaţionale prestigioase; de asemenea, din stagiunea 2017-2018, este şi pianist-acompaniator în cadrul stagiunii de la Carnegie Hall din New York, unde a şi cântat împreună cu Andrei Ioniţă pe 19 aprilie 2018.

Biletele pentru recitalul susţinut de Andrei Ioniţă şi Naoko Sonoda în cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro (la linkul de aici), în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Abonamentele pentru stagiunea muzicală de la Sala Radio nu sunt valabile.

"Moştenitorii României muzicale" este un proiect organizat în parteneriat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. Rotary Club Pipera asigură sustenabilitatea financiară a proiectului şi promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educaţională şi inspiraţională.

Următoarele recitaluri din această serie au loc la Sala Radio în 6 iunie (pianista Axia Marinescu), 12 octombrie (violonista Ioana Cristina Goicea) şi 14 noiembrie (pianista Sînziana Mircea).
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, revista Cariere, Adevărul, Dilema veche, Historia, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.
Cu sprijinul: Hotel Epoque.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus