Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Sin fin

Iubirea, între zero şi infinit - Sin fin / Fără sfârşit


Radio Cluj, mai 2020
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Fiecare poveste de dragoste are un început. Unele se străduiesc să menţină un echilibru rezonabil între exuberanţa iniţială şi tristeţea ce le macină uneori pe parcurs. Altele ajung într-un punct final.

Cum ar fi însă dacă ne-am putea întoarce să reparăm ce e de reparat şi să evităm un final dureros? Toată lumea şi-ar dori să poată schimba ceva în viaţa lui şi să îşi îndrepte propriile greşeli. Există uneori gesturi sau decizii pe care le regretăm: ce bine ar fi să le putem modifica! Ar fi ca o resetare, o întoarcere în punctul zero. Ne-ar alimenta nostalgia inevitabilă după clipa efemeră de fericire şi ne-ar da o a doua şansă pentru a evita un final care nu ne convine.


Explorând aceste premise, fraţii Cesar şi Jose Esteban Alenda spun în Sin fin / Fără sfârşit, filmul lor de debut, o poveste romantică în care introduc subtil o notă de science-fiction prin ideea călătoriei în timp. Mi-a amintit puţin de Eternal Sunshine of a Spotless Mind, excelentul film regizat în 2004 de Michel Gondry.

Javier (Javier Rey) e introvertit şi pasionat de ştiinţă. Destul de puţin adaptat social, preocupat excesiv de munca lui. Vrea să construiască un accelerator de particule cu care să demonstreze că poate anula duratele convenţionale prin pătrunderea într-un portal al timpului. Maria (Maria León) e exact opusul. Fire artistică şi sensibilă, actriţă în devenire. Extrovertită, solară, veselă. Crede că iubirea îi salvează pe oameni. Vrea să o joace pe Nina, din Pescăruşul lui Cehov, iar pe Javier îl alintă cu apelativul Trigorin. Dacă e adevărat că personalităţile contrare se atrag, Sin fin demonstrează că nu sunt mereu şi compatibile.

Filmul alternează mai multe planuri temporale: momentul perfect în care se naşte idila dintre Javier şi Maria şi 15 ani mai târziu, când e vizibilă deopotrivă transformarea fizică şi cea sufletească. Timpul pare că şi-a aşezat rugina pe pielea şi inima Mariei: aceasta e lipsită de orice dorinţă de a mai trăi şi dezamăgită de lipsa de atenţie din partea lui Javier, obsedat doar de muncă şi mai mereu absent.

Poate Maria lua decizia corectă, dar dureroasă pentru a evita finalul? Poate Xavier repara greşelile care au condus în cele din urmă la ruptura dintre ei şi la finalul imprevizibil? Atunci când veţi descoperi răspunsurile, s-ar putea să vi se frângă sufletul. Dar e o călătorie cinematografică ce merită făcută.

Sin fin / Fără sfârşit a fost unul dintre filmele care m-a emoţionat mult la TIFF 2019. Îl puteţi vedea acum pe platforma HBO GO.
 Toate articolele despre Sin fin
 Toate articolele despre Festivalul TIFF 2019


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


ÎN PROGRAM

Cinemax
Miercuri, 27.05.2020 - 08,35


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Anca Mureşan


Alte articole

 Pescăruşul şi maşina timpului - Sin fin / Fără sfârşit la TIFF, 2019, Andrei Vornicu
 TIFF 2019. Jurnal de festival, la majorat (4) - Sin fin / Fără sfîrşit, Anca Mureşan
 Competiţie TIFF, 2019 (IX): Sin fin / Fără sfârşit, Aura Schussler


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer