aprilie 2019
Articole diverse
Primi cineaşti invitaţi la cea de a cincea ediţie a rezidenţei de scenaristică Pustnik, care va avea loc între 2-10 septembrie 2019 la Portul Cultural Cetate, au fost anunţaţi.

Timp de nouă zile, opt cineaşti (trei din România şi cinci din afara ţării) aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj îşi vor dezvolta proiectele în cadrul Pustnik. Pe întreg parcursul rezidenţei, invitaţii internaţionali ai ediţiei - producători, scenarişti şi cineaşti prestigioşi - vor conduce sesiuni de îndrumare cu participanţii, masterclass-uri, mese rotunde şi vor purta discuţii despre oportunităţile de co-producţie cu România.
 
Invitaţii confirmaţi pentru cea de a cincea ediţie sunt Soudade Kadaan (Siria), Laurence Coriat (Franţa / UK), Bianca Oana (România).
 
---
Laurence Coriat a scris pentru regizorul Michael Winterbottom scenariile filmelor Wonderland (câştigător la Cannes în 1999) şi A Mighty Heart (în 2006, film cu Angelina Jolie, nominalizată la Globurile de Aur pentru rol). În 2001 a co-scris scenariul filmului Me Without You, în regia Sandrei Goldbacher, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia. În 2016 a participat la Writers Room, organizat de BBC, unde l-a cunoscut pe Hossein Amini, producătorul serialului BBC - McMafia. Serialul se află în producţie, Laurence fiind creditată ca scenarist pe câteva episoade.
 
Soudade Kadaan a câştigat în 2018 la Festivalul de Film de la Veneţia - The Lion of The Future, pentru lungmetrajul ei de debut intitulat The Day I Lost My Shadow. Filmul şi-a continuat circuitul în festivaluri precum TIFF Canada, BFI Londra, Bussan sau Rotterdam. La începutul anului 2019, scurtmetrajul său Aziza a câştigat Marele Premiu al Juriului la Sundance.
 
Bianca Oana este o scenaristă şi producătoare din România, care a co-scris lungmetrajul Loverboy (R: Cătălin Mitulescu), prezentat la Cannes în 2012, secţiunea Un Certain RegardA produs documentarul de debut Stingeţi becurile, al Ivanei Mladenovic, Toto şi Surorile lui, de Alexandru Nanău şi lungmetrajul de debut al Adinei Pintilie - Touch me Not, câştigător al Ursului de Aur la Berlin în 2018. În prezent lucrează la cel mai nou documentar al lui Alexandru Nanău - Project C (titlu de lucru)

Participanţii vor fi aleşi de Andreea Borţun (scenarist şi regizor, România) şi Bryn Chainey (scenarist şi regizor, Marea Britanie/Australia), co-fondatori ai programului Pustnik. 
 
Deadline-ul pentru aplicaţii este 22 aprilie 2019, iar înscrierea se poate face online, accesând www.pustnik.com. Puteţi găsi toate informaţiile despre acest proces în secţiunea How to apply. Rezidenţa nu presupune taxe de înscriere sau participare, organizatorii acoperind costurile de cazare, masă şi transport din Bucureşti la Port Cetate, locaţia rezidenţei.
 
Despre Pustnik:
Pustnik este prima rezidenţă internaţională de scenaristică desfăşurată în România. Proiectul îşi propune să le ofere tinerilor scenarişti un context prielnic dezvoltării poveştilor la care lucrează, într-un cadru natural şi relaxat, departe de presiunile industriei. În acelaşi timp, Pustnik îşi doreşte să creeze în jurul său o reţea de profesionişti din cinema, cercetători şi oameni de cultură, cu scopul încurajării colaborărilor dintre aceştia.

Mai multe informaţii:
www.pustnik.com / www.facebook.com/pustnik
Laura Musat  - [email protected]
 
Program organizat de Asociaţia TETA
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
 
Parterneri: UCIN, CinEd
Parteneri Media: Film New Europe, TV5 Monde Romania, Films in Frame, Sub25, Liternet, The Institute, IQAds, Smark, Aarc.ro, Tananana.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus