aprilie 2019
Festivalul Naţional de Teatru, 2018
Festivalul Naţional de Teatru anunţă difuzarea publică a documentarului Atelier Cehov - Silviu Purcărete - un making-of al Atelierului Cehov - Purcărete (organizat de FNT la Sinaia în luna iulie 2018) ale cărui concept şi regie sunt semnate de Alexandru Condurache şi Diana Iabraşu.

Documentarul va fi difuzat miercuri, 17 aprilie 2019, de la ora 22.00, în premieră online pe site-ul www.fnt.ro, pe pagina de Facebook a FNT şi pe contul de Youtube al UNITER.

Pe contul de Facebook al FNT difuzarea documentarului se va face în sistem de premieră live (video-ul va fi difuzat timp de o oră şi 28 de minute, live, pe Facebook - dându-le tuturor celor interesaţi posibilitatea să interacţioneze prin comentarii, like, love, share etc.).

Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete, s-a desfăşurat în perioada 5 - 13 iulie 2018. A fost primul eveniment artistic major organizat în cadrul celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, la care au fost invitaţi să participe 18 actori din întreaga ţară: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiţă, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuţă, Ada Simionică, Rareş Florin Stoica, Sânziana Tarţa, Istvan Teglaş şi Ionuţ Vişan.

"Îmi sunt foarte dragi toţi actorii pe care i-am cunoscut aici şi ştiu că a fost făcută o selecţie foarte bine chibzuită de doamna Marina Constantinescu; şi asta e foarte important: ea cunoscându-i bine, a venit cu propunerea unui grup care, într-adevăr, este excelent. Fiecare dintre ei mi s-a părut o persoană încântătoare, cu care mi-ar plăcea să lucrez mai departe." - Silviu Purcărete.

O prezenţă discretă a fost, pe parcursul întregului eveniment, camera de filmat a cineastului Alexandru Condurache, care a încercat să surprindă instantanee ale acestui laborator de creaţie, respectând, însă, intimitatea unui astfel de demers artistic. Mărturiile actorilor, momentele-cheie surprinse în timpul activităţilor desfăşurate, precum şi ineditul interviu realizat cu regizorul Silviu Purcărete au fost adunate într-un film-document, prezentat publicului în cadrul celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru.

"Ce poţi face când întâlneşti 18 actori extrem de talentaţi şi pe Silviu Purcărete? Te retragi cât mai discret în spatele aparatului de filmat şi încerci să capturezi cât mai fidel cheful de joacă, energia, bucuria, emoţia, talentul creatorilor pe care îi ai în faţă. Unul dintre personajele filmului spune la un moment dat: «...Domnul Silviu Purcărete este o lume fascinantă, e ca o bibliotecă imensă, plină de poveşti». La Sinaia a fost una dintre ele." - Alexandru Condurache.

Atelierul Cehov-Purcărete s-a desfăşurat în spaţiile Centrului Cultural Carmen Sylva şi ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul a fost organizat de Festivalul Naţional de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Partener principal - BRD Groupe Société Générale.

Atelierele iniţiate în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de criticul Marina Constantinescu, directorul Festivalului, fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală şi au deja un statut valoric validat. Fiecare atelier este gândit în funcţie de particularitatea artistului invitat, aşadar poartă amprenta şi exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfăşoară într-o perioadă scurtă de timp face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvaţă să-şi antreneze corpul, imaginaţia şi creativitatea, să descopere noi lumi, să reinventeze spaţii.

A 29-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura la Bucureşti, între 18-27 octombrie 2019.