aprilie 2019
Festivalul American Independent Film, 2019
În luna octombrie 2018, o ştire despre Roxana, o elevă din Vaslui dintr-o familie cu cinci fraţi, stârnea un val de emoţie în întreaga ţară. Fetiţa de 9 ani îşi dorea să mănânce şi ea "biscuiţi", "un piure cu carne, o salată" la fel ca ceilalţi copii, ea fiind nevoită să meargă deseori flămândă la şcoală din cauza situaţiei precare a familiei. Foarte mulţi oameni au reacţionat şi i-au trimis alimente sau bani, iar Bogdan Tănasă, ieşeanul care coordonează proiectul umanitar Casa Share, a avut ideea să ofere familiei un ajutor mai durabil. În doar două săptămâni a construit o casă pentru familia Roxanei, cea de-a 19-a de când a pus bazele asociaţiei Casa Share.


Continuând să susţină proiecte umanitare, în 2019 American Independent Film Festival donează toate încasările din bilete către Casa Share. Cumpăra un bilet la oricare dintre proiecţiile din festival şi vei contribui la terminarea construcţiei Casa Share nr. 20 şi la construcţia unui Centru de Zi pentru educarea copiilor care provin din familii care trăiesc la limita subzistenţei şi cu posibilităţi financiare foarte reduse.

Unic în România, proiectul umanitar Casa Share a fost iniţiat în 2014. Sensibilizat de condiţiile dificile în care trăiau mulţi copii din satul său, şi amintindu-şi de copilăria grea pe care a avut-o în localitatea Popricani, ieşeanul şi-a folosit propria pagină de Facebook pentru a-şi mobiliza prietenii care i-au venit în ajutor cu bani sau cu un Share pe reţelele de socializare pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulţi oameni. Share cu Share, până la mii de share-uri, Bogdan Tănasă a construit, până în prezent, 20 de case pentru familii nevoiaşe. Casa Share adună astăzi o comunitate de peste 135.000 de mii de oameni care cred în cauza lui Bogdan, mii de voluntari din ţară şi din străinătate fiind implicaţi în proiect.


Bogdan Tănasă va fi prezent la proiecţia filmului First Reformed de la Cinema Muzeul Ţăranului, de sâmbătă, 13 aprilie 2019, ora 20:00, pentru a vorbi publicului bucureştean despre proiectul său. Proiecţia va fi urmată de un dialog live prin Skype cu regizorul Paul Schrader, un adevărat icon al cinemaului independent American.

Numele lui Paul Schrader, critic de film, scenarist si regizor american, va rămâne mereu legat în istoria cinematografului de Taxi Driver (1976), filmul cult regizat de Martin Scorsese, la care Schrader a fost scenarist. În această calitate a colaborat cu Martin Scorsese şi pentru Raging Bull (1980), The Last Tempation of Christ (1988) şi Bringing Out the Dead (1999) dar şi cu Brian De Palma pentru Obsession (1976) sau cu Peter Weir pentru The Mosquito Coast (1986). În domeniul criticii de film, Schrader s-a exprimat pe larg despre influenţele sale în volumul Transcendental Style in Film. Ozu, Bresson, Dreyer (1972) - îmbogăţind fiecare reeditare a cărţii cu noi note despre curentele din cinematograful mondial actual. Ca regizor, a realizat filme precum American Gigolo (1980) sau Cat People (1982) însă co-producţia cu Japonia Mishima: A Life in Four Chapters (1985) reprezintă, în viziunea multor critici, cel mai original film al său. După o perioadă în care a experimentat în diferite stiluri şi a lucrat mai degrabă filme independente cu buget mic, Schrader s-a reîntors recent în atenţia criticilor şi a publicului cu puternicul First Reformed, un film pentru care a primit, spre finalul carierei, o primă nominalizate la premiile Oscar (pentru scenariu original). First Reformed este un film care explorează viaţa şi moartea prin povestea reverendului Toller a cărui credinţă e pusă la încercare de un cuplu cu o problemă conjugală extremă.

Totodată, American Independent Film Festival continuă şi seria proiecţiilor caritabile pentru copii din sistemul social sau care nu au ocazia să meargă la cinema. Duminică, pe 14 aprilie 2019, va avea loc la Cinema PRO o proiecţie dedicată acestora, organizată cu sprijinul asociaţiilor Salvaţi Copiii, S.O.S. Satele Copiilor, Fundaţia Principesa Margareta, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie Sector 1, 4 şi 6.

Biletele la proiecţiile din festival pot fi achiziţionate prin Eventbook.ro. Programul complet al proiecţiilor este accesibil pe site-ul filmedefestival.ro. Informaţii despre bilete şi achiziţionarea lor sunt disponibile pe site: https://bit.ly/2FSuTS4

Persoanele care doresc să susţină proiectul Casa Share pot ajuta cumpărându-şi bilete la festival, pot trimite un SMS la numărul 8844 cu mesajul "CASA" sau pot face o donaţie folosind datele de mai jos:
Tănasă Bogdan, Banca Raiffeisen, Iaşi, România, cod poştal 700049.
Cont IBAN în Lei: RO37 RZBR 0000 0600 0633 4312
Cont Iban în EURO: RO29 RZBR 0000 0600 0357 8104
Cod Swift: RZBR, COD Bic: ROBU la ambele conturi.
PayPal: [email protected].
Mai multe informaţii despre proiectul Casa Share: facebook.com/casashareromania/

American Independent Film Festival, Bucharest
12-18 aprilie 2019
http://filmedefestival.ro/american-independent-ff/
Facebook: https://www.facebook.com/AmericanIFF/
Facebook Event: https://goo.gl/qjG139
Instagram: https://goo.gl/8PtfUq

American Independent Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop, susţinut de Catena.
Un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Centrul Naţional al Cinematografiei.
Maşina oficială: BMW.
Parteneri: Athenee Palace Hilton, PepsiCo România, UPS România, Camera de Comerţ Americană în România - AmCham România, Boarder's Shop, Crăci, CinemaPRO, Muzeul Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Voodoo Films, Eventbook, Lokal.
Parteneri media principali: Pro Cinema, Radio Guerrilla.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile şi Nopţi, Decât o Revistă, AList Magazine, Cinemagia, Newsweek, Business24, Nine O'clock, Senso TV, Glamour, The Institute, Ziarul Metropolis, Liternet.ro, Ziare.com, IQads, Smark, Film Menu, Films in Frame, ADFR - Asociaţia pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, AaRC - All about Romanian Cinema, CineFan, Cineghid, Movienews.ro, News.ro, Scena 9, Verbs Describe us.
Partener de comunicare: PiArt Vision.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus