aprilie 2019
Festivalul American Independent Film, 2019
A treia ediţie a American Independent Film Festival începe vineri 12 aprilie 2019 la Cinema PRO cu Gala de deschiderea a festivalului, urmată de proiecţia în premieră, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, în prezenţa regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului.

La Cinema Muzeul Ţăranului va fi proiectat în deschidere, de la ora 18:00, filmul The Old Man and The Gun, în regia lui David Lowery, ce-l are pe Robert Redford într-un ultim rol al carierei sale actoriceşti şi continuă cu proiecţia filmului Puzzle, de la 20:30.

În weekend, proiecţiile în premieră continuă la Cinema PRO cu spectaculosul Vox Lux, care îi are în distribuţie pe Natalie Portman şi Jude Law - film ce va beneficia de o introducere a criticului Cristian Tudor Popescu - dar şi cu McQueen, povestea tânărului designer controversat, dar fabulous, care a revoluţionat moda.

Sâmbătă, la Cinema Muzeul Ţăranului, regizoriul Jacques Audiard va intra în dialog cu publicul despre cinema, scenaristică, experienţa de a fi filmat în România şi despre întâlnirea cu actorii vedetă ai mainstreamului american, după proiecţia filmului The Sisters Brothers, de la ora 16:30.

Bogdan Tănasă, iniţiatorul proiectului umanitar Casa Share, va fi prezent şi va vorbi despre iniţiativa sa de ajutorare a celor aflaţi în nevoie, tot pe 13 aprilie, înainte de proiecţia cu First Reformed, de la Cinema Muzeul Ţăranului. Filmul - nominalizat anul acesta la premiile Oscar şi avându-i în distribuţie pe Ethan Hawke şi Amanda Seyfried, va fi urmat de un Q&A prin Skype cu regizorul Paul Schrader.

Duminică, la Cinema PRO, regizorul Kent Jones, invitat special al ediţiei din 2018 a festivalului, va intra în dialog prin Skype cu publicul la premiera debutului său în lungmetraj - Diane, programat de la ora 20:00.

Skate Kitchen, în regia lui Chrystall Mosselle şi Mid90s, debutul cinematografic al lui Jonah Hill, fac parte din secţiunea FOCUS Adolescenţi şi vor fi însoţite duminică, de dezbaterea Skateboardig şi Cultură Urbană, duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Secţiunea specială FOCUS Adolescenţi aduce în prim-plan filme recente despre adolescenţă şi despre cultura urbană a skateboarding-ului. Skateboarding-ul, sportul underground devenit fenomen global, a reformat în ultimii 30 de ani felul în care percepem oraşele, transformându-l în loc de joacă, influenţând substanţial moda şi stilul de viaţă al adolescenţilor de azi. În tendinţele actuale, skateboarding-ul împarte unele principii cu hip-hop-ul în ceea ce priveşte exprimarea rebeliunii, lupta constantă între libertatea individuală de exprimare artistică, credibilitate şi autenticitate în medii sociale rigide şi exclusiviste.

'Skateboarding-ul este despre mai mult decât o placă cu care pleci în explorarea oraşului pentru a-i simţi în profunzime fiecare curbă, fiecare linie frântă', iar Chrystal Mosselle, regizoarea Skate Kitchen explorează universul boarderilor într-o dramă indie hibrid în care Camilla, o adolescentă introvertită din Long Island îşi face curaj să se întâlnească cu un grup de skateriţe din New York, după ce le urmăreşte un timp pe Instagram. Filmul îl are în distribuţie şi pe cântăreţul trap Jaden Smith, fiul celebrului Will Smith.

Actorul Jonah Hill regizează Mid90s, avându-l în distribuţie pe tânărul Sunny Suljic în rolul lui Stevie, un adolescent de 13 ani aflat pe punctul de a o lua razna, dar care descoperă skate shop-ul de la Motor Avenue. Un coming-of-age dinamizat de muzica hip-hop a anilor '90 şi de relaţiile pe care tânărul Stevie le stabileşte în gaşca skaterilor mult mai mari decât el, Mid90s este "o experienţă mai subtilă şi mai pură decât doar un film indie nostalgic, este o felie de viaţă autentică, formată din secvenţe pline de energie" (Variety).

Cinefilii şi skaterii sunt aşteptaţi să participe la open talk-ul despre Skateboarding şi Cultură Urbană ce se va desfăşura duminică, de la ora 18:30 la Cinema Muzeul Ţăranului şi-i va avea ca invitaţi speciali pe Uscat alias Cristian Benescu, "naşul" skateboarding-ului românesc, Andrei Gonguţu, un credincios fanatic al sportului urban si Andrei Mihail, antropolog la SNSPA, într-o discuţie moderată de selecţionerul festivalului, Andrei Tănăsescu.

Proiecţiile de duminică ale filmelor vor fi urmate de tombole cu premii. Crăci Movement oferă două tricouri, la proiecţia Skate Kitchen, şi Boarder's Store oferă o placă la finalul proiecţiei Mid90s.

De luni până miercuri, regizorul Roberto Minervini va prezenta filmele indie din secţiunea American Perspectives by Roberto Minervini: The Intruder (Roger Corman), Tchoupitoulas (Bill & Turner Ross) şi Wanda (Barbara Loden). Minervini va susţine un masterclass în regie, marţi, 17 aprilie 2019, de la ora 22:15, la Cinema Muzeul Ţăranului ca urmare a proiecţiilor filmelor sale The Other Side şi What You Gonna Do When the World's on Fire?

De luni până miercuri, la sala de cinema a Muzeului Tăranului Român vor avea loc şi conferinţele despre creative writing şi scenaristică generate de concursul Write a Screenplay for Sebastian Stan, la care intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Continuând să susţină proiecte umanitare, American Independent Film Festival 2019 donează toate încasările din bilete către CASA SHARE. Cumpăra un bilet la oricare dintre proiecţiile din festival şi vei contribui la terminarea construcţiei Casa Share nr. 20 şi la construcţia unui Centru de Zi pentru educarea copiilor care provin din familii care trăiesc la limita subzistenţei şi cu posibilităţi financiare foarte reduse.

Programul complet al proiecţiilor este accesibil aici.
Biletele la proiecţiile din festival pot fi achiziţionate prin Eventbook.ro
Informaţii despre bilete şi achiziţionarea lor sunt disponibile pe site: https://bit.ly/2FSuTS4

American Independent Film Festival este organizat de Asociaţia Cinemascop, susţinut de Catena. Cu sprijinul McDonald's. Un proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Centrul Naţional al Cinematografiei. Maşina oficială: BMW. Parteneri: Athenee Palace Hilton, PepsiCo România, UPS România, Camera de Comerţ Americană în România - AmCham România, Boarder's Shop, Crăci Movement, CinemaPRO, Muzeul Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului, Voodoo Films, Eventbook, Lokal. Parteneri media principali: Pro Cinema, Radio Guerrilla. Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile şi Nopţi, Decât o Revistă, AList Magazine, Cinemagia, Newsweek, Business24, Nine O'clock, Senso TV, Glamour, The Institute, Ziarul Metropolis, Liternet.ro, Ziare.com, IQads, Smark, Film Menu, Films in Frame, ADFR - Asociaţia pentru Dezvoltarea Filmului Românesc, AaRC - All about Romanian Cinema, CineFan, Cineghid, Movienews.ro, News.ro, Scena 9, Verbs Describe us. Partener de comunicare: PiArt Vision.

American Independent Film Festival, Bucharest
12-18 aprilie 2019

filmedefestival.ro/american-independent-ff/
Facebook: facebook.com/AmericanIFF/ / Facebook Event: goo.gl/qjG139
Instagram: goo.gl/8PtfUq

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus