aprilie 2019
Festivalul TIFF 2019
În premieră în România, proiectul internaţional Uzina Filmelor de Amatori ajunge la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Conceptul creat de renumitul regizor, scenarist şi producător francez Michel Gondry (Oscar 2005 pentru Cel mai bun scenariu original Eternal Sunshine of the Spotless Mind) oferă publicului şansa de a-şi crea propriul film în doar trei ore, punând la dispoziţie decoruri, echipament şi toate resursele necesare. Proiectul este organizat sub egida Sezonului România-Franţa 2019 şi va fi deschis curioşilor în perioada 31 mai - 31 iulie 2019.

Creată de Michel Gondry, Uzina Filmelor de Amatori este o instalaţie interactivă revoluţionară, gândită să dezvolte, să cultive şi să răspândească pasiunea pentru film, imaginaţia şi creativitatea în rândul publicului larg. La fel ca Jack Black şi Mos Def în Be KindRewind (r. Michel Gondry, 2008), participanţii care se vor înscrie la o sesiune de creaţie în cadrul Uzinei Filmelor de Amatori vor răspunde provocării de a realiza filme de la A la Z, în contra-timp.

Un studio cinematografic construit de la zero în spaţiul CREIC - Centrul de Excelenţă pentru Industriile Creative (Strada Lombului FN, Cluj-Napoca), cu peste 15 decoruri individuale incluse, este şansa publicului de a experimenta tot ce se întâmplă în faţa, dar şi în spatele camerelor de filmat.


Timp de trei ore, participanţii vor lucra în echipe şi vor parcurge, sub îndrumarea instructorilor Uzinei, toate etapele de producţie: de la scenariu, distribuţie, regie, până la crearea efectelor speciale şi a coloanei sonore. La finalul fiecărei sesiuni, filmele vor fi proiectate, vor intra în posesia autorilor şi vor putea fi distribuite de aceştia, către prietenii şi familiile lor, pentru a obţine binemeritata apreciere a publicului.

Indiferent de vârstă sau ocupaţie, proiectul este deschis tuturor celor dornici să experimenteze şi să creeze un film, fie că deţin sau nu cunoştinţe în domeniul cinematografiei. Accesul în Uzina Filmelor de Amatori este gratuit, dar necesită înregistrare prealabilă. Ideal este ca aceasta să devină o experienţă alături de prieteni, familie sau colegi, ce se pot înscrie printr-o aplicaţie de grup, dar orice persoană este binevenită, urmând a fi distribuită de organizatori. Înregistrarea se va putea realiza prin completarea formularul disponibil în curând aici: https://tiff.ro/uzinadefilme.

Pentru cei care îşi doresc ca experienţa să nu fie limitată doar la o sesiune de 3 ore, există posibilitatea de a petrece mai multe zile alături de echipa Uzinei filmelor de Amatori, printr-un program de voluntariat pe care îl puteţi descoperi aici: https://tiff.ro/uzinadefilme/voluntari.


În ultimii ani, proiectul a fost implementat în mai multe oraşe din lume, precum Montreal, Buenos-Aires, Frankfurt, Moscova, Rotterdam, Paris sau Cannes. Pe lângă componenta sa de divertisment, proiectul are marele atu de a dezvolta în rândul publicului larg noi competenţe, transformându-i în utilizatori critici ai produselor media.

Uzina Filmelor de Amatori poate fi urmărită şi pe www.thehomemoviefactory.com sau pe reţelele sociale, prin #ufagondry şi #hmfgondry.

Uzina Filmelor de Amatori este un proiect organizat în cadrul Sezonului România-Franţa 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français şi Groupama www.sezonulromaniafranta.ro.


***
Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Partenerii proiectului Uzina Filmelor de Amatori: Institut Français, Ministerul Afacerilor Externe, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Groupama, Centrul de Excelenţă pentru Industriile Creative, Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teatru şi Film
Cu susţinerea: IKEA, Banca Transilvania
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies.
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul TIFF 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus