martie 2019
Articole diverse
Marţi, 2 aprile 2019, de la ora 18:00, iubitorii şi cunoscătorii în devenire ai muzicii clasice sunt aşteptaţi la Muzeul Colecţiilor de Artă (Calea Victoriei 111) pentru o nouă ediţie a  seratelor muzicale OPERA FANtastica, iniţiate şi moderate de Luminiţa Arvunescu în colaborare cu "Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură".

Invitata acestei searate este, de data aceasta, soprana şi profesoara de canto stabilită la Bruxelles,  Ana-Camelia Ştefănescu - laureată cu Premiul al II-lea şi Premiul Publicului la ediţia din 1996 a prestigiosul Concurs Internaţional "Regina Elisabeta" din Belgia - cu care Luminiţa Arvunescu va dialoga, ca de obicei, atât pe teme de biografie personală, cât şi pe teme muzicale. Pe lângă dialog, seara va cuprinde un program muzical, pe care Ana-Camelia Ştefănescu îl va susţine acompaniată la pian de conf. univ. dr. Andreiana Roşca, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
 
Intrarea este liberă, cu rezervarea locurilor obligatorie la [email protected].
 
***

Soprana Ana-Camelia Ştefănescu s-a născut la Bucureşti şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică bucureştene la clasa de Canto a apreciatului tenor Ionel Voineag. Este laureată a unor importante concursuri internaţionale de canto (Verviers - în 1995 şi "Reine Elisabeth" - în 1996) şi, până la stabilirea în  Belgia, a activat ca solistă a Operei bucureştene, pe scena căreia a interpretat dificile roluri "de coloratură", precum: Lucia (Lucia di Lammermoor), Rosina (Barbiere din Seviglia), Zerbinetta (Ariadna la Naxos) şi Regina Nopţii (Flautul fermecat).
Debutul său internaţional a avut loc la Teatro Comunale din Florenţa, cu rolul Regina Nopţii din opera "Flautul fermecat" de Mozart - rol pe care l-a cântat apoi pe cele mai importante scene lirice europene: de la Operele de Stat din Viena, Hamburg şi Berlin, până la teatrele din Graz şi Nissa. Iar când producţia din Berlin a fost pusă în scenă în Japonia, Ana-Camelia Ştefănescu a fost invitată de dirijorul Daniel Barenboim pentru a interpreta rolul şi acolo. Alte angajamente internaţionale din cariera Anei Camelia Ştefănescu, au inclus rolurile: Olympia (Povestirile lui Hoffmann) în noua producţie a regizorului Dieter Kaeg pentru Opera din Irlanda, Regina din "The Verurteilung des Lukullus"de Paul Dessau şi Narsea din "Solimano" la Opera de Stat din Berlin, L'Enfant, Le Rossignol şi La Princesse din  opera într-un act "Copilul şi vrăjile" de Ravel, la Teatro Real din Madrid. Recent, soprana Ana Camelia Ştefănescu a primit cronici generoase pentru debutul ei în rolul Ophélie (Hamlet, de A. Thomas) din producţia  regizorului Vincent Boussard - dirijată de Patrick Fournillier - propusă de Opéra National du Rhin la Strasbourg şi Mulhouse, pentru La Folie din opera "Platee" de Rameau - dintr-o producţie premiată, aparţinând regizoarei Mariame Clément (împreună cu ansamblul Les Talens Lyriques dirijat de Christophe Rousset) şi, de asemeni, pentru rolul Violetta din noua producţie a operei La Traviata semnată de Vincent Boussard.
În plus faţă de angajamentele sale de operă, Ana-Camelia Ştefănescu a realizat mai multe înregistrări cu Societatea Română de Radiodifuziune şi pentru WDR din Köln. De asemenea, a susţinut o serie de concerte şi recitaluri în România, Spania, Polonia, Elveţia, Franţa, Olanda, Luxemburg şi Regatul Unit, inclusiv un concert în România natală alături de tenorul Jose Carreras. A cântat sub bagheta unor dirijori de mare renume, ca: Daniel Barenboim, René Jacobs, Mark Minkovski, Ivan Fischer, Simone Young, Bertrand de Billy, Peter Schreier, Sebastian Weigle, Philippe Jordan, Josep Pons, David Gimenez, Emanuel Villaume.
 
***
 
Luminiţa Arvunescu este una dintre cele mai familiare şi apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secţia de Muzicologie - ca şefă de promoţie - la actuala Universitate Naţională de Muzică din Bucureşti şi are un doctorat obţinut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune din 1990 - specializată în Muzica de Operă - iar în 1996 a contribuit la pregătirea şi lansarea primului post de muzică clasică din ţară, Radio România Muzical, de pe poziţia de editor, poziţie pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea "Seara de operă": nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical şi Radio România Cultural de peste 2 decenii şi distinsă cu  Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1998) şi Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român (2008). A arhivat zeci de interviuri cu personalităţi artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câţiva dintre cei mulţi care i-au acordat interviuri în exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondenţe muzicale săptămânale. Şi, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii şi interviuri în diferite publicaţii. Face parte din Juriul Galei Operelor Naţionale Române. A iniţiat seratele Opera FANtastica, din dragoste pentru muzica şi artiştii de operă, dorindu-şi să-i apropie pe cei din urmă de marele public. Mai ales pe acei artişti care sunt mai bine cunoscuţi peste hotare decât în propria lor ţară. Şi, le-a adresat, în primul rând, împătimiţior de operă. Prin chiar ortografierea titlului - Opera FANtastica - Luminiţa Arvunescu arătând că asociază cele două categorii, artişti şi public, în accepţiunea de artişti - capabili să facă din Operă, prin talentul şi efortul lor, un tărâm "fantastic" - şi de "Opera -fan" - adică public meloman, capabil de orice sacrificiu de sine pentru acest gen muzical.
Până în prezent,  proiectul Opera FANtastica le-a readus în faţa publicului iubitor de operă bucureştean, pe sopranele: Nelly Miricioiu (stabilită la Londra), Laura Tătulescu (stabilită la Munchen) şi Brigitta Kele, pe mezzosoprana Roxana Constantinescu (stabilită la Paris), precum şi pe soprana Leontina Văduva sărbătorind 30 de ani de la debutul său internaţional. Şi, de asemenea, a prezentat pe scena Ateneului Român, primul concert al Ansamblului de instrumente vechi Musica Ricercata - înfiinţat şi condus de Gabriel Bebeşelea, un concert  de muzică barocă ce a avut-o solistă pe soprana Rodica Vică (Viena).

Despre Opera FANtastica, câteva aprecieri în presă:
"Opera FANtastica este un ciclu de întâlniri magice, memorabile, de la care, atât artiştii - invitaţi, cât şi publicul, pleacă întotdeauna cu sufletul în sărbătoare..." (Claudiu Sorin, Q Magazine)
"Opera FANtastica, o serată de artă" (Costin Popa, Adevărul)
"Fină cunoscătoare şi pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminita Arvunescu dăruieşte publicului întâlniri valoroase cu mari artişti, care îşi deschid sufletul şi sipetul cu amintiri în faţa celor care-i iubesc." (Alice Năstase, Revista Tango)
"O seară cu adevărat fantastică! Cu un public eterogen din toate punctele de vedere: mulţi    tineri, dar şi cunoscători ai artei lirice Iar gazda serii, Luminiţa Arvunescu, cu adevărat o gazdă nemaipomenită, care, de la o ediţie la alta a seratelor, întinereşte... Aştept cu nerăbdare următoarea serată! Sunt curioasă în ce loc ne vom întâlni! Şi, mai ales, cu cine!" (Nona Ropotan, Bookhub)

Organizatori: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, Muzeul Naţional de Artă al României - Muzeul Colecţiilor de Artă şi Wagner Arte Frumoase şi Poveşti
Parteneri: Floria.ro şi Asociaţia Culturală Isvor
Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Radio Classic, BucurestiTV, Agerpres,  DCNews, Revista Tango - Marea Dragoste, LiterNet.ro, Ziarul Metropolis, Senso TV, B365, Catchy, Ceaşca de Cultură, Calendar Evenimente, Agenţia de Carte, ArtOut, ArtLine, PRwave, 4Arte.ro, Oraşul Meu, În Oraş, Promenada Culturală, Literomania, Bucurestii vechi si noi, Bucharest Cultural Events, Catchy, Autentici.info, www.bizi.ro, Online Gallery, Jurnal de Bucureşti, BookHub, RoEvents, România Pozitivă, IQads, urbeamea.ro, Jurnalul de Afaceri şi Revista Actualitatea Muzicală a UCMR.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus