aprilie 2019
Festivalul TIFF 2019
Cinematografia, gastronomia şi artele vizuale franceze condimentează programul celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În cadrul Focusului francez, între 31 mai şi 9 iunie 2019, publicul va urmări în premieră în România o serie de producţii noi dintre cele mai diverse, semnate de regizori aflaţi în plină ascensiune. Caravana culinară franco-română va poposi la Cluj-Napoca pe toată durata evenimentului, oferindu-le gurmanzilor ocazia de a se delecta cu specialităţi pregătite de Chefi francezi şi români renumiţi, în timp ce artele picturale se vor împleti cu mediul cinematografic în expoziţia "O seară în atelierul părinţilor mei" - dialogul dintre două generaţii de artişti. Evenimentele fac parte din programul dedicat Sezonului România-Franţa.

Focus Franţa

Printre filmele şi evenimentele confirmate în secţiunea dedicată cinematografiei franceze se numără comedia pariziană Doubles Vies (Veneţia, Toronto), în regia lui Olivier Assayas, cu Guillaume Canet şi Juliette Binoche (Oscar în 1997 pentru rolul din Pacientul englez), în care un editor de succes se vede nevoit să se adapteze la era digitală, în care cărţile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viaţa pare dictată de reţelele sociale.

Parte din selecţia de filme incluse în Focus Franţa, Jean Paul Gaultier Freak & Chic, cel mai recent documentar semnat de regizorul Yann L'Hénoret, îl urmăreşte pe legendarul designer francez de-a lungul a şase luni, surprinzându-l în plin proces de creaţie. Actori, dansatori, artişti de circ şi cabaret, referinţe pop şi creaturi flamboaiante cuceresc scena în Fashion Freak Show - conceptul revoluţionar pus în scenă de "copilul teribil al modei franceze", la aniversarea celor 40 de ani de carieră.


Detalii intime din viaţa protagonistului, momente-cheie din evoluţia sa pe scena modei internaţionale şi un omagiu adus celor mai importanţi oameni din viaţa lui completează imaginile spectaculoase din show-ul produs de Jean Paul Gaultier - o petrecere colosală în culisele căreia publicul TIFF va intra în premieră în România, întâlnind staruri precum Madonna sau Vanessa Paradis.
O autobiografie condimentată cu muzică şi lumini readuce la viaţă atmosfera anilor '70 din Le Palace, clubul parizian în care artişti renumiţi ai epocii, precum Karl Lagerfeld, Mick Jagger sau Andy Warhol, întâmpinau zorii zilei pe ringul de dans.

Une jeunesse dorée / Golden Youth, cel de-al doilea film regizat de Eva Ionesco, urmăreşte povestea lui Rose, o adolescentă de 16 ani, a cărei şansă de evadare din centrul de plasament în care a crescut vine sub chipul lui Michel - tânărul care o va introduce în lumea extravagantă a petrecerilor, interpretat de Lukas Ionesco, fiul regizoarei cu origini româneşti, care o va însoţi la cea de-a 18-a ediţie TIFF. Viaţa lor pare un şir nesfârşit de distracţii, până când întâlnirea cu un cuplu boem, trecut de prima tinereţe (Isabelle Huppert şi Melvil Poupaud) le va întoarce amândurora vieţile cu susul în jos.


Un eveniment neaşteptat îi transformă complet viaţa şi lui Frank, tânărul pompier a cărui înfăţişare este complet distrusă după un incendiu mistuitor în Sauver ou périr / Through the Fire, al doilea lungmetraj semnat de Frederic Tellier. În interpretarea fenomenală a lui Pierre Niney (Premiul César în 2013 pentru rolul principal din Yves Saint Laurent), bărbatul proaspăt căsătorit şi viitor tată va fi nevoit să lupte pentru a-şi recăpăta viaţa de dinainte.


Starul francez Benoît Poelvoorde va surprinde fanii cinema-ului francez în două roluri extrem de comice. În comedia Raoul Taburin (r. Pierre Godeau) - o adaptare după benzile desenate realizate de Jean-Jacques Sempé, actorul intră în pielea celebrului vânzător de biciclete care nu şi-a putut ţine niciodată echilibrul pe două roţi. La fel de bizar este şi rolul din Au poste! / Keep an Eye Aut, comedia absurdă în regia lui Quentin Dupieux (creatorul cauciucului ucigaş din Rubber) în care doi poliţişti anchetează o crimă printre evenimente neprevăzute, morţi accidentale şi tone de umor negru. Deerskin, cel mai recent film al regizorului va fi proiectat anul acesta la Cannes, în deschiderea secţiunii Director's Fortnight.


Din selecţia de filme incluse în secţiunea dedicată cinematografiei franceze contemporane mai face parte şi câştigătorul Ursului de Aur la Berlinală. Synonyms, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Nadav Lapid, va putea fi urmărit în premieră naţională la TIFF 2019, alături de alte câteva titluri-surpriză ce urmează să fie dezvăluite în următoarea perioadă. Tot în premieră, iubitorii de film şi cinema îl vor asculta live pe compozitorul, pianistul şi producătorul Jean-Michel Bernard, în cadrul cine-concertului "Soundtrack of Dreams".

Caravana culinară franco-română la TIFF 2019

Între 31 mai şi 9 iunie 2019, Caravana Culinară franco-română poposeşte în România, la TIFF 2019, completând itinerariul care a inclus Paris, Bordeaux, Calais, Montpellier şi Marsilia. În turneul său de patru luni în Franţa, Şareta culinară a găzduit chefi români care au propus publicului francez preparate reinterpretate ale bucătăriei tradiţionale româneşti.

Proiectul de gastronomie şi design este rezultatul colaborării de succes între Marie-Josée Ordener, directoare artistică a proiectului, şi designerii Maria Decu şi Mihai Dumitrache (MD Studio), care au creat şareta special pentru acest proiect.


TIFF este unul dintre primele evenimente culturale de top din România care vor oferi publicului ocazia de a degusta deliciile bucătăriei franceze, pregătite de un Chef francez invitat şi un partener local. Între 31 mai şi 2 iunie 2019, invitaţii Caravanei vor fi Georgiana Viou, renumitul bucătar Chef originar din Benin, fondatoarea restaurantului Chez Georgiana din Marsilia, alături de Cheful clujean Horia Simion. Împreună vor pregăti meniuri gourmet de inspiraţie franceză, spre deliciul cinefililor prezenţi la cel mai important eveniment de film din România.

O seară în atelierul părinţilor mei: Expoziţie

Expoziţia "O seară în atelierul părinţilor mei" propune întâlnirea a două medii artistice, cel pictural şi cel cinematografic, precum şi dialogul dintre două generaţii de artişti: cuplul Maria Manolescu şi Romelo Pervolovici (reuniţi în 1998 sub numele Grupul 2META) şi copiii lor (un arhitect şi o regizoare). Proiectul curatoriat de Georgiana Buţ porneşte de la filmul Evei Pervolovici, care se foloseşte de mijloacele autobiograficului pentru a explora practicile picturale ale părinţilor ei şi ideea transmiterii imaginarului artistic. Într-o scenografie creată de Radu Pervolovici, pictura şi filmul sunt alternate pentru a obţine o continuitate între discursurile celor două medii, ca metaforă a legăturii artistice dintre generaţii. Naraţiunea se desfăşoară în două spaţii dedicate fiecăruia dintre părinţi: "Tablourile tatălui meu" (Galeria La Cave, Institutul Francez din Cluj-Napoca, Strada Ion I. C. Brătianu, nr. 22) şi "Tablourile mamei mele" (Galeria 45, Str. Iuliu Maniu, nr. 45).
Proiectul este susţinut de Fundaţia Culturală META, organizaţie nonguvernamentală din Bucureşti, cu sprijinul AFCN. Filmul a fost realizat cu sprijinul AFCN în România şi Primăria Parisului în Franţa.

Focus Franţa, Caravana culinară franco-română şi expoziţia "O seară în atelierul părinţilor mei" vor fi prezentate la TIFF în cadrul Sezonului România-Franţa 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Français şi Groupama. www.sezonulromaniafranta.ro.

***
Ne puteţi urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Festivalul de Film Transilvania.
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Auto-Motor-Sport, TV5, Business Review, Radio România Cultural, Observator Cultural, Agerpres, VICE, Glamour, Cinemagia, Revista BIZ, Life.ro, AaRC.ro, Sinteza, LiterNet, Verbs describe Us, GeoMovies.
Parteneri media locali: EBS Radio, Făclia, Filmtett, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST


Descarcă programul TIFF 2019 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus